Šta je sapioseksualnost? Definišemo ovaj kontroverzni seksualni identitet

by | 15 septembra, 2021
sapioseksualnost

Ako smatrate da je „biti pametan“ najveći kompliment koji možete da date ili dobijete, postoji mogućnost da ste sapioseksualac. Evo o čemu se radi…

Ako ste VOP (very online person), sve su šanse da ste već čuli za sapioseksualnost. Pominje se već neko vreme tu i tamo na netu, da bi u centar pažnje dospeo 2019. kada je pažnju na njega skrenuo Mark Ronson, izjavivši da se prepoznaje u opisu tog termina. Mark je kasnije povukao tu izjavu da bi je ponovio sledeće godine. U svakom slučaju, ovaj temin je postao viralan.

Ukoliko, ipak, niste čuli za njega sipod donosimo objašnjenje: tu su odgovori na pitanja „Šta je sapioseksualnost?“ i „Da li sam sapioseksualna?“

Sapioseksualnost, definicija

U pitanju je osećanje seksulane privlačnosti prema inteligenciji. Sapioseksualcima je inteligencija privlačnija od drugih pozitivnih osobina ličnosti, poput smisla za humor, posvećenosti porodici ili empatije.

Sapioseksualnost se obično smatra dopunskim seksualnim identitetom. To znači da se većina sapioseksualaca primarno identifikuje na neki drugi način, poput strejt, gej ili biseksualno.

Napomena: Inteligencija je subjektivna kategorija. Kada koristimo ovaj izraz, govorimo zapravo o percepciji inteligencije. Ona nije nešto što je moguće objektivno izmeriti jer dolazi u različitim varijetetima, poput emocionalne, duhovne, lingvističke, logičke i drugih vrsta inteligencije. Tip inteligencije koji neka osoba vrednuje iznad drugih, zavisi od njenog vaspitanja, političkih uverenja, medijskih i drugih sadržaja koje konzumira itd.

Na primer, sapioseksualca mogu privlačiti lekari jer su ih roditelji naučili da izuzetno cene tu profesiju, iznad ostalih. Drugom tipu sapioseksualca može biti nemoguće da oseti privlačnost prema nekome s kim ne može da vodi filozofske razgovore.

Da li je sapioseksualnost česta pojava?

Istraživanja u ovom polju za sada su ograničena tako da ne postoje pouzdani naučni podaci. Ipak, postoje neki pokazatelji. Recimo, dejting sajt OkCupid navodi da se 2017. godine 0,5% njihovih članova deklarisalo kao sapioseksualci.

Nešto je drugačija statistika navedena u stručnom magazinu Intelligence koja je navela da  se 1 to 8% populacije može identifikovati kao sapioseksualno. Ipak, ista studija tvrdi da najmanje 90% ispitanika želi da njihov partner bude inteligentan.

Da raščistimo: Želeti inteligentnog partnera nije isto što i osećati seksualno uzbuđenje zbog njegove inteligencije. Dakle, kako da prepoznate da li ste sapioseksualni?

Pročitajte i… Najveći mitovi o ženskoj seksualnosti

Da li sam sapioseksualna? 5 Znakova koji mogu ukazivati na to

1. Privukao vas je ovaj članak. 

Prepoznajete li se u definiciji ovog pojma? Ukoliko je tako, postoji mogućnost da ste sapioseksualni. Proverite i ostale markere (ispod) koji mogu ukazivati na to. I da još jednom napomenemo: I sapioseksualnost je samo još jedna etiketa koja ljude svrstava u kategorije po određenim zajedničkim karakteristikama, a činjenica je zapravo da je svako od nas jedinstven i da su kategorizacije nešto što treba shvatiti samo okvirno i vrlo labavo.

2. Smatrate da je „biti pametan“ najveći kompliment. 

Sapioseksualce primarno privlači inteligencija. Za njih je ta osobina daleko važnija od stila, smisla za humor, zrelosti, društvenosti… Ukoliko je, za ljude koji vam se dopadnu, prvo što ćete reći „Tako je pametan/na!“ ili „Mogu da pričam s njim/njom satima“ – ovo je još jedna inidcija koja ukazuje u pravcu sapioseksualnosti.

3. Neko vas privuče tek nakom što se uverite u njegovu/njenu inteligenciju. 

Brzi test: Možete li da se setite situacije u kojoj vam se neko uopšte nije dopadao sve dok niste otkrili sledeće:

  • Primetili ste da čita knjigu koju veoma cenite.
  • Vodili ste inspirativnu filozofsku debatu s njim/njom oko pitanja koje vam je značajno.
  • Saznali ste koje je njegovo/njeno zanimanje ili hobi.
  • Saznali ste koje je škole završio/la.
  • Čitali ste njegove komentare na društvenim mrežama, blogu ili knjizi koju je napisao.

4.Izgubili ste interesovanje za nekoga kada ste zapazili da nije previše inteligentan/na. 

S druge strane, ako vam se ovo desilo nakon razgovora s osobom koja vam se u startu dopala, i to je jedan od pokazatelja da ste možda sapioseksualni.

5. Najraspoloženiji ste za seks nakon intelektualnog razgovora ili događaja. 

Ovo sugeriše da je kod vas intelektualna stimulacija povezana sa seksualnom, što je karakteristika sapioseksualnosti.

Cottonbro via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.