Šta je hronotip i kako nam to može poboljšati kvalitet sna?

by | 5 maja, 2022
šta je hronotip

Šta je hronotip i kako ova kategorizacija utiče na naš šablon spavanja? Evo o čemu se radi.

Termin hronotip se odnosi na našu cirkadijansku tipologiju, što zapravo predstavlja individualne razlike u nivou aktivnosti ili budnosti u toku dana. Naš hronotip zavisi od unutrašnjeg sata koji određuje pospanost odnosno budnost u toku jednog dana. Neki ljudi su produktivniji ujutro, a neki u kasnim večernjim satima.

Šta je hronotip?

Cirkadijalno je latinska reč koja znači „u toku dana“. Budući da naš dan traje 24 časa, jasno je i kako naš unutrašnji sat radi. Naučnici su otkrili da postoji gen koji kodira protein koji se stvara u ćelijama tokom noći, a razlaže se tokom dana. Svaka ćelija u našem telu prati naš cirkadijalni ritam, odnosno unutrašnji sat. Tako imamo sat za spavanje i budnost, sat za lučenje hormona, varenje, funkcionisanje organa… A kada pričamo o hronotipu, pričamo isključivo o satu koji se tiče buđenja.Kako odrediti hronotip?

Postoje dokazi da je u pitanju genetska, odnosno nasledna osobina. Ukoliko u porodici ima više ranoranilaca, velike šanse su da ćemo i sami to biti. Naši geni nam određuju kako telo reaguje.

U većini slučajeva, kako pada mrak, tako telo luči hormon sna, melatonin, što nas čini pospanim. Međutim, ukoliko ste „noćna ptica“, to znači da lučenje melatonina nije povezano s dobom dana, odnosno sunčevom svetlošću.

Pročitajte i… Kako biti srećniji ujutro?

Utvrđivanje ovog tipa ključno je ne samo za naš san, već i za planiranje celog dana. Tada ćemo znati kada je najbolji period dana da budem aktivni, a kada da spavamo.

Hronotipovi i klasifikacija

  • Ranoranilac– osoba koja uglavnom ustaje između 5 i 6 ujutro, često bez alarma, ali na spavanje odlazi između 21 i 22 časa.
  • „Kolibri“– većina populacije potpada pod ovu grupu. U pitanju su osobe kojima treba malo više vremena da se razbude, a na kraju dana usporavaju, kako bi lakše zaspali. Varijacije su mnoge, ali uglavnom su u pitanju osobe koje ustaju između 7 i 9 časova ujutro i odlaze na spavanje između 22 i 23 časa.
  • „Noćne ptice“– tipična osoba koja spada u ovu kategoriju je najaktivnija u večernjim satima i ima problem da ustaje u 7 ili 8 ujutro. Često, ove osobe su budne do 5 ili 6 ujutro pa spavaju do 13 časova popodne.

Pročitajte i… Kako postići zdravu jutarnju rutinu?

 

lepotaizdravlje.rsRidofranz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.