Vakcinacija protiv sezonskog gripa, evo šta kažu doktori

by | 16 oktobra, 2020

Potreban vam je savet iz oblasti zdravstva, a ne znate koga da pitate? U nedoumici ste da li postupate ispravno i želite mišljenje stručnjaka?

Portal lepotaizdravlje.rs vam u saradnji sa eminentnim medicinskim stručnjacima pomaže da saznate sve što vas zanima. Postavite pitanje, a lekari DokTok platforme daće vam jasan i konkretan odgovor.

O temi – vakcinacija protiv sezonskog gripa, kao i šta uraditi kada dete povrati lek, odgovaraju dr Nikola Stojković i dr Nataša Jovanović.

1. Šta uraditi kada dete povrati lek?

U praksi se deci najčešće daju antibiotik, lekovi za temperature i alergiju. Ako dete bilo koji od ovih lekova povrati unutar 20 minuta od davanja, potrebno je ponoviti istu dozu. Lekovi se apsorbuju iz creva u cirkulaciju najranije nakon 30-45 minuta od uzimanja, tako da je prvih 20 minuta lek još uvek u želucu. (Pročitaj: Moj sin je u toku igre u dvorištu pao i izbio sebi dva zuba u celosti. Šta treba da uradim, u pitanju su stalni zubi?)

Pre ponovnog davanja leka, sačekati 15 minuta da se želudac koji je u grču smiri, da bi prihvatio novu dozu leka. Izuzetak od ovog pravila važi za lekove sa preciznim doziranje u 2 decimale (npr. Lekovi za srce) gde se doza ne ponavlja zbog opasnosti od predoziranja.

Dr Jovanović Nataša

Dr Jovanović Nataša je rođena 1983. godine u Čačku gde je završila osnovnu i srednju školu kao nosilac Vukove diplome. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2009. godine sa prosečnom ocenom 9.06, nakon čega je završila specijalizaciju iz pedijatrije u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Stručno se usavršavala u Univerzitetskoj bolnici u Helsinikiju. Dobitnik je nagrade u Moskvi za rad na temu gojaznosti školske dece. Sertifikovana je od strane Evropskog reanimacionog saveta za pružanje prve pomoći u dečijem uzrastu. Savetnica je za dojenje u Help Me Feed Foundation.  Od 2019. godine je član Evropske akademije za pedijatriju. 

Zaposlena je kao specijalista pedijatar u Domu zdravlja u Čačku, udata, majka jednog deteta. 

2. Vakcinacija protiv sezonskog gripa 

Vakcinacija protiv sezonskog gripa je aktuelna tema u ovo doba godine. Naime, imunizacija putem vakcinacije podrazumeva ubacivanje male količine virusa koja bi stimulisala naš imuni sistem da stvori antitela. U slučaju vakcine protiv gripa radi se o inaktivisanoj vakcini koja ne sadrži žive viruse. (Pročitaj: Koliko sati deca treba da spavaju u toku dana i noći?)

Najbolje vreme za vakcinaciju su oktobar i novembar. Vakcina se prima samo jednom u sezoni. Preporučuje se da kada jednom krenemo sa vakcinacijom, to radimo svake godine u ovo doba. 

Vakcinaciju najčešće preporučujemo osobama sa hroničnim bolestima srca, pluća ili bubrega, dijabetičarima kao i osobama starijim od 65 godina.

Dr Nikola Stojković

Diplomirao na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Stručno se usavršavao u Turskoj, Španiji i Austriji i predstavljao Srbiju na Forumu medicine u Rusiji. Pisao je naučne radove iz oblasti Interne medicine i Psihijatrije. Izabran je za jednog od mladih talenata grada Leskovca iz koga potiče.

Pozivamo vas da nam se pridružite i u komentarima nam šaljete pitanja na koja biste želeli da saznate odgovor. Lekari iz raznih specijalnosti će vam svakog petka na našem portalu izaći u susret i odgovoriti na neka od njih!

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images