Stalno mi je vruće! Da li sam u perimenopauzi?

Perimenopauza stiže sve ranije! Sve je više žena koje su već krajem tridesetih na pragu menopauze. Saznajte šta je perimenopauza i koji su simptomi perimenopauze

by | 9 februara, 2021

Naleti vrućine i problemi sa spavanjem su česta pojava tokom perimenopauze, ali to nisu jedini simptomi perimenopauzePerimenopauza je prelazni period u životu žene, pre ulaska u menopauzu. Uglavnom se dešava u srednjim četrdesetim godinama, mada može početi i u kasnim tridesetim. Perimenopauza, odnosno period pre konačnog prestanka menstrualnog ciklusa, može trajati od dve do deset godina.

Šta se dešava u perimenopauzi?

Već u perimenopauzi (a ne početkom menopauze, kako se nekada mislilo) jajnici proizvode manje estrogena, čiji nivo može prilično da se menja, da bude čas viši, čas niži… Ove promene nivoa hormona mogu značajno narušiti svakodnevni život žene. Budući da ne postoji univerzalni lek, pristup rešavanju ovih problema je individualan i zasniva se na isprobavanju metoda i preparata do otkrivanja konačnog rešenja. Osim vrste, simptomi variraju i po intenzitetu – oko 25% žena neće osetiti izražene simptome. Polovina će imati tegobe koje mogu da se otklone promenom životnih navika, dok će ostalima biti neophodna medicinska pomoć – kao što su hormonski preparati ili antidepresivi za ublažavanje valunga. U svakom slučaju, nećete iskusiti sve simptome perimenopauze, ali dobro je da znate da ih prepoznate. Neredovna menstruacija i naleti vrućine su najčešći.

Neredovna menstruacija

Kako ovulacija postaje nepredvidljivija, vremenski period između menstruacija može biti duži ili kraći. Ako vam se stalno menja dužina menstrualnog ciklusa, sedam dana ili više, možda ste u ranoj perimenopauzi. Ako vam se period između dve menstruacije produži na 60 dana ili više, moguće je da ste već u kasnoj perimenopauzi. Ali neredovan menstruacija nije jedina promena. Može se desiti da vam odjednom menstruacija postane bolna, naporna, ili ako ste ranije imali dugotrajna i obilna krvarenja, da odjednom postanu oskudna. (Pročitajte i: Da li Ibuprofen može stvarno da smanji obilne menstruacije?)Naleti vrućine (valunzi)

Naleti vrućine ili valunzi su česta pojava i jedan od glavnih simptoma perimenopauze. Mogu se opisati kao rastući talas toplote iznutra od kojeg vam se čini da vam se celo telo pregreva. Naleti vrućine su još češći u menopauzi – pogađaju oko 75% žena u menopauzi. Valunzi mogu biti različitog intenziteta i trajanja, mogu se javljati samo nekoliko puta u toku dana ili mnogo češće. Srećom, hormonska supstituciona terapija je vrlo efikasna u rešavanju ovog problema.

Problemi sa spavanjem i noćno znojenje

Neke žene se tokom noći zbog valunga bude oblivene znojem, toliko budu mokre da moraju da promene spavaćicu i posteljinu. Kao i naleti vrućine tokom dana, i noćno znojenje je vazomotorni simptom – regulator telesne temperature ne radi kako treba usled promena u nivou hormona. Zbog tih naleta vrućine, valunga i noćnog znojenja javljaju se problemi sa spavanjem. Učestalo buđenje tokom noći dovodi do nenaspavanosti i umora, ali ponekad san postaje nepredvidljiv i bez valunga.

Promene raspoloženja

I pre menopauze, u periodu kad počinju da osciliraju nivoi polnih hormona, često se javljaju nagle promene raspoloženja. Čak trećina žena u perimenopauzi kaže da se oseća neobjašnjivo neraspoloženo. Možete osetiti kako odjednom postajete razdražljive, na ivici nerava, bez imalo strpljenja ili kontrole. To može da stvori probleme ne samo vama, već i vašoj porodici i bliskim osobama. Tokom perimenopuaze raste i rizik od anksioznosti i depresije, loše raspoloženje može da vas preplavi toliko da ne vidite izlaz. Lošem raspoloženju doprinose iscrpljujući fizički simptomi perimenopauze, valunzi, noćno znojenje, poremećen san, ali i faktori koji nisu povezani sa hormonskim promenama.

Umor i glavobolje

U ovom periodu ćete se verovatno osećate stalno umorno i iscrpljeno. Uzrok tome je nizak nivo estrogena, ali i poremećeni nivoi progesterona, hormona štitnjače i nadbubrežnih žlezda. Količina energije zavisi od svih ovih hormona, pa kada se oni poremete, žene osećaju iscrpljenost i hronični umor. (Pročitajte i: Umorni ste i depresivni? Možda vam nedostaje vitamin B12)

Promene u lučenju hormona mogu prouzrokovati i pogoršanje glavobolja tokom perimenopauze. Ipak, u menopauzi se ovaj simptom povlači.

Problemi sa vaginom i bešikom

Kad nivo estrogena počne da opada, osetićete svrab i nelagodnost tokom seksa. Zbog nedostatka estrogena vagina i unutrašnja sluznica vulve nisu dovoljno „podmazane“ i elastične, te lako budu iritirane tokom odnosa, što izaziva bol. Lokalni estrogen ili hormonska terapija mogu pomoći. Nizak nivo estrogena dovodi i do češćih urinarnih ili vaginalnih infekcija. A gubitak tonusa tkiva može izazvati urinarnu inkontinenciju.

Smanjeni libido

Tokom perimenopauze, često se menja i seksualno uzbuđenje. Čak i ako ste imali zadovoljavajući libido i seksualnu bliskost pre menopauze, lako se može desiti da vam odjednom uopšte nije do seksa. Kada nivo estrogena i testosterona (da, i u ženskom telu se proizvodi ovaj „muški“ polni hormon!) drastično opadne tokom menopauze, posledica može biti i smanjenje seksualne želje. Da biste libido vratili na staro podešavanje, biće vam potrebno veliko razumevanje od strane partnera.

Smanjenje plodnosti

U perimenopauzi, ovulacija postaje nepravilna, pa i vaša sposobnost začeća opada. Sve manje jajnih ćelija sazreva u jajnicima. Međutim, sve dok imate menstruaciju, trudnoća je i dalje moguća. Ako želite da izbegnete trudnoću, koristite kontracepciju sve dok ne uđete u menopauzu, tj. dok 12 meseci ne budete imali menstruaciju.

Nepravilan rad srca

Imajte na umu da u ovom periodu može da se javi i lupanje srca zbog promene nivoa hormona. To je često povezano s valunzima, ali i ne mora biti. Ako ove palpitacije prati otežano disanje ili osećaj nesvestice, zakažite lekarski pregled.

Promena nivoa holesterola

Nizak nivo estrogena i starenje mogu dovesti do promena i u nivou holesterola u krvi. Povećava se nivo lošeg holesterola (LDL), a smanjuje nivo dobrog holesterola (HDL) – što doprinosi povećanom riziku od srčanih bolesti.

Problemi s varenjem

Hormonske promene mogu dovesti do simptoma tipa IBS, kao što su nadimanje želuca, probavne smetnje, zatvor, dijareja i grčevi. Estrogen dovodi do nadimanja, jer telo zadržava vodu. Međutim, o ovome uvek treba razgovarati sa lekarom, jer nadimanje i bol mogu biti simptom drugih ozbiljnijih stanja, uključujući rak jajnika. (Pročitajte i: Loša probava: 7 stvari koje otežavaju varenje)

Svrab kože

Studije pre više od dvadeset godina pokazale su da koža postaje tanja i krhka kod žena nakon menopauze. Takođe je pogođen i kolagen, što žene čini sklonijim borama. Postoje dokazi da HRT pojačava hidrataciju, elastičnost kože, debljinu kože, a takođe smanjuje bore na koži.

Opadanje kose

Gubitak kose nije neuobičajen u perimenopauzi. Kod nekih žena se počne primećivati povlačenje kose oko slepoočnica, kod drugi proređivanje kose. Testovi krvi mogu pokazati da li je to zbog povećanja nivoa androgena. Uzrok može biti perimenopauza, ali i oralne kontraceptivne tablete ili sindrom policističnih jajnika.

Loša koncentracija i memorija

Slabo pamćenje i otežana koncentracija su uobičajeni simptomi perimenopauze. Zbog fluktuirajućeg estrogena ne možemo da se setimo „prave“ reči!

Povećanje telesne težine

Porast telesne masti tokom perimenopauze i menopauze povezan je sa smanjenim nivoom estrogena, lošim snom i usporenim metabolizmom, kao i gubitkom mišićne mase.

Vrtoglavice

Promene nivoa ženskih hormona estrogena i progesterona mogu uticati na cirkulaciju i krvne sudove. A zbog kolebanja krvnog pritiska mogu se javiti vrtoglavice.

lepotaizdravlje.rsfizkes /shutterstock.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.