Simptomi koji otkrivaju nepravilan rad štitne žlezde

by | 22 januara, 2016

Razdražljivi ste, gojite se i ne možete da se skoncentrišete? Sve to bi moglo da upućuje na probleme s štitnom žlezdom. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Štitna žlezda (tiroida) smeštena je u dnu vrata i veoma je važna za funkcionisanje organizma jer proizvodi hormone koji utiču na rast, proizvodnju telesne energije i brzinu metaboličkih procesa u telu. Simptomi koje štitna žlezda može da prouzrokuje razlikuju se u odnosu na to da li ona radi prejako ili preslabo, a ovim poremećajima. Ovi hormoni takođe utiču i na izgled i kvalitet kože i kose.

Ovo su najčešći simptomi koji ukazuju na nepravilan rad štitne žlezde.

Promene u energiji ili raspoloženju

Nepravilan rad štitne žlezde ima primetan uticaj na nivo energije i raspoloženje. Hipotiroidizam (smanjena aktivnost štitne žlezde) čini da se ljudi osećaju umorno, iscrpljeno, usporeno i depresivno. Hipertireoza (ubrzan rad štitne žlezde) može izazvati anksioznost, probleme sa spavanjem, nespokojstvo i razdražljivost.

Pročitajte i… Telesna temperatura ukazuje na rad štitne žlezde!

Nervoza, nestrpljenje ili neobjašnjiva uzbuđenost

„Čudan osećaj“ može biti povezan s hipertireozom, kada štitna žlezda proizvodi previše hormona. Lepršav osećaj koji imate možda je posledica lupanja srca koje uzrokuje ubrzan rad tiroide.

Zbunjenost

Kognitivne funkcije mogu biti na udaru lošeg rada štitne žlezde. Previše hormona može uzrokovati poteškoće s koncentracijom, a premalo njih izaziva probleme s memorijom i zaboravnost.

Nesanica

Stalna pospanost može biti popsledica hipotireoza jer usporen rad štitne žlezde usporava i sve telesne funkcije. Sa druge strane, ukoliko vam san ometaju ubrzan puls i osećaj teskobe, to bi mogla uzrokovati hipertireoza.

Koji su još najčešći simptomi koji ukazuju na nepravilan rad štitne žlezde pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Povećan apetit

Povećani apetit, takođe može bit znak hipertireoze, jer zbog previše hormona možete stalno biti gladni. Sa druge strane, usporen rad štitne žlezde, može da uzrokuje poremećaje čula mirisa i ukusa.

Pročitajte i… Vežbom može da se pročisti štitna žlezda

Nezainteresovanost za seks

Malo ili nimalo želje za seksom može biti posledica poremećaja štitne žlezde jer premalo hormona uzrokuje nizak libido.

Poremećen menstrualni ciklus

Duže menstruacije s jačim bolovima mogu biti znak hipotireoze. Pored toga, može doći i do smanjenja razmaka između dve menstruacije. Nasuprot tome, hipertireoza uzrokuje skraćenje menstrualnog ciklusa uz blaža krvarenja i veći razmak između ciklusa.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Suva koža

Suva koža koja se ljušti može biti znak hipotireoze. Promene u teksturi kože i izgledu povezane su s usporenim metabolizmom, što može smanjiti lučenje lojnih žlezda zbog čega koža usled nedostatka vlage ubrzo postaje suva. Pored kože, „na udaru“ su i nokti koji postaju krhki i neravni.

Pročitajte i… Pesmom se leči štitna žlezda

Nepredvidiv rad creva

Poremećaj u proizvodnji hormona izaziva usporavanje probave što kao posledicu često ima konstipaciju (zatvor). S druge strane, preterana proizvodnja hormona štitne žlezde može prouzrokovati dijareju ili češću stolicu.

Nagla promena kilaže

Ako niste drastično promenili svoj svakodnevni režim ishrane, niti životne navike i niste na dijeti, a primećujete velike promene u kilaži, postoji mogućnost da je na vašu telesnu temperaturu uticao nepravilan rad štitne žlezde. Naglo gojenje posledica je slabijeg rada tiroide, dok brzo mršavljenje uzrokuje njen ubrzan rad. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Bolni ekstremiteti ili mišići

Ako imate iznenadne osećaje trnaca, utrnulosti ili bolova u rukama, nogama, stopalima ili šakama, to bi mogao biti znak hipotireoze.

Pročitajte i… Prepoznajte poremećaj hormona u vašem telu

Visok krvni pritisak

Osobe koje boluju od hipotireoze, mogu primetiti da im je puls sporiji nego obično. S druge strane, hipertireoza može izazvati ubrzan rad srca, ponekad i povišen krvni pritisak i osećaj jakog lupanja srca u grudima. Po nekim procenama, osobe s hipotireozom imaju dva do tri puta veći rizik za visok pritisak.

Neplodnost 

Ukoliko već duže vreme pokušavate da ostanete u drgom stanju, ali neuspešno, moguće je da imate problema sa štitnom žlezdom. Neplodnost može uzrokovati i smanjen i pojačan rad tiroide.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Promuklost i osećaj „knedle“ u grlu

Promene u glasu ili osećaj knedle u grlu povezani su s poremećajem rada štitne žlezde.
Otok ili proširenje u vratu vidljiv je znak koji može da ukazuje da nešto nije u redu sa štitnom žlezdom. Ova pojava se može javiti i kod hipotireoze i hipertireoze. Ponekad otok na vratu može dovesti do raka tiroidne žlezde ili nodula, grudvica koje rastu unutar štitne žlezde.

Opadanje kose

Suva, lomljiva kosa koja puca ili opada može biti znak hipotireoze. Premalo hormona ometa ciklus rasta dlaka i folikule stavlja u stanje mirovanja. Kosa tada postaje suva, tanka i gruba pre nego što dođe do opadanja, a moguć je i gubitak dlaka po celom telu. Previše aktivna štitna žlezda takođe loše utiče na dlakavost, ali samo na kosu. U većini slučajeva, kosa ponovo izraste kada se poremećaj štitnjače izleči.

Pročitajte i… Kako se dijagnostikuje poremećaj funkcije štitne žlezde?

Osetljivost na toplotu ili hladnoću

Poremećaji u radu štitne žlezde mogu poremetiti sposobnost tela da reguliše temperaturu. Hipotiroidizam često kao posledicu ima čest osećaj hladnoće, dok sa druge strane, osobe sa hipertireozom uglavnom imaju problema sa osećajem toplote i preteranim znojenjem.

Povišena temperatura

Povišena temperatura može biti signal da vaša štitna žlezda ne radi normalno, posebno temperatura odmah nakon buđenja. Uz jednostavan kućni test možete otkriti stanje vaše štitne žlezde, a kako da uradite test i otkrijete da li vaša tiroida dobro radi pogledajte OVDE. 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.