Šta miris i boja sekreta govore o vašem zdravlju i zašto nikada ne smete da ga ignorišete

by | 28 novembra, 2018

Većina devojaka kada primeti promenu sekreta ipak odluči da ignoriše alarmirajuće znake, ali ukoliko ste na vašem donjem rublju uočili sekret nikako ne smete to ignorisati, moguće je da su baš to znaci koji ukazuju na neko oboljenje. 

Uticaj hormona

Hormoni utiču na količinu i igled vaginalnog sekreta. Završetkom menstrualnog krvarenja i ulaskom u takozvanu ranu proliferativnu fazu (6.- 8. dan ciklusa) sekret je jedva vidljiv, prozirne je boje i bez mirisa. Približavanjem prema sredini ciklusa, rastom nivoa estrogena i što je ovulacija bliža, sekret je svakim danom sve obilniji (12.- 16. dan ciklusa), postojniji, ali bezbojan i ponekad obilan pa žene imaju osećaj velike vlažnosti. Završetkom ovulacije i ulaskom u drugu fazu ciklusa kada započinje pojačano lučenje progesterona, kvaliteta i boja sekreta se mijenja, on postoje gušći, bele boje, ali bez mirisa. Primicanjem kraja menstruacijskog ciklusa, količina postaje naglašenija, iscedak je gust, bele boje, ali i dalje bez mirisa.

Promena boje i mirisa

Promjena boje i mirisa sekreta najčešće upućuje na infekciju ili promene uzrokovane hormonalnim ili metaboličkim poremećajima. Pojačani sekret izmenjene gustine i žućkasto, zelenkasto, ili sive boje, popraćen promenom mirisa, bolnnih seksualnim odnosom, sa ili bez pratećeg svraba ili crvenila zapravo upućuje na bakterijsku infekciju. Terapija je nužna i to za oba partnera. Hronične bakterijske upale grlića maternice mogu imati kao posledicu bolne seksualne odnose, otežanu mogućnost začeća, ili preuranjeni porod.

Kliknite na sledeću stranu…

Vrste sekreta

Gusti beičasti, beličasto žućkasti, sirasti sekret uz osećaj nelagode i svraba ili peckanja koje može biti popraćeno osećajem suve vagine, pucanje kože vulve te je najčešće uzrokovan gljivičnom infekcijom.

Sivkasti vodenasti sekret često je znak vaginalne infekcije iliti bakterijske vaginoze, odnosno bakterijske neravnoteže koja je najčešće popraćena osećajem nelagode i pojačanog sekreta koji povremeno može imati neugodan miris uzrokovan bakterijom gardnarellom vaginalis.

Sukrvica koja traje duže od uobičajenog menstruacijskog krvarenja (do 7. dana) može ukazivati na hormonalna odstupanja koja mogu nastati u prvoj ili drugoj fazi ciklusa.

Sukrvica je uzrokovana neadekvatnom hormonalnom aktivnošću. Ako sukrvica potraje kroz duže vrijeme to može upućivati na ozbiljnije probleme i nužna je adekvatna i kompleksnija istaživanja.

Jako je važno da zapamtite da svaka promena koja nije uobičajena, a izaziva osećaj nelagodnosti iziskuje dodatne analize, obavezan ginekološki pregled i obraćanje lekaru.

 

 

Tagovi:

top

2 reagovanja na “Šta miris i boja sekreta govore o vašem zdravlju i zašto nikada ne smete da ga ignorišete”

  1. Biljana P. kaže:

    Treba redovno posecivati ginekologa cim se primete razliciti mirisi od uobicajenih.

  2. Zora kaže:

    Nema cekanja. Zdravlje je iznad svega. Budimo odgovorne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.