Šta je zapravo emocionalna glad i kako joj stati na kraj?

by | 2 februara, 2019

Da li vam je poznat onaj osećaj kada i po nekoliko puta na dan otvarate vrata od frižidera, a da pritom uopšte niste gladne? Jedni od najvećih protivnika naše vitke linije svakako su stres i dosada, koji nas često navode na greh, kada je hrana u pitanju i onda umesto 5 zdravih, u toku dana imamo 7 ne baš tako zdravih obroka. Ovaj fenomen, kome je svaka žena podlegla barem jednom zove se emocionalna glad i ima svoje simptome, koje je važno prepoznati na vreme, kako biste sebi zabranile obrok, koji vam nije zaista neophodan.

Iako zvuči čudno, ljudi najređe jedu zato što su zaista gladni. Mnogo češće primetićete da jedete jer vam je dosadno, pod stresom ste ili su vam, kako se kod nas kaže „oči gladne“. Uz to, kako da omiljenu seriju pogledate bez omiljenog čipsa ili činije kokica? Sve ovo možemo svesti pod emocionalno prejedanje, koje dovodi do gomilanja suvišnih kilograma, koje ćemo kasnije želeti da izgubimo i moraćemo da uložimo mnogo veći trud.

Ne kaže se uzalud, bolje sprečiti nego lečiti. Zaista je bitno da prepoznate zašto ste upravo poželeli da grickate, da li ste zaista gladni ili vam je samo dosadno. Kako zbog vašeg zdravlja, ali i fizičkog izgleda, bitno je da prepoznate kada ste zaista siti i sebi kažete da je dosta.

Emocionalno prejedanje često se vezuje sa ne baš tako uspešnim periodima naših života. Najčešće se povezuje sa blago depresivnim stanjima, nakon raskida sa dečkom ili otkaza na poslu, ali može biti i posledica nekih uspešnih događaja, nakon kojih sebe „nagrađujemo“ nezdravom, preukusnom hranom, koje obavezno pojedemo previše.

Stresne situacije izazivaju potrebu za slatkom hranom, jer nam ona u tom trenutku, na kratko skreće pažnju za stvarnog problema, koji nas muči.

Ovakvo ponašanje jedan je od glavnih krivaca, kada se neočekivano ugojite i po nekoliko kilograma.

Kako da ovom problemu stanete na kraj?

Kada osetite želju za hranom, zastanite i razmislite kada ste poslednji put jeli i da li ste zaista gladni. Ukoliko shvatite da je reč o „lažnoj gladi“ odložite obrok za neko vreme. Možda ćete u tom trenutku osetiti blagu nervozu, ali ako pronađete odgovarajuću obavezu, koja će vam misli skrenuti sa hrane, ovaj problem proći će neopaženo.

Još jedna mogućnost je da isplanirate svoje dnevne obroke, što će vam jasno ukazati na to kada se javlja emocionalna glad, jer tačno znate šta bi i kad trebalo da pojedete, kako biste bili siti tokom celog dana.

Pročitajte i…Ovo je najlakši način da očistite telo od toksina i spasete zdravlje

Foto: @americanstyleNajnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

top

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.