Šta je oksitocin i kakve zapravo veze ima s ljubavlju?

by | 16 maja, 2022
šta je oksitocin

Šta je oksitocin, „hormon ljubavi“ i  kako on zapravo utiče na naše telo, otkrivamo vam u nastavku.

Jedno istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da parovi koji su u prvoj fazi romantične veze imaju značajno viši nivo oksitocina. Ali ovaj hormon nije povezan samo s ljubavlju.

Samo lučenje ovog hormona kod parova utiče na pojačano poverenje, empatiju, bolju komunikaciju, vernost, lojalnost…

Šta je oksitocin zapravo?

U pitanju je hormon koji se ponaša kao neurotransmiter i igra važnu ulogu u reprodukciji. Njega proizvodi hitoptalamus, do mozga koji se nalazi blizu hipofize.

Oksitocin, zajedno s dopaminom i serotoninom, naziva se i „hormonom sreće“. Kad nam se dopada neka osoba, mozak ispušta dopamin, povećava se nivo serotonina, a samim tim, proizvodi se i oksitocin. Sve ovo zajedno poboljšava i naše raspoloženje.

Kako oskitocin utiče na naše emocije?

Prema istraživanjima, ovaj hormon ima pozitivan utica na socijalno ponašanje. Oksitocin je povezan s osećajem opuštenosti, opšte psihološke stabilnosti i poverenja. Isto tako, naučnici su dokazali da ovaj hormon smanjuje simptome stresa i anksioznosti.

Oksitocin pomaže telu da se prilagodi brojnim emocionalnim i socijalnim situacijama. Ovaj hormon direktno je u vezi s poboljšanom komunikacijom između partnera, naročito tokom rasprava.

Pročitajte i… Kako povećati nivo endorfina?

Što više vremena provodimo s partnerom, više oksitocina lučimo. A kako nivo ovog hromona raste, tako više i želimo našeg partnera.

Oksitocin se može unositi i putem injekcije, a u nekim zemljama, ubrizgava se ženama tokom porođaja. Pored toga što umanjuje bolove, ovaj hormon može da smanji krvarenje nakon porođaja ili spontanog porođaja.

Isto tako, ovaj hormon koristi se u lečenju autizma i drugih poremećaja ponašanja.

Negativne strane oksitocina

Iako povećava zbližavanje, ovaj hormon može da utiče na stvaranje predrasuda, ali i zavisti i nepoštenja. Ipak, potrebno je više istraživanja na ovu temu.

Pročitajte i… Hormon oksitocin povećava se s godinama

lepotaizdravlje.rsJovanmandic/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.