Spavanje u grudnjaku: Za i protiv?

Šta kažu stručnjaci: Da li je spavanje u grudnjaku velika greška?

by | 8 jula, 2022

Dok neke žene sanjaju o skidanju brushaltera čim dođu kući s posla, druge ga nose 24 časa. Ali da li je spavanje u grudnjaku dobro za nas?

Iako možda niste očekivali ovakav odgovor, ali nošenje grudnjaka tokom spavanja je u potpunosti stvar izbora, kažu stručnjaci. Naime, ne postoji niti jedno istraživanje koje tvrdi da spavanje u grudnjaku loše utiče na naše zdravlje ili na izgled grudi. Sve zavisi isključivo od nivoa udobnosti pojedinačne žene.

Spavanje u grudnjaku: Kada i zašto?

Na ovu odluku utiče više faktora.

  • Veličina grudi i njihova osetljivost – žene sa bujnijim poprsjem ili osetljivim grudima bolnim na dodir često biraju mekane, ponekad i sportske grudnjake koje nose prilikom spavanja.
  • Žene koje doje, naročito u početku, spavaju u porodiljskim grudnjacima za optimalan komfor.
  • Devojke s osetljivijim bradavicama više vole da spavaju u grudnjaku, jer bi materijal spavaćice ili pidžame mogao da bude previše grub za njih.

Da li nošenje grudnjaka dok spavamo sprečava opuštanje grudi?

Na žalost, odgovor je negativan. Na opušteniju kožu grudi utiču brojni faktori poput godina, broja trudnoća, indeksa telesne mase, genetike, hormonskih promena tokom trudnoće i težine samog tkiva grudi.

Ukoliko volite da spavate u brushalteru, savet je da birate sportske grudnjake koji će držati sve na mestu, a žice i bretele vas neće povređivati i biće vam udobnije. (Pročitajte i… Vodič za kupovinu sportskog grudnjaka (FOTO) )

Isto tako, povedite računa i o materijalu grudnjaka te radije birajte pamučne, kako bi koža grudi mogla da diše i kako biste sprečili eventualne gljivične infekcije.

lepotaizdravlje.rs rilueda/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.