Stručnjaci MediGroup-e odgovaraju na vaša pitanja: Zašto nastaju tamne fleke na licu?

by | 8 decembra, 2015

Na vaša pitanja odgovaraju stručnjaci MediGroup-e.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

P: Poštovani, imam problem sa braon flekama na licu. Prva se pojavila pre tri godine na obrazu, jedva vidljiva, da bi se svake godine širila. Potom se pojavila fleka i na drugom obrazu, čelu, bradi, nausnicama. Koristila sa razne kreme, ali mi nisu pomogle. Niti sam bila trudna, niti sam pila pilule za kontracepciju. Išla sam pre u solarijum i izlagala sam se suncu, pa mislim da je možda od toga. Šta mislite o hemijskim pilinzima i laseru?
O: Poštovana, iz vašeg pitanja se nazire i uzrok vašeg stanja, a to je izlaganje suncu i odlazak u solarijum. Ono što se ne može saznati iz pitanja to je vaš ginekološki status, odnosno eventualno postojanje policističnih jajnika. Pored ovog, potrebno je znati i uslove na radnom mestu, odnosno koliko ste izloženi veštačkom osvetljenju, te koliko vremena provodite pod neonskim osvetljenjem. Takođe, potrebno je videti laboratorijske rezultate ukoliko su skoro rađeni, a ako nisu, potrebno je uraditi osnovnu laboratoriju sa jetrinim enzimima, bilirubinom i hormone štitne žlezde. Najkorektnije bi bilo da se ponovo obratite dermatovenerologu kako bi se pokušao naći uzrok ovog stanja, a nakon toga može doći u obzir i terapija hemijskim pilingom, ali se moraju uraditi prethodni pregledi kako sam piling ne bi dodatno pogoršao sadašnje stanje.
S poštovanjem, Dr Petar Bursać, dermatovenerolog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, imam pitanje u vezi sa miteserima i belim tačkicama, kao potkožnim. Pojavili su se još na početku puberteta, a sada imam 19 godina, a vremenom je problem postajao sve gori, nezavisno od toga koje preparate sam koristila. Imam ih na T zoni, a od nedavno i na obrazima, oko usana, na bradi… Zanima me da li je moguće neko trajnije rešenje? Unapred hvala.
O: Poštovana, iz vašeg pitanja se ne može sagledati koje ste preparate koristili do sada. Vaše godine su godine kada se ove promene još uvek intezivno javljaju i nisu nešto što je retkost. Potrebno je sagledati šta ste sve do sada od terapije koristili počev od ekspresije komedona, preko lokalne terapije preparatima koji se koristi za površinski piling kože, do hemijskog pilinga za površinski i dublji piling. Potrebno je da se javite dermatovenerologu kako bi se odredila strategija sprovođenja terapije koja bi najviše odgovarala vašem stanju.
S poštovanjem, Dr Petar Bursać, dermatovenerolog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, dijagnostikovana mi je rosacea koja se u trudnoći pogoršala. Šta bih od preparata mogla da koristim, a da je bezbedno dok sam u drugom stanju? Koža mi je inače osetljiva, a sada imam utisak da je još osetljivija i da reaguje burnije. Unapred hvala.
O: Poštovana, nije veliki izbor. Ne navodite koji ste mesec trudnoće. Svakako, izuzev lokalne terapije sol Ichtyioli 1 % -3% ili Mixt alba sa 1% Ichtyioli, za sada ostala terapija ne dolazi u obzir. Svakako posetite dermatologa radi dopune anameze i dogovora o terapiji.
S poštovanjem, Dr Petar Bursać, dermatovenerolog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

P: Poštovani, imam veliki problem. Farbam kosu već 10 godina, u crno i plavo. Kada se farbam iz crne u plavu boju, moram koristiti blanš, ali to je vrlo retko. Poslednji put sam se pre dva dana ofarbala u plavo, a sat vremena nakon završene frizure, počeo je da mi otiče čeoni deo glave. Dobila sam injekcije Sinopena i Urbazona, 2 x duple, a sutradan mi je dermatolog prepisao antihistaminik Cetirizine Alvogen 10mg 2 x dnevno i kortikosteroid Pronison 20mg 1 x dnevno. I pored toga, otok se nije povukao, nego se pomerio ka obrvama i očima i morala sam da primim još jednu injekciju Urbazona. Danas ponovo uzimam oralno terapiju, međutim otok je i dalje tu, isti kao i juče i kao da se širi sve više ka očima i korenu nosa. Sutra idem na kontrolu, ali ću veceras verovatno ponovo morati u hitnu pomoć, po injekciju Urbazona. Ne znam šta bih mogla da uradim? Rađen mi je PATCH test pre šest meseci, zbog druge alergije i bio je negativan na sve. Ne znam da li je u pitanju neki sastojak blanša, koji do sada nisam koristila ili sastojak farbe, pitaću frizera šta je sve koristio. Da li to znači da više nikada u životu neću smeti da se ofarbam? Ili ću smeti farbom drugog proizvođača? Molim vas, pomozite mi. Niko mi ništa konkretno nije odgovorio. Hvala unapred.
O: Očigledno je iz anamneze da se radi o kontaktnoj alergiji koja je izazvana nekim od preparata koje ste koristili. Na terapiju koju dobijate, a uz koju možete lokalno koristiti i kortikosteroidne kreme, promene će se smiriti. Nakon toga je potrebno uraditi epikutane testove (standardna evropska baterija) a eventualno dodati i navedene preparate uz prethodno sagledavanja sastava koji se može naći i u standarnim testovima. Nakon ovog nalaza izbegavati preparate koji sadrži inkriminišući sastojak boje ukoliko se do istog dođe testovima. Obratite se dermatovenerologu kako biste ustanovili uzrok vašeg problema.
S poštovanjem, Dr Petar Bursać, dermatovenerolog, DZ Jedro, članica MediGroup.

Imate pitanje? Obratite se stručnjacima MediGroup-e. Kliknite OVDE.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.