Tampon ubica: Simptomi sindroma toksičnog šoka i kako ih sprečiti i lečiti

by | 12 decembra, 2022
Simptomi sindroma toksičnog šoka

Simptomi sindroma toksičnog šoka su brojni, a nastaju usled nepravilnog korišćenja tampona. A koliko je ovo stanje opasno, otkrivamo u nastavku. 

Manekenka Lauren Vasser (24) je izgubila obe noge zbog tampona koji je izazvao sindrom toksičnog šoka. Od tada, ona je poznata kao „devojka sa zlatnim nogama“. Ona sama dosta govori o tome kako nije razumela šta joj se dešava, kako je želela da izvrši samoubistvo i kako je konačno uspela da se izbori sa svime i počne da živi iznova . Ali priča o Loren, ma koliko čudno zvučala, može se nazvati srećnom. Naime, mnogo je slučajeva ovog sindroma s smrtnim ishodom.

Šta je sindrom toksičnog šoka (TSS)?

U pitanju je retko i veoma opasno  uzrokovano bakterijom stafilokok ili streptokok (takođe poznat kao Streptococcus A). Zanimljivo je da su ove bakterije bezopasne za kožu, usta ili nos, ali kada uđu u krvotok, počinju da oslobađaju toksine.

Glavni razlog zašto se ovaj sindrom dešava je taj što tamponi ostaju u vagini duže nego što je preporučeno. Podsetimo: ovaj proizvod za higijenu treba menjati svakih 6-8 sati, u zavisnosti od proizvođača (potražite informacije u uputstvu), a ako je krvarenje obilno, onda na svaka 4 sata.

Problem je što se u slučaju TSS-a sve dešava veoma brzo. Od prvih simptoma do teške reakcije može proći samo nekoliko sati. Stoga, ako se medicinska pomoć ne pruži na vreme, može se desiti bilo šta, čak i smrt. Ima dobrih vesti: ako odmah pozovete hitnu pomoć ili odete u bolnicu, moći ćete da se oporavite brzo i bez posledica po organizam.

Simptomi sindroma toksičnog šoka

Kao što smo rekli ranije simptomi sindroma toksičnog šoka su oštri i brzi. Stanje će se pogoršavati skoro svakog minuta. Evo tipičnih simptoma koje ne treba zanemariti:

  • toplota;
  • glavobolja i / ili „magla“ u glavi, mrzlica, slabost, bolovi u telu, bol u grlu i kašalj – kao kod gripa;
  • osećaj da ste bolesni;
  • osip koji liči na opekotine od sunca;
   dijareja ;
  • crvenilo usana, jezika i očnih proteina;
  • vrtoglavica (a ponekad i nesvestica);
  • otežano disanje.

Sve ovo je povod da odmah odete kod doktora. U ovom slučaju je svakako bolje igrati na sigurno nego kasnije rešavati posledice. Preporučujemo da pozovete hitnu pomoć ako postoji kombinacija nekoliko simptoma sa liste.

Da li samo korišćenje tampona izaziva sindrom toksičnog šoka?

Naravno, sve češće se priča o tamponima u sprezi sa TSS. Međutim, ovo nije jedina prilika da dobijete sindrom. Istina je da muškarci pa čak i deca mogu da se suoče sa tim. A za žene uzrok može biti ne samo nesrećni komad vate sa repom.

Evo nekoliko stvari koje mogu povećati rizik od razvoja sindroma toksičnog šoka:

  • upotreba ženskih kontraceptiva ( ženski kondomi , cervikalne kapice, kontraceptivni sunđeri);
  • porođaj ;
  • prisustvo posekotina, opekotina, čireva, pa čak i češljane rane na koži nakon ujeda insekata;
  • dijagnostikovana stafilokokna ili streptokokna infekcija.

Poslednje dve tačke, kao što ste i sami primetili, ne zavise od pola i starosti. Zbog toga je važno da apsolutno svi budu oprezni. Inače, imunitet na TSS nije razvijen, pa ako ga je neko imao jednom, to ne znači da neće moći da ga dobije drugi put.

Kako se zaštititi od sindroma toksičnog šoka

Počnimo sa tamponima: da sprečimo TSS, često menjajte tampone, koristite tampone sa manjom snagom upijanja. Uvek operite ruke pre i posle umetanja i nikada ne stavljajte više od jednog tampona u vaginu. Istovremeno, važno je noću ubaciti novi tampon i promeniti ga čim se probudite.

U drugim slučajevima, potrebno je brzo lečiti rane i opekotine. A kod prvih znakova infekcije, kao što su otok, crvenilo i bol koji se pogoršava, obratite se lekaru.

Imaju li tamponi rok trajanja?

Lepota i zdravljeIvan-balvan/Getty Images Plus via Getty Images; Vitalii Marchenko/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.