Simptomi manjka vitamina A koje ne smete zanemarivati

by | 14 juna, 2022
simptomi manjka vitamina a

Ovaj vitamin je veoma važan deo pravilnog funkcionisanja celog organizma, a mi vam predstavljamo koji su to simptomi manjka vitamina A.

Vitamin A pomaže našem vidu, imunom sistemu, reprodukciji i metabolizmu, a uz to, učestvuje u pravilnom funkcionisanju srca, pluća, bubrega i mozga. Uloga ovog vitamina tu ne prestaje, te on, zahvaljujući antioksidantnim svojstvima, pomaže u zaštiti ćelija od štete izazvane slobodnim radikalima.

Vitamin A nalazi se u namirnicama poput lososa, španata i drugom lisnatom povrću, te u siru, jajima, mesu, goveđoj jetri, brokoliju, šargarepama, dinjama, mangu i kajsijama.

Odrasle žene bi trebalo da konzumiraju oko 700 mikrograma vitamina A dnevno, dok je za muškarce ta količina oko 900 mikrograma.

Ipak, uprkos svemu, mnogi ljudi pate od manjka ovog vitamina, a mi vam u nastavku otkrivamo kako nam telo pokazuje da nam nedostaje vitamina A.

Simptomi manjka vitamina A

Suve oči

Naše oči prekrivene su slojem koji se naziva suzni film, koji pomaže u zaštiti očiju, čineći ih vlažnim. Kada suzni film nije dobrog kvaliteta, odnosno usled manjka vitamina A, dolazi do sušenja očiju i stvaranja naslaga u uglu oka.

Noćno slepilo

Vitamin A je ključni deo rodopsina, proteina koji apsorbuje svetlost. Upravo je ovaj protein ključan za noćni vid i kada je u disbalansu, zbog manjka vitamina A, dolazi do takozvanog noćnog slepila.

Sporije zarastanje rana

Vitamin A utiče na odgovor tela prilikom povreda i kontroliše upale. Bez ovog vitamina, dolazi do veoma sporog zarastanja rana.

Repriratorne infekcije

Manjak vitamina A dovodi do infekcija respiratornih organa, uključujući i grlo, kao i pluća. Vitamin A štiti telo od patogena koji izazivaju prehlade i infekcije.

Simptomi manjka vitamina A- Suva koža

Retinol, sastavni deo krema za negu kože, je zapravo derivat vitamina A i ima brojne benefite po kožu, uključujući smanjenje bora, poboljšanje tena i slično. Upravo zbog ove veze jasno je zašto manjak vitamina A utiče na suvoću i izgled kože.

Problemi s plodnošću

Studije su pokazale da vitamin A igra ulogu u reproduktivnom procesu, ali su potrebna dalja istraživanja.

Napomena

Previše vitamina A takođe može da ima negativne posledice po zdravlje, te je veoma važno biti oprezan sa uzimanjem suplemenata ovog vitamina. Stoga, najbolje je posavetovati se s doktorom i ne uzimati suplemente na svoju ruku.

 

lepotaizdravlje.rstriocean/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.