Saveti pedijatra: Prvi put sa bebom na letovanju

by | 21 jula, 2017

Pre putovanja se posavetujte sa svojim pedijatrom oko neophodni lekove za snižavanje temperature – najčešće paracetamol ili ibuprofen, uz savet za odgovarajuću dozu. Ponesite termometar, kako biste na vreme primenili lekove za snižavanje temperature. Ručni prtljag treba da sadrži pelene, odeću za presvlačenje, vlažne maramice, prostirku za presvlačenje, kreme za negu kože, varalice („cucle“), termos za hranjenje ako se beba hrani mlečnim fomulama, kašice, sredstva za higijenu, kese za prljavo, igračke…Tokom putovanja hranjenje, prepovijanje i presvlačenje bebe sprovodite u uobičajenim intervalima.

piše: doc dr Gordana Vilotijević Dautović, specijalista pedijatar, supspecijalista pulmolog, Poliklinika „Novakov i sar.“

  http://poliklinikanovakov.com/Foto: Pixabay

Koje god prevozno sredstvo da koristite, proverite da li je sedište za Vašu bebu odgovarajuće, sigurno postavljeno. Tokom putovanja beba mora biti pod stalnim nadzorom. Dete u sedištu treba da bude aktivno, najbolje da se smenjuju periodi sna I aktivnosti, a pažnju bebe održavajte igračkama koje uobičjeno koristite. Tokom putovanja automobilom bebu od pregrevanja I direktnoih sunčevih zraka štitite zaštitnicima postavljenim na bočna stakla, a pazite I da delovi sedišta ne budu pretopli, kao i da klima ne ide direktno na dete. Ako putujete automobilom, svaka 3 sata napravite pauzu i obavite sve što je potrebno – tokom putovanja higijena je najvažnija, kako ne bi došlo do crevnih infekcija.

Deca najčešće dobro podnose putovanje avionom, ali putovanje avionom kod beba do 3. meseca, posebno u 1. mesecu, povećava rizik od nastanka infektivnih bolesti, najčeće disajnih puteva, zbog nezrelosti imunog sistema.  Bolno povećanje pritiska u srednjem uhu, nastalo zbog promena pritiska vazduha tokom leta, može se izbeći sisanjem ili davanjem cucle ili flašice neposredno pre poletanja i sletanja aviona. Ako je beba rodjena pre vremena ili ima značajan problem sa disanjem ili neku drugu bolest, letenje avionom se ne preporučije u 1. godini. Najbolje je da se pre puta posavetuje sa pedijatrom.

Da bi se izbegla mučnine kod bebe tokom puta izbegavajte obrok neposredno pre vožnje ili puta, ako putujete automobilom obezbedite u autu dovoljno svežeg vazduha, izbegavajte glasnu muziku, govor i ili nagle promene brzine. Ako je dete starije od 2 godine, put je duži a dete razvija mučninu, pre primene leka potiv mučnine posavetujte se sa lekarom koji lek da pirmenite – ovi lekovi primene se prvo kod kuće, pre puta, kao „test“, da bi se videlo kako dete reaguje. Ako tokom vožnje dodje do mučnine i povraćanja, zaustavite auto i sačekate da se sve normalizuje.

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto: Pixabay

Tokom leta neophodno je voditi računa o zaštiti od ultravioletnog (UV ) zračenja. Direktno izlaganje sunčevim zracima, posebno od 10-15 časova, je štetno. Ako je beba mladja od 6 meseci treba da bude u hladovini, uz zaštitu kože laganom odećom koja pokriva sve deove tela i stavljanjem šeširića sa obodom. Treba voditi računa da ne dodje do pregrevanja. Da bi se izbegao prekomeran gubitak i nedostatak tečnosti, pored zaštitne odeće važan je unos tečnosti, odnosno majčinog mleka ili formule, hrane koju dajete bebi i vode. Bebama koje nisu samo na ishrani majčinim treba davati vodu i sokove. Tokom vrelih dana obratite pažnju da li beba mokri uobičajeno, što može pokazati da li unosi dovoljno tečnosti. Ako klone i/ili ne mokri, moguće je da unos tečnosti nije dovoljan.

Kod dece do 6. meseca primena zaštitnih krema protiv UV zračenja se ne preporučuje, jer je koža osetljiva i može doći do neželjenog delovanja sastojaka zaštitnih krema. Ako se pojavi crvenilo kože neophodno je skloniti bebu sa sunca i staviti hladne komprese na zahvaćenu kožu, obezbediti dovoljan unos tečnosti i hrane. Kod beba starijih od 6 meseci, mogu se primeniti zaštitne kreme za sunčanje sa najmanjim zaštitinim faktorom SPF 30, uz sve navedene mere zaštite od sunca. Krema se nanosi 20-30 minuta pre izlaska na sunce, i ponovo stavlja svaka 2 sata ili češće, ako se beba više znoji ili provodi dugo vremena u vodi .

Pročitajte i…Putovanje u trudnoći: Šta obavezno poneti na letovanje?

Najbolje su dečje kreme koje sadrže cink oksid ili titanium dioksid – retko dovode do alergisjkih reakcija, a pre primene sredstava za zaštitu od sunca potrebno je proveriti reakciju nanošenjem na mali deo kože. Ako se javi reakcija, primena te kreme se ne preporučuje. Kako UV zraci ne bi oštetili oči, deci starijoj od 6 meseci možete staviti naočare za sunce sa UV faktorom najmanje 400 (UV400). Ako tokom puta li letovanja beba ima temperaturu, povraća, odbija obroke, ima učestale i/ili lošije formirane stolice, slabije mokri, klone ili je uznemirena, ne ponaša se uobičajeno, ima intenzivno crvenilo ili druge promene po koži, otežano ili ubrzano diše, to je znak da treba da potražite lekara.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.