Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Koji je najkraći period između dva Papa testa?

by | 17 februara, 2016

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, zanima me da li jaka prehlada i antibiotici mogu da utiču na bris PAPA testa koji sam radila naposredno nakon završetka primanja Penicilina? Rezultat je bio 3a grupa, i doktorka mi je dala uput da ponovo radim PAPA test i Kolposkopiju naravno i Cb i Vb. Međutim, od prošlog testa nije prošlo ni dve nedelje i da li je uopšte pametno odmah ponoviti testiranje s obzirom da se tkivo od uzimanja ćelija još nije regenerisalo? Molim za vaše mišljenje i savet. Hvala unapred.
O: Poštovana, vrlo ispravno razmišljate, za svaku pohvalu. Dakle, treba da sačekate bar 3 nedelje i da tada ponovite Papa test. Pre toga da uradite Cb i Vb i eventualno dodatne briseve, za to nije potrebno da čekate jer se radi o mikrobiološkim agensima koji su tu ili nisu. Ako nalazi nisu u redu, potrebno je lečenje pre uzimanja Papa testa, a ako su u redu onda samo Papa. Nalaz kolposkopije može da se uraditi bilo kada.
S poštovanjem, Dr Marica Đuran, ginekolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, imala sam ciklus od 1. do 8. januara. Sredinom meseca sam popila anti-bebi pilulu (za dan posle). Nakon dva dana od pijenja pilule sam ponovo dobila i ciklus je trajao sedam dana, kao i inače. Nekoliko dana nakon završetka ciklusa ponovo sam prokrvarila. Da li je to normalna posledica konzumiranja pilule ili je nešto drugo u pitanju? Veoma sam zabrinuta jer je to već treći put da krvarim ovog meseca. Molim za vaše mišljenje i savet. Hvala unapred.
O: Poštovana, poremećaj ciklusa nakon uzimanja urgentne kontracepcije, takozvane pilule za dan posle, često je propraćena nepravilnim krvarenjem. Javite se ginkologu, potrebno je da se isključi patološka trudnoća koja nekad nastaje jer ova pilula nije sigurna kontracepcija. No, moguće je da se samo radi o hormonski izazvanom krvarenju.
S poštovanjem, Dr Marica Đuran, ginekolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.