Problemi sa pilulom

by | 16 jula, 2009

Mnogo je žena koje redovno uzimaju kontraceptivnu pilulu. Ali, šta treba učiniti u slučaju da ona uzrokuje neugodne nuspojave? Najčešće je dovoljno promeniti vrstu pilule ili neznatno korigovati način života.

 

Lepota i Zdravlje - Problemi sa kontraceptivnom pilulom


Ukoliko vam doktor preporuči kontraceptivne pilule, zbog zaštite od neželjne trudnoće ili hormonskog disbalansa, nemojte odmah paničiti. Pilula vam nije neprijatelj – pomoćiće vam da se osećate bolje i sigurnije. Kada je reč o neželjenim nuspojavama, L&Z vam pomaže da ih potpuno eliminišete.

 

– Nuspojave –

 

Nadimanje
Problem Pouzdano znate da niste u drugom stanju, ali mnogi vas često pitaju „kada je srećan događaj?“.
Šta se dešava? Zadržavanje tečnosti u tkivima je uobičajena nuspojava tokom prvih nekoliko meseci uzimanja pilule. Međutim, ako je nadutost stomaka vaša noćna mora celog meseca, pilula je verovatno uzrokovala poremećaj nivoa hormona u organizmu i možda sadrži previše estrogena.
Šta možete da uradite? Nemojte čekati da se vrati moda široke odeće i zaobljenih žena – pređite na pilulu sa manjom dozom estrogena. Ili, probajte pilulu koja sadrži sintetički progesteron sa diuretskim dejstvom (čime ćete rešiti problem zadržavanja tečnosti u organizmu). Razmislite i o ishrani: gazirani napici i začinjena hrana dokazano uzrokuju nadutost stomaka (stvaraju gasove). Takođe, smanjite unos, ili potpuno izbacite iz ishrane, slane prerađene namirnice i alkoholna pića. Pijte mnogo vode i povećajte unos namirnica bogatih kalijumom, kao što su banana i paradajz.

 

Gubitak libida

Problem Sada možete da vodite ljubav kad god želite i to potpuno rasterećeni brige da ćete zatrudneti. Problem je jedino u tome što vam nekako više nije do seksa.
Šta se dešava? Gubitak seksualne želje pogađa oko 6% žena koje koriste pilulu. Ukoliko ste primetili nedostatak strasti, treba da znate da je kombinacija progesterona i estrogena u piluli znatno snizila nivo testosterona. Inače, ovaj hormon određuje i reguliše libido oba pola.
Šta možete da uradite? Zamena pilule onom koja sadrži manju dozu estrogena pomoćiće vam da vratite seksualnu želju u normalu. No, na libido utiču i mnoge druge stvari, a najviše odnos sa partnerom. Ukoliko je vaša veza u krizi, ili vam nedostaje ljubavi, nedostatak seksualnih odnosa najverovatnije je posledica ovog problema. Dakle, ako probate novu pilulu, a i dalje više volite da gledate TV umesto da se mazite sa partnerom, možda treba da zamenite njega a ne kontraceptivno sredstvo.

Glavobolja

Problem Kada kažete svom dragom: „Ne večeras, mili. Boli me glava“, to je zaista istina.
Šta se dešava? Obično ste podložniji napadu migrene uoči menstruacije i to zbog iznenadnog pada nivoa estrogena – a promenljivi nivoi estrogena u piluli mogu samo da pogoršaju situaciju.
Šta možete da uradite? Zbog činjenice da je uticaj pilule na migrenu tako nepredvidljiv, ako patite od nje, obavezno obavestite lekara o tome pre nego što vam odredi kontracepciju. Najverovatnije će vas posavetovati da koristite nehormonski oblik kontracepcije, kao što su kondom, spirala… Nažalost, pojedinim uzročnicima migrene, kao što su čokolada, kafa i vino (kako to nikada nije, na primer, kupus ili cvekla?), teško je odoleti, ali moraćete da smanjite njihov unos. Eksperti tvrde da vitamin B2 i magnezijum (u obliku vitaminskih preparata) ublažavaju migrenu.

 

Povećanje telesne mase
Problem Šta će vam uopšte kontracepcija? Kada se osećate tako naduto i ugojeno, skidanje odeće pred partnerom nije najprijatnija stvar na svetu.
Šta se dešava? Eksperti to poriču, a istraživanja potvrđuju da to nije istina, ali tri četvrtine žena ipak veruje da je gojenje direktna posledica uzimanja pilule. Za pojedine dame hormonske promene mogu da budu razlog gomilanja ekstra masnog i mišićnog tkiva, pojačanog apetita ili uvećanja telesne mase nedelju dana pre menstruacije. Ipak, ovo važi samo za 10% žena.
Šta možete da uradite? Budite iskreni prema sebi. Početak kontracepcijskog režima najčešće se podudara sa još nekim životnim promenama – romantičnim izlascima i večerama, možda povećanim unosom pića, konzumiranjem gotove hrane, češćim zadržavanjem u kući… Zato, morate da budete realni. „Krivac“ nije pilula, već izmenjen način života. Dakle, ako ne želite da žrtvujete sreću sa muškarcem svojih snova, pa tako ni nove navike, iskoristite trenutnu situaciju – u spavaćoj sobi! Tokom seksa možete da izgubite i do 150 kalorija. Još uvek ste ubeđeni da se gojite zbog pilule? One koje sadrže samo progesteron (POP) i mini-pilule retko uzrokuju uvećanje telesne mase.

Nagle promene raspoloženja

Problem Često ste depresivni ili nervozni i svadljivi, zbog čega vam je partner već zapretio da će otići iz kuće.
Šta se dešava? Ovi simptomi definitivno nisu posledica PMS-a. Pilula zaustavlja ovulaciju i pravu menstruaciju, pa tako i prirodan priliv hormona. No, većina pilula sadrži kombinaciju hormona koji mogu da izazovu promenu njihovog nivoa u organizmu. Ako ste osetljivi na progesteron, pilula može da uzrokuje promene raspoloženja, čak i ako ranije niste bili tome podložni.
Šta možete da uradite? Ukoliko sumnjate da je pilula „krivac“ za ono što vam se događa, a ne neki drugi faktori kao što su stres, poslovni problemi ili trzavice sa partnerom, zamenite je onom koja sadrži niži nivo progesterona i dominantnu dozu estrogena. Fizička aktivnost takođe je vrlo korisna jer uzrokuje produkciju hormona dobrog raspoloženja. Osim toga, jedite mnogo namirnica bogatih kalcijumom, kao što su mlečni proizvodi, zeleno lisnato povrće, suvo voće i semenke susama. Ulje noćurka u formi dodatka ishrani dokazano ublažava simptome PMS-a.

Mučnina
Problem Svaki dan se osećate kao da ste mamurni.
Šta se dešava? Sluzokoža želuca je naročito osetljiva na estrogen, a mučnina je tipična rana nuspojava pilule i trebalo bi da se povuče nakon tri meseca.
Šta možete da uradite? Zavisi od toga kada uzimate pilulu. Da biste sprečili iritaciju sluzokože želuca, popijte je tokom obroka ili nakon njega (najbolje je nakon doručka). Ili je možete uzeti pre odlaska na počinak pa ćete prespavati period u kojem se javlja mučnina. Ukoliko vam ni to ne pomogne, zatražite od lekara da vam prepiše pilulu sa manjom dozom estrogena.

 

Bolne ili preosetljive bradavice

Problem: Predigra je više tortura nego užitak.
Zašto se dešava? Radi se o vrlo čestoj pratećoj pojavi koja nastaje zbog stimulacije tkiva bradavica estrogenom. Ponekad mogu da se formiraju bezazlene ciste koje uzrokuju osetljivost na dodir i bol.
Šta možete da uradite? Smanjite unos estrogena izborom pilula koje sadrže manje doze ovog hormona. Nedeljno konzumirajte dve porcije masne ribe (sardine, skuša, losos). One sadrže Omega-3 masne kiseline koje u organizmu podstiču produkciju materija koje su prirodni analgetici i antiinflamatori. Preparati na bazi ekstrakta noćurka takođe mogu da ublaže tegobe. I, proverite model grudnjaka koji nosite. Možda broj nije odgovarajući ili vas žuljaju šavovi, žice…

 

Lepota i Zdravlje - Kontraceptivne pilule

 

 – Još nekoliko predrasuda i istina o piluli –


Ne smete uzimati pilulu duže od pet godina?

Istina Možete da koristite kontraceptivnu pilulu koliko god želite, ali pod uslovom da niste pušač.
Ukoliko ste zdravi, odnosno ne patite od ozbiljnijih zdravstvenih problema, možete da koristite pilulu kao oblik kontracepcije, i to u kontinuitetu, bez vremenskih ograničenja. Zapravo, eksperti kažu da primena pravila o regularnim pauzama u uzimanju pilule najčešće rezultira neželjenim trudnoćama, što predstavlja mnogo veći zdravstveni rizik nego uzimanje pilule. Hormoni se ne nagomilavaju u organizmu, što znači da je upotreba pilule, ukoliko je pravilno izabrana, bezbedna sve do menopauze. Ali, ako ste pušač, maksimalan period „na piluli“ iznosi petnaest godina, a ako ne možete da ostavite cigarete u tridesetim, moraćete da pronađete odgovarajuću alternativnu formu kontracepcije. I to zbog povećanog rizika od srčanog i moždanog udara (dve potencijalne nuspojave upotrebe pilule) kojem su izloženi pušači.

 

Postoji mogućnost predoziranja pilulom?

Istina: Gotovo je sigurno da se ne može umreti od predoziranja pilulom, ali zašto rizikovati?
Iako ne postoji nijedan racionalan razlog zbog kojeg biste popili čitavu kutiju kontraceptivnih pilula, ako vam se to ipak desi, male su šanse za tragičan ishod. Baš kao što je slučaj sa svim lekovima koje vam lekar propisuje, nikada ne smete da prekoračujete određenu dozu. Inače, u praksi još nije zabeležen nijedan smrtni slučaj predoziranja pilulom. Razumljivo, tako visoka doza hormona neće učiniti nikakvu uslugu vašem organizmu, ali ne postoji opasnost ni od trajnih zdravstvenih posledica. U najgorem slučaju, prevelika doza pilule (hormona) može da uzrokuje mučninu, povraćanje, glavobolje i krvarenje u trajanju od nedelju dana. No, ako iskusite ove simptome, a znate da su posledica prevelike doze pilule, obratite se lekaru.

 

Pilula utiče na plodnost?

Istina Upotreba pilule ne narušava vaše šanse da ostanete u drugom stanju onda kada to poželite.
Nemojte da brinete da će pilula trajno narušiti vaš prirodan menstrualni ciklus. Neke žene zatrudne čak i ako ne uzimaju pilulu samo jedan ili dva dana, dok se većini uspostavlja normalan ciklus nekoliko nedelja nakon prekida režima pilulom. Ne postoji nikakav naučni dokaz o tome da određen period „na piluli“ uzrokuje probleme u sposobnosti začeća. Zapravo, neka istraživanja ukazuju na to da su veće šanse da ostanete u drugom stanju nakon „skidanja“ sa pilule ako je period uzimanja bio duži. Predrasude o narušavanju plodnosti verovatno potiču od činjenice da korisnice pilule možda odlažu materinstvo do tridesetih godina života, kada opada i prirodna moć začeća. Osim toga, nekim ženama je potrebno duže vreme za povratak hormonskog statusa na normalu nakon prekida uzimanja pilule. I premda pilula ne uzrokuje probleme sa plodnošću, može da maskira simptome, kakav je, recimo, neredovna menstruacija, koji bi inače ukazao na postojanje problema.

 

Dve pilule u rasponu od 12 sati imaju isti efekat kao i „za jutro posle“?

Istina Ako sumnjate da ste u drugom stanju, a to trenutno ne želite, panično uzimanje veće doze regularne pilule neće pomoći.
Pilula „za jutro posle“, ili hitna hormonalna kontracepcija, deluje na potpuno drugačiji način nego regularna, kombinovana pilula.
Prva sadrži samo visoku dozu sintetičkog progesterona koji lažno signalizira organizmu da je oslobođena jajna ćelija pa tako sprečava ovulaciju. Ova pilula takođe povećava sloj mukusa u cerviksu (grlić materice) i tako otežava prolazak spermatozoida i menja sluznicu materice, sprečavajući implantaciju oplođene jajne ćelije. Inače, poznato je da je pilula „za jutro posle“ delotvorna samo ako se uzme do tri dana nakon seksualnog odnosa, kao i da njena efikasnost opada što je kasnije popijete u tom intervalu.

 

 

– Čekajte! Nije sve tako loše… Pilula može da bude i dobra –

 

Zdravstveni problem: Stomačni grčevi
Ukoliko više ne možete da izdržite bolove zbog kojih se previjate nekoliko dana svakog meseca, pilula je pravo rešenje za vas. U tom slučaju, prelazak na ovaj vid kontracepcije oslobodiće vas obilnih i bolnih menstruacija.

Zdravstveni problem: Fibroidi
Određene vrste pilula mogu da smanje rizik od pojave fibroida, cista na jajnicima i nekanceroznih oboljenja dojki.

Zdravstveni problem: PMS
Ukoliko vam se često dešava da iznenada briznete u plač, dan pre nego što ćete dobiti menstruaciju, pomoćiće vam kombinovana pilula (sadrži estrogen i progesteron) koja zaustavlja ovulaciju.

Zdravstveni problem: Akne
Na tržištu postoje određene vrste pilula („Dianette“ ili „Diane 35“) koje se primarno koriste kao terapija akni, a sekundarno kao kontracepcija. Praktično, zar ne?!

 

Lepota i Zdravlje - Kontraceptivne pilule - Zaboravila sam da uzmem pilulu

 

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.