Spasite kožu, kancer se ne dešava samo drugima

by | 20 maja, 2009


lepota i zdravlje kancer koze suncanje zastitaNADAMO SE DA OVO VIŠE NIJE NOVOST ZA VAS: Ako provodite vreme na suncu bez adekvatne zaštite, vi zapravo “prizivate” kancer! Želite ubedljivije dokaze? Studija za studijom potvrđuje da je izlaganje suncu uzrok kancera kože u 90% slučajeva. S druge strane, primena zaštitnih mera sprečila bi pojavu novih slučajeva kancera kože.

Žene iz naše priče dokazuju da je kancer kože, koji može da se manifestuje u bilo kojem životnom dobu, izlečiva bolest ukoliko se dijagnostikuje u ranoj fazi. Učite od njih i spasite svoju kožu, a možda i život.

 

Mladež je promenio boju (Ljubica Nešić, 37)

“Budući da sam rođena na primorju, sve do srednje škole najveći deo vremena provodila sam na plažama. Takođe, povremeno sam odlazila u solarijum. No, i pored toga, nikada nisam bila kod dermatologa. U 37. godini, moj suprug je primetio da je mladež na mojim leđima promenio boju – postao je gotovo crn. Danima me je ubeđivao da odem kod dermatologa, da bi mi konačno zapretio da će me ostaviti ako ga ne poslušam! Učnila sam to i već na prvom pregledu, uzet je isečak mladeža za biopsiju. Nedelju dana kasnije, analiza je pokazala da se radi o melanomu – najsmrtonosnijoj formi kancera – ali u ranoj fazi. Srećom, nisu mi bili potrebni ni hemoterapija ni zračenje.

SAVETI EKSPERATA:

* Budite svesni rizika. Svake godine dijagnostikuje se nekoliko hiljada novih slučajeva melanoma, koji se javlja u melanocitima – pigmentnim ćelijama kože. Zapravo, melanom je sada treći najčešći oblik kancera kod žena starosti od 30 do 39 godina.

* Detaljno se pregledajte. Nažalost, kancer kože može da se pojavi i nakon kraćeg izlaganja suncu bez adekvatne zaštite. Štaviše, može da se ukaže i na delovima koji se nikada ne izlažu suncu (između nožnih prstiju, na zadnjici, čak i u vagini). Zato pregledajte svaki delić kože, u potrazi sa sumnjivim mladežima i flekama, koristeći ogledalo.

 

Sumnjiva ranica (Mila Dabović, 23)

“Imala sam na nosu malu, belu kvržicu koja mi nije stvarala probleme sve dok je nisam ogrebala – ranica nije mogla da zaraste. Otišla sam kod lekara i pokazalo se da se zapravo radi o kanceru bazalnih ćelija, inače najčešćem obliku raka kože. Tokom operacije, koja je trajala skoro pet sati, hirurg je uklonio kvržicu i nekoliko slojeva okolne kože, a onda je od hrskavice mog uha rekonstruisao nos.

Iako sam svake godine išla na letovanje i zimovanje, do tada nisam koristila preparate za sunčanje, ali nakon ove “zdravstvene epizode” počela sam da koristim sredstva sa SPF-om od najmanje 15, a koja nanosim pre nego što izađem iz kuće, čak i ako se radi o odlasku u radnju. Svakog meseca pažljivo pregledam kožu i dva puta godišnje idem na kontrolu kod dermatologa.

SAVETI EKSPERATA

* Broj obolelih od kancera kože stalno se povećava. Statistike pokazuju da se broj slučajeva bazalnog karcinoma kod žena mlađih od 40 godina više nego udvostručio od 1976. godine do danas. Ovaj oblik kancera formira se u bazalnim ćelijama, u najdubljim slojevima epidermisa.

* Odlazite na dermatološki pregled jednom godišnje. Stručnost i oštro oko lekara garancija su da će on uočiti sumnjive promene na koži koje bi vama promakle. Takve promene se detaljno pregledaju, ili uklanjaju, a uzorci se šalju na PH analizu. Ukoliko otkrijete da imate kanceroznu leziju na osetljivim delovima tela, kao što su lice, ruke ili stopala, obratite se pravom stručnjaku – plastičnom hirurgu.

Opasna bubuljica (Dubravka Egerić, 33)

“Do pre nekoliko godina uopšte nisam koristila sredstvo sa zaštitnim faktorom, verujući da je moj izrazito taman ten dovoljna zaštita od kancera kože. Međutim, u 32. godini na nosu mi se pojavila tamnocrvena mrlja, koja me je podsećala na ožiljak od ovčjih boginja. Na početku sam mislila da je reč o akni koja će brzo nestati. Međutim, posle šest meseci, “akna” se uvećala, ispunila se tečnošću i stalno je menjala obik i boju. Kada sam se konačno obratila lekaru, dijagnoza me je šokirala – kancer bazalnih ćelija. Posledica ovog saznanja jeste da sam promenila svoje navike. Sada obavezno štitim kožu, čak i pri potpuno oblačnom i izuzetno hladnom vremenu.”

SAVETI EKSPERATA

* Niko nije imun na kancer. Količina pigmenta u koži ne utiče na stepen rizika od kancera kože. Iako osobe svetle puti lakše “izgore” na suncu, što povećava opasnost od pojave oštećenja kože, uključujući kancer, toga nisu pošteđeni ni tamnoputi. Zaključak je da SVI LJUDI moraju da se adekvatno zaštite od sunčevih zraka.

* Uvek nosite šešir širokog oboda! Kancer epitelnih i bazalnih ćelija kože – onih koji se javljaju u tankim, pločastim ćelijama u površini kože – najčešće se manifestuju na licu, na temenu i ušima. Najbolje sredstvo zaštite od obe vrste kancera jeste šešir širokog oboda.

 

lepota i zdravlje suncanje zastita uv zracenje


Kancer se proširio (Verona Hornai, 45)

“Već godinama svake zime jednom nedeljno posećujem solarijum kako bi osvežila boju. Podlegla sam reklamnim tekstovima o apsolutnoj bezbedbnosti korišćenja solarijuma, što mi je delovalo kao manje rizična opcija od sunčanja na plaži. Inače, moja koža je prirodno svetla i prekrivena flekicama. Pre otprilike godinu dana, primetila sam da je mladež na mojoj nadlaktici, koji je u nivou kože, počeo da menja oblik, kao i da je počeo da se peruta tokom zime. Na proleće je već bio znatno uvećan i ispupčen, tako da sam se zabrinula. Obratila sam se dermatologu koji me je poslao plastičnom hirurgu radi biopsije. Nažalost, bio je to melanom koji se proširio i u limfne čvorove. Posle nekoliko operacija, u kojima je postupno odstranjivano kancerogeno tkivo, podvrgnuta sam i hemoterapiji – u četiri navrata – koju sam izuzetno teško podnela. Uopšte mi nije jasno zbog čega solarijumi još uvek nisu zabranjeni.

 

SAVETI EKSPERATA

* Ne odlazite u solarijum. Eksperti veruju da je kontinuirani porast broja obolelih od melanoma među mladim ženama u direktnoj vezi sa sve većom popularnošću solarijuma (korišćenje solarijuma pre 35. godine života povećava rizik od melanoma za 75%), čiji se rad primarno zasniva na korišćenju UVA zraka. Nekada su stručnjaci mislili da su UVA zraci bezbedni jer ne uzrokuju opekotine na koži poput UVB zraka. Međutim, sticanjem boljeg uvida u njihovo dejstvo, zaključeno je da UVA zraci ipak dublje prodiru u kožu i da oštećuju ćelije. Zapravo, eksperti upozoravaju na to da je solarijum mnogo opasniji od sunčevih zraka, jer osobe izlažu celo telo dejstvu UVA zraka tokom svake sesije, što nikada ne rade, na primer, na plaži.

* Sprečite pojavu opekotina od sunca. Ukoliko ste pet, ili čak više puta, izgoreli na suncu, rizik od pojave kancera kože se udvostručava. Ne izlazite na sunce između deset sati ujutro i četiri sata poslepodne, koristite preparat za sunčanje širokog sprektra zaštite i zaklonite se odećom i šeširom.

Dva mladeža dva melanoma (Katarina Oljača, 44)

“U mladosti sam mnogo vremena provodila na suncu – do godišnjeg odmora na bazenu i na gradskoj plaži, a potom po dva meseca na moru – i nisam naročito vodila računa o zaštiti. U to vreme niko nije bio u takvoj panici od štetnog dejstva sunčevih zraka. Takođe, bila sam mlada i verovala sam da sam pošteđena svih bolesti, a naročito kancera. Tek u tridesetim godinama života počela sam redovno da se mažem preparatom za sunčanje. A onda sam uočila čudnu fleku na svojim grudima, koja me je dovoljno zabrinula da već narednog dana zakažem pregled kod dermatologa. Da ironija bude veća, pokazalo se da “sumnjivi” mladež nije problem, ali je lekarka otkrila dva melanoma na drugom mestu – jedan na nadlaktici a drugi na nozi. Operacija je bila radikalna – odstranjen je veliki deo tkiva oko mladeža. Lekari su hteli da budu sigurni da su uklonjene sve kancerogene ćelije. Kao podsetnik na ovo iskustvo, ostala su dva ružna ožiljka. Međutim, odlučila sam da ih ne skrivam, već da ih pokazujem i tako provociram ljude da me pitaju šta mi se desilo. Kad god sam u prilici, poklanjam preparate za sunčanje svojim rođacima i prijateljima, i na taj način ih upozoravam na veliku opasnost od sunca. “

SAVETI EKSPERATA

* Redovno koristite preparate sa zaštitnim UV faktorom. Mažite se svakog dana, čak i kada je oblačno, i to one delove kože koji će biti izloženi suncu, pola sata pre izlaska iz kuće. Preparate za sunčanje obavezno nanosite od glave do pete i ponavljajte postupak nakon svakog kupanja, dokle god boravite na kupalištu ili plaži. Da biste obezbedili zaštitu širokog spektra (protiv UVA I UVB zraka) potražite ove sastojke na bočici preparata za sunčanje: meksoril (meoryl), heliopleks (heliople), cink oksid, titanijum oksid i avobenzon (često se piše kao parasol 1789).

* Dobro upoznajte svoju kožu. Ukoliko se kancer kože detektuje na vreme, šanse za izlečenje su gotovo 100%. Ipak, na vama je da uočite sve pojave na vašoj koži: šta oduvek postoji, šta je novo, šta se promenilo, šta se ne povlači.

 

 

Nataša Ćovin

 

Tagovi: