Spavanje i izbalansiran nivo šećera u krvi: Koja je veza?

by | 6 decembra, 2021
Spavanje i izbalansiran nivo šećera u krvi

Spavanje i izbalansiran nivo šećera u krvi usko su povezani, pokazala su nova istražianja.

Mnogi  faktori utiču na naše zdravlje, ali na prvom mestu su zdrave navike (ishrana, fizička aktivnost i kvalitetan san). Vremenom, sve više i više učimo o tome kako ovi faktori utiču jedan na drugi i u tandemu utiču i na naše celokupno zdravlje.

A kada je u pitanju kontrola i održavanje nivoa šećera u krvi, san igra ključnu ulogu, pokazala su istraživanja objavljena u časopisu „Dijabetologija“ (engl. Diabetologia).Spavanje i izbalansiran nivo šećera u krvi

U ovoj studiji, naučnici su istraživali kako dužina sna, tajming i sam kvalitet spavanja utiču na nivo šećera u krvi. U studiji je učestvovalo 1000 osoba koje nisu imale zdravstvenih problema. Dve sedmice, praćeni su njihovi rituali spavanja i meren je nivo glukoze nakon doručka.

Promena u nivou glukoze u krvi, nakon jela, poznata je i kao „postprandijalna glikemijska kontrola“. A održavanje ove kontrole znači i balans nivoa šećera u krvi.

Pročitajte i… Namirnice koje smanjuju nivo šećera u krvi

Naučnici su otkrili da što kasnije odlazimo na spavanje i imamo nekvalitetniji san – to doprinosi manjoj glukemijskoj kontroli, kao i suboptimalnom nivou šećera u krvi. Osobe koje odlaze ranije na spavanje i imaju kvalitetniji san imale su bolju kontrolu i zdravije nivoe šećera u krvi.

Pozitivan efekat je uticao u oba slučaja: nakon održavanja zdravog nivoa šećera u krvi posle doručka, svi ispitanici su imali bolji san. A kada su bolje spavali, imali su niži nivo šećera u krvi pre doručka, što je pozitivno.

Ono što je, još jednom, dokazano jeste da kvalitetan san reguliše metaboličko zdravlje.

lepotaizdravlje.rs Boris Jovanovic/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.