Šta je prolećni umor i kako da se izborite s njim, prema savetima lekara

by | 25 marta, 2022
Šta je prolećni umor

Ukoliko se ovih dana osećate čudno, nemate snage ni volje ni za šta i jedva ustajete iz kreveta – ali ne znate tačno razlog tome, možda je krivac smena godišnjih doba. O tome šta je prolećni umor i kako da se izborimo protiv tegoba koje on donosi objašnjenja smo dobili zahvaljujući stručnjaku Doktok platforme za besplatne zdravstvene konsultacije.

Piše: Dr Nikola Stojković

Šta je prolećni umor?

U pitanju je stanje koje nastaje usled prilagođavanja organizma novim vremenskim prilikama, posebno u doba godine kada raste spoljašnja temperatura. Tada se šire krvni sudovi, a samim tim dolazi do pada pritiska. Posledice su osećaj malaksalosti, česte glavobolje, razdražljivost, pospanost, pacijenti se žale da spavaju duže nego inače.

Po mom mišljenju za prolećni umor ne možemo da okrivimo samo promenu vremenskih prilika, već i nedostatak vitamina. Zimi smo manje bili izloženi sunčevim zracima, pa je vrlo moguć manjak vitamina, posebno vitamina D, ali i vitamina B kompleksa i vitamina C. S obzirom na to da je zimi prisutno manje voća i povrća u svakodnevnoj ishrani, jednolična ishrana vrlo verovatno vodi ka prolećnom umoru.

Kako je najbolje ublažiti sve ove tegobe?

Pre svega, voćem i povrćem, ali i suplementima – vitaminima C i D3 i magnezijumom. Sve to preporučujemo i pacijentima u kovid ambulanti koji su imali koronu.

Važno je znati i u koje doba uzimamo pomenute vitamine. Vitamini B kompleksa, vitamin C i vitamin D uzimaju se u jutarnjim časovima. Preporuka je da se magnezijum uzima u večernjim časovima, s obzirom na to da dovodi do opuštanja mišića i lakšeg uspavljivanja.

U većini slučajeva prolećni umor nije opasan po nas i prođe vremenom, kad se naviknemo na nove vremenske uslove.

Pročitajte i… Kako da prepoznate prolećni umor

Međutim, može da bude vrlo opasno ako simptome prolećnog umora pomešamo sa znacima nekog drugog ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Ukoliko vas prolećni umor ne ometa u normalnom svakodevnom funkcionisanju, ako imate normalan san, onda nema razloga za uzbunu. Ali ako vas tegobe ometaju u svakodnevnom životu i ako se jave i neki drugi simptomi, obavezno se javite lekaru. Veoma često se slično kao prolećni umor manifestujju anemija, problemi sa štitnom żlezdom, srčanom slabošću i neke infekcije, među koje spada i kovid.

Dakle, s prolećnim umorom ćemo se najbolje izboriti uz dosta tečnosti i vitamina, a ako se stanje ne promeni i smeta vam da funkcionišete, obratite se lekaru.

 

Savetuje vas dr NIKOLA STOJKOVIĆ, lekar opšte medicine

Diplomirao na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu. Stručno se usavršavao u Turskoj, Španiji i Austriji i predstavljao Srbiju na Forumu medicine u Rusiji. Pisao je naučne radove iz oblasti interne medicine i psihijatrije. Izabran je za jednog od mladih talenata grada Leskovca iz kog potiče, a trenutno radi kao lekar opšte prakse u Domu zdravlja.

Aktivan je lekar na Doktok platformi i dostupan je za konsultacije svake subote u terminu 12-14 h.

 

Andrea Piacquadio via Pexels


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.