Samopregled mladeža: DIY melanom skener

by | 10 maja, 2022
samopregled mladeževa

Kako izgleda samopregled mladeža, do detalja, otkrivamo vam u tekstu u nastavku.

Melanom predstavlja malignu bolest s progresivnim rastom na svetskom nivou. Ukoliko se bolest otkrije na vreme, odnosno u ranoj fazi, 90% pacijenata se izleči. Osobe s kasnom dijagnozom prežive u svega 15-20%.

U našoj zemlji, prema statistikama, samo 1/5 obolelih otkrije ovaj tumor na vreme, uprkos činjenici da je melanom dostupan pogledu i ne zahteva invanzivne procedure za rano otkrivanje. Glavni razlog zašto se ova bolest retko otkriva na vreme krije se u nedostatku edukacije.

Samopregled mladeža

Zdravim odraslim osobama savetuje se da jednom godišnje odu na pregled mladeževa kod specijaliste. A za to vreme, neophodni su samopregledi. Svako može da dobije melanom, bez obzira na tip kože i količinu mladeževa koje ima na telu.

Kako da sami pregledamo mladeže?

Biće vam potrebno malo i veliko ogledalo. Mladeže je potrebno pregledati strpljivo i veoma pažljivo. Možete koristiti i lupu.

  1. Stanite ispred ogledala i počnite od lica. Dobro osmotrite svaki mladež, od čela, preko prednjeg dela lica. Ne zaboravite na predeo oko i iza ušiju, vrat i zadnji deo glave.
  2. Pregledajte ramena i grudi.
  3. Zatim pređite na ruke. Raširite ih o dlanovima okrenutim prema dole pregledajte unutrašnju stranu ruku.
  4. Sedite i uzmite malo ogledalo, te pregledajte unutrašnji deo nogu i stopala. Obavezno proverite kožu između prstiju i oko noktiju.
  5. Pogledajte i polni organ.
  6. Zatim pregledajte stomak, struk, zadnjicu, bedra, bok kao i leđa, uz pomoć ogledala. Za leđa će vam možda biti potrebna asistencija partnera.
Kada se zabrinuti?

Melanom se javlja u brojnim slučajevima promene samog mladeža, a najčešće je potrebno obratiti pažnju na naredne promene:

1 Simetričnost

Benigni mladež je pravilnog oblika  (okrugao, ovalan ili duguljast). Da biste utvrdili ima li razloga za brigu, razvucite kožu. Zamislite liniju koja deli mladež po sredini. Ukoliko polovine nisu jednake, idite na pregled kod dermatologa.

2 Ivice mladeža

Ukoliko su ivice ravne, nema razloga za brigu. Nepravilne, nareckane ivice nejednake boje predstavljaju potencijalni melanom.

Pročitajte i… 4 načina da se zaštitite od melanoma

3 Veličina

Ukoliko je prečnik mladeža veći od 6 milimetara, potrebno je obratiti dodatnu pažnju. Sama veličina ne mora biti opasna, ukoliko nije propraćena još nekom promenom, kao što je boja ili nepravilan oblik/ivice.

4 Boja

Bezopasni mladež je svetlokestenjaste boje ili u nijansama bele kafe. Tamni mladeži (gotovo crni) razlog su za zabrinutost. Isto tako, promene u smislu tamnjenja ili svetljenja mladeža mogu da budu potencijalna opasnost.

NAPOMENA

Ukoliko mladež krvari, vlažan je ili deluje upaljeno, obavezno idite kod dermatologa.

Za kraj, važno je napomenuti da je sam pregled kod specijaliste bezbolan, a može da spasi život.

Pročitajte i… 10 pravila zdravog sunčanja

 

lepotaizdravlje.rsAnetlanda/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.