Evo zašto se „ugojite“ tokom menstruacije

by | 25 jula, 2020
tokom menstruacije

Radite sve kako treba – trenirate, zdravo se hranite, pijete tečnost, a vaga vas je iznenadila i pokazala više kilograma nego pre nedelju dana, a odeća vas steže… Panika!

Polako, razmislite, ako se sve ovo dešava otprilike nedelju dana pre očekivane menstruacije, višak kilograma možete da pripišete, na primer, zadržavanju vode u telu. Ovaj proces započinje pet dana pre početka menstruacije, ali sve se vraća u normalu nakon što ona počne, poručuju ginekolozi. (Pročitaj: Zašto moja menstruacija kasni – može li stres biti uzrok za neredovan ciklus?)

Evo zašto se „ugojite“ tokom menstruacije

Hormonalne promene

Zašto se „ugojite“ tokom menstruacije? Jedan krivac je progesteron koji je neophodan u ranoj fazi trudnoće. Naime, kada dobijete menstruaciju i ne dođe do začeća, nivo progesterona se smanji, a kao sporedna pojava svaka ćelija u vašem organizmu zadržava dodatnu mikroskopsku kap vode. Rezultat je povećanje telesne težine.

Da li ste znali da tada možete da se ugojite od pola kilograma do pet?

Problemi s probavom

Dovoljna je jedna reč – nadimanje. Ali, da stvari budu komplikovanije, ono nije jedini gastrointestinalni problem koji utiče na povećanje telesne težine. I fluktuacije hormona pre i za vreme menstruacije mogu takođe da dovedu do zatvora ili čak dijareje kod mnogih žena.

Ove promene hormona mogu uticati na brzinu i funkciju probavnog trakta, a zauzvrat mogu prouzrokovati zatvor. Pročitaj više OVDE

Želja za određenom hranom

Pored nadimanja i zadržavanja vode, vaši hormoni mogu da utiču i na žudnju za određenim namirnicama koje pospešuju nastanak prva dva problema.

Kako biste izbegli sve to, par dana pre menstruacije se posebno usredsredite na održavanje zdravih životnih navika. (Pročitaj: Uskladite vežbanje s menstrualnim ciklusom i – dobićete sjajne rezultate!)

tokom menstruacije

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.