Regulacija šećera u krvi: Svakodnevne navike koje vam mogu pomoći

by | 26 jula, 2021
regulacija šećera u krvi

Regulacija šećera u krvi ključna je za normalno funkcionisanje organizma. A kako, zahvaljujući promeni životnih navika, možete da utičete na nju, saznaćete u nastavku. 

Energiju potrebnu za normalno funkcionisanje celog tela dobijamo iz namirnica koje konzumiramo. Kada jedemo ugljene hidrate, telo ih razgrađuje u glukozu – jednostavni šećer koji služi kao gorivo. Glukoza putuje kroz organizam putem krvotoka do svake ćelije. Zahvaljujući tome se krećemo, radimo, razmišljamo…

Stoga, održavanje nivoa šećera u krvi je važno kako bi telo imalo dovoljno energije da funkcioniše. Simptomi pada nivoa šećera u krvi su drhtavica, znojenje, anksioznost i nervoza. U tom slučaju neophodno je obratiti se lekaru.

Najbolji način da održavamo balans nivoa šećera u krvi jeste ishranom, a evo i kako.

Regulacija šećera u krvi – svakodnevne navike

Namirnice s niskim glikemijskim indeksom

Glikemijski indeks (GI) nam pokazuje kako hrana utiče na nivo šećera u krvi. Bazira se na tome koliko brzo organizam razgrađuje ugljene hidrate i pretvara ih u glukozu. Namirnice s niskim glikemijskim indeksom će postepeno dizati nivo šećera u krvi. Samim tim, nećemo gubiti energiju i sprečićemo napade gladi u toku dana. U ovu grupu namirnica spadaju, između ostalog jaja, riba, mahunarke, bobičasto voće, batat, kokos, ovsene pahuljice, …

Smanjite unos rafinisanih šećera

Izbegavajte slatkiše i namirnice bogate rafinisanim šećerima. One naglo podižu nivo šećera u krvi, ali utiču i na to da on naglo padne.

Izvor magnezijuma i hroma

Zeleno lisnato povrće, avokado, sušene mahunarke, semenke, orašasto voće i tofu su sjajan izvor magnezijuma. Većina voća i povrća sadrži hrom, a najviše ga ima u brokoliju, kvascu i grašku.

Vlakna su bitna

Regulacija šećera u krvi postiže se i unošenjem vlakana. Stoga, u svoj dnevni meni uvrstite više voća, povrća, mahunarki i žitarica celog zrna.

Začinite cimetom

Cimet je poznat po tome što reguliše šećer u krvi, pa razmislite o tome da ga uvrstite u jela i napitke.

Pročitajte i… Regulacija šećera u krvi- namirnice koje smanjuju nivo šećera u krvi

Kako održavati nivo šećera u krvi

1 Držite stres pod kontrolom

U stresnim situacijama, telo reaguje ispuštanjem hormona stresa koji utiču na podizanje šećera. Pokušajte da umanjite stres na dnevnom niovu i da ga izbegavate. Isprobajte meditaciju kao vid opuštanja.

2 Dovoljno sna

Ljudi koji spavaju manje od šest sati imaju smanjenu osetljivost na insulin, pokazala su istraživanja. Potrudite se da svom organizmu osigurate dovoljno sna (od sedam do osam sati).

3 Fizička aktivnost

Vežbanje utiče na povećanje osetljivosti na insulin. Savet je da bavite fizičkom aktivnošću u trajanju od 30 minuta svaki dan.

4 Hidratacija

Smanjeni unos vode povećava nivo šećera u krvi. Pijte dve litre vode svaki dan.

5 Limitirajte unos kofeina

Kofein umanjuje dejstvo insulina. Limitirajte unos kafe na dve šoljice dnevno.

6 Svesno se hranite

Praktikujte svesnu ishranu. Jedite polako i obraćajte pažnju na teksturu i ukus svakog obroka. Slušajte svoje telo.

simpson33/iStock/Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.