Izluđuju vas komarci? Evo kako da napravite efikasno sredstvo protiv tih malih napasti

by | 3 jula, 2020
Sredstva protiv insekata, Lepota i zdravlje

Gde je leto, tu su i komarci. Ukoliko odlučite da slobodno vreme provedete u prirodi, ne zaboravite sa sobom da ponesete i sredstvo protiv ovih malih napasti. Ne samo što nakon uboda komarca osećamo neprijatni svrab, već su ovi insekti prenosioci ozbiljnih bolesti, kao što je, na primer, groznica Zapadnog Nila. Na tržištu se mogu pronaći različita sredstva protiv insekata, ali mnogi će rešenje radije potražiti u prirodnim sredstvima. To, pre svega, važi za one s osetljivom kožom, kao i one kojima je potreban preparat pogodan i za decu. Kad god je moguće, treba odabrati prirodne repelente bez agresivnih sastojaka. Tako neće doći do iritacije kože praćene crvenilom i svrabom. Sprej ili ulje protiv komaraca možete napraviti i sami, a za to će vam biti dovoljna samo dva sastojka. (Pročitaj: Soda bikarbona vaš saveznik u životu)

Sredstva protiv insekata, Lepota i zdravlje

Ne dozvolite da vam komarci pokvare boravak u prirodi

Delotvorna sredstva protiv insekata možete napraviti sami

Osnova svakog repelenta jeste eterično ulje čiji miris odbija insekte. Posebno su delotvorna ulja lavande i nane, a od koristi mogu biti i kedar i geranijum. Ukoliko želite, pri pravljenju repelenta možete kombinovati i dva različita eterična ulja, ali u manjim količinama. (Pročitaj: Za zdrave, senzualne i pune usne koristite esencijalna ulja)

Za pripremu spreja potrebni su vam:
10 ml ulja po izboru (preporučujemo da koristite maslinovo ulje koje verovatno imate u kući)
10 kapi eteričnog ulja (najbolje da to bude lavanda ili nana)
bočica sa raspršivačem (možete upotrebiti praznu bočicu od spreja za nos na bazi soli)

Sipajte ulje u bočicu, dodajte eterično ulje i energično promućkajte.

Sredstva protiv insekata, Lepota i zdravlje

Maslinovo ulje koje se nalazi u osnovi preparata dobro je i za negu kože

Pre nanošenja ovog spreja na kožu, proverite da li ste alergični na neki od njegovih sastojaka. Naprskajte njime unutrašnju stranu podlaktice i nakon 12 sati pogledajte da li je došlo do bilo kakve reakcije (crvenilo, svrab ili osip). Ukoliko nije, preparat nanesite tamo gde je potrebno.

Ne zaboravite da pre prskanja sprej dobro promućkate kako bi se sastojci sjedinili (ukoliko su se odvojili). Ako primetite da je miris eteričnog bilja ispario s kože (nakon dva ili tri sata od nanošenja), nanesite ga ponovo. Pošto ne sadrži veštačke supstance, dejstvo home made preparata kraće je od onog koje imaju kupovni repelenti.

Takođe, imajte u vidu da mnoge insekte, među kojima su i komarci, privlače tamnije boje, tako da bi za šetnju po šumi bilo najbolje odabrati svetlu garderobu. (Pročitaj: Reč stručnjaka: Lajmska bolest, simptomi i lečenje)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.