Reumatoidni artritis – prikrada se polako i nije ga lako prepoznati

by | 14 septembra, 2020
reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je svakodnevica velikog broja ljudi, pa čak i vrhunskih sportista čiji je život pod budnim okom lekara. Karolina Voznjacki je na vrhuncu svoje karijere bila 2018, a prve bolove počela je da oseća u avgustu, nakon učešća na Vimbldonu. Već tada je naslutila da sa njenim telom nešto nije u redu.

– Nakon Vimbldona, bilo mi je loše i osećala sam se kao da imam grip. Odlučila sam da malo pauziram sa tenisom i treninzima u teretani, odmarala sam, ali mi nije bilo bolje. Zato sam rešila da se vratim vežbanju i sačekam da vidim kako će situacija razvijati.

Na žalost, misteriozni simptomi su nastavili da joj prave sve više smetnji. Iz dana u dan osećala se iscrpljeno i imala je bolove u zglobovima, a sve je kulminiralo kada su joj otkazale ruke i šake.

– Pogledala sam u svog supruga i rekla mu kako ne mogu da se pomerim. Imala sam velike bolove u ramenima, laktovima i šakama i osećala sam se iscrpljeno. Znala sam da je u pitanju nešto ozbiljno – izjavila je teniserka u razgovoru za Health.

Njeni zglobovi su bili natečeni, ali lekari nisu videli oštećenja ligamenata i simptome su pripisali čestim putovanjima i iscrpljujućim mečevima. Propisana terapija nije joj pomogla, a bolovi i umor su postajali sve veći.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Caroline Wozniacki (@carowozniacki) on

Iako tada nije znala, Karolina je zapravo imala reumatoidni artritis, autoimunu bolest koja izaziva bolove, oticanje i upalu zglobova. Tek nakon mnogo vremena i konsultacija sa pet različitih lekara, postavljena joj je tačna dijagnoza. Testovi su potvrdili da je u pitanju najčešća zapaljenska bolest zglobova, koja se ne može sprečiti bez obzira na to koliko je neko zdrav ili u dobroj formi. (Pročitaj: Bela Hadid: Kako izgleda život kada imate “hroničnu lajmsku bolest” )

Reumatoidni artritis – bolest za koju ne postoji lek

Bolest pogađa ljude svih uzrasta i oba pola, mada se tri puta češće javlja kod žena. Iako su asocijacija na artritis uglavnom stariji ljudi, on se može javiti i pre tridesete. Tačan uzrok nastanka te bolesti se ne zna. Nakon što joj je u 27. godini postavljena dijagnoza, teniserka je uspela da bolest drži pod kontrolom. Kombinacija medicinskih tretmana, dijete i vežbi pomogla joj je da delimično povrati kontrolu nad svojim telom.

Dovoljno sna, antiinflamatorna dijeta i svakodnevna šetnja od 30 minuta zaista mi pomažu. Tu je i opuštajuća kupka koja je dobar način da se oslobodim stresa –  kaže Voznjacki.

Posle skoro 15 godina profesionalnog bavljenja tenisom, Karolina se povukla iz sporta u januaru 2020. I dalje koristi svoj reket, ali naučila je da osluškuje svoje telo i prekine sa naporom onda kada je potrebno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Caroline Wozniacki (@carowozniacki) on

Za reumatoidni artritis trenutno ne postoji lek. Cilj terapije je da se smanje bolovi, ublaže deformiteti zglobova i omogući što kvalitetniji život. Lečenje uključuje antireumatske, nesteroidne antiinflamatorne lekove i kortikosteroide u malim dozama. Kod pacijenata kod kojih je bolest uznapredovala, koriste se i određeni biološki lekovi. Kada dođe do pogoršanja, prvi znaci su otok i bol u rukama i nogama. Pored toga, bolest često utiče na glas, koji postaje hrapaviji. (Pročitaj: Robin Vilijams joj je podlegao, a evo šta su prvi znaci retkog oblika demencije)

lepotaizdravlje.rsHealth, Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.