Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Šta izaziva tegobe u stomaku?

by | 1 juna, 2016

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, imam 31 godinu i već 4 godine imam problem sa gasovima i dijarejom. Dešava se da imam grčeve i gasove i jako tvrdu, ili potpuno vodenu, stolicu. Poslednje dve nedelje sam imala samo dijareju sa po 10 – 20 stolica dnevno. Do sada su rezultati mokraće bili u redu, a u krvi je jednom bio povišen holesterol i šećer, ali su ostali rezultati bili u redu. Međutim, nalaze za stolicu nisam radila od prošle godine jer je moj lekar ustanovio da je na nervnoj bazi i da nema potrebe davati stolicu na analizu. Radila sam ultrazvuk abdomena početkom godine i tada je sve bilo u redu. Međutim, poslednji rezultati mokraće pokazali su da je mokraća mutna i da je pH7, a u stolici je nađena Candida albicans 5 kolonija, a krvna slika u redu. Jako sam uznemirena jer se ne osećam dobro poslednjih nekoliko godina, a ponekad imam temperaturu 37,5 koja nije praćena upalom grla i slično. Moja doktorka me ubeđuje da je sve na nervnoj bazi, da imam sindrom nervoznog debelog creva, da je zbog cigareta jer sam pušač, ali ja se zaista ne osećam dobro i jako sam uznemirena. Molim vas da mi kažete o čemu se zapravo radi. Hvala unapred.
O: Po vašem opisu vi imate intestinalnu kandidijazu i to vrlo izraženu sa zahvatanjem urinarnog (a verovatno i genitalnog) trakta. To se mora uporno lečiti, što često nije lako i govori i o vašem opštem oslabljenom imunološkom statusu. Kontaktirajte specijaliste i budite uporni i strpljivi.
S poštovanjem, dr Mihajlo Božanić, gastroentoerolog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, imam konstantan osećaj mučnine u stomaku. Inače, pijem tablete Singular za alergiju i astmu. Mislio sam da je mučnina posledica ovih lekova, ali izgleda da nije. Popred osećaja mučnine, duže vreme ne osećam apetit i glad, a kada se javi mučnina ne mogu baš ništa da jedem. Takođe, nakon nekog vremena javila se i nadutost, otežano disanje, kao i podrigivanje. Inače, imam strah od povraćanja, pa nikako ne uspevam da sebi olakšam tegobe. Imam 21 godinu, ne pijem alkohol, nemam bolova u želucu, stolica je malo ređa, a bilo je povremeno i slabih bolova ispod želuca. Inače, imam i problema s gutanjem i žgaravicom koja se javlja na svakih nekoliko dana. Žgaravicu lečim Pantoprazolom koji pijem samo po potrebi, ne svaki dan. O čemu bi moglo da se radi i šta bi trebalo da uradim? Molim za vaše mišljenje i savet. Hvala unapred.
O: Poštovani, trebalo bi da uradite nalaze na helikobakter pilori. Pošto pijete pantoprazol, preporučujem da uradite test stolice na HP pa da se javite na gastroenteroloski pregled.
S poštovanjem, dr Rastko Radović, gastroenterolog, DZ DR Ristić, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.