Saveti stomatologa: Prepoznajte paradontozu

by | 22 januara, 2021
paradontoza

Loša oralna higijena, loša protetika, pušenje, samo su neki od razloga zbog kojih vas može zadesiti neko od oboljenja desni. Da li ste skloni upali desni, preti li vam parodontopatija ili čak paradontoza, saznajte od lekara Dok Tok platforme.

Kako prepoznati oboljenja desni?

Oboljenje desni, odnosno parodontoza nastaje kao reakcija organizma na prisustvo bakterija i produkata njihovog metabolizma. Loša oralna higijena, pušenje, neadekvatni protetski radovi i ispuni potpomažu nastanku i razvoju parodontopatije.

Prva i najčešća faza bolesti je upala desni (gingivitis) koja, ukoliko se na vreme ne leči, prerasta u parodontopatiju zahvatajući kost oko zuba što vremenom dovodi do pomeranja, labavljenja i na kraju do ispadanja zuba. Ova bolest se može javiti u svim uzrastima, počevši od ranog detinjstva (agresivna parodontopatija) do pojave u srednjim i zrelim godinama (hronična parodontopatija) koja je znatno učestalija.

Kako prepoznati paradontozu?

Paradontoza se manifestuje otokom desni tamno crvene boje sa prisutnim bolno osetljivim džepovima. Desni krvare pri najmanjim iritacijama. Jednan od znakova upale desni jesu upravo krvarenje desni prilikom pranja zuba, neprijatan zadah i klaćenje zuba.

Dijagnostikuje se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda i analize digitalnog radiograma. Blaži oblici kao što je upala desni leče se postupkom kiretaže, odnosno mehanickog čišćenja džepova sa obilnim ispiranjem 3% hidrogenom uz edukaciju o pravilnom održavanju oralne higijene kako bi se sprečio nastanak recidiva, odnosno ponovne pojave bolesti. Putem ove intervencije bolne tegobe i otok se smanjuju.

Ukoliko je paradontoza u odmakloj fazi pristupa se hirurškom zbrinjavanju. Operativnim zahvatom se uklanja svo upaljeno meko tkivo, čiste nastali koštani džepovi i vrši ugradnja veštačke kosti oko zahvaćenih zuba ukoliko postoji indikacija za to. Hirurškim lečenjem se zaustavlja oboljenje i stavlja pod kontrolu.

 

Savetuje vas: Dr Đurđa Petrović stomatolog i lekar estetske medicine

Diplomirala stomatologiju na fakultetu Medicinskih nauka u Kragujevcu. Pisala naučne radove iz oblasti interne medicine i farmakologije. Stručno usavršavanje na Vojnomedicinskoj akademiji.

Pored opšte stomatologije kojom se bavi, bavi se i estetskom medicinom. Sertifikovani je lekar estetske medicine. U planu ima specijalizaciju iz oblasti hirurgije i upis na doktorske studije.

DokTokPIKSEL iStock Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.