Sukob: Kako da se suprotstavite nekome – ako mrzite rasprave

Otkrivamo vam kako da vodite produktivan razgovor koji neće eskalirati u svađu.

by | 20 aprila, 2021

Mnogima od nas pomisao na sukob s nekim stvara nelagodnost, strah i otklon, pa čak i kada je u pitanju ukućanin i razgovor o higijeni doma ili kolega i odnos prema radu.

Umesto da rešimo probleme, odlučujemo da razgovor odložimo ili da ga pak potpuno izbegnemo.

Konfrontaciju često zamišljamo kao kombinaciju besa i neprijateljstva, uz nesposobnost da kontrolišemo emocije, kaže Elen Hendriksen, autorka knjige “Kako biti svoj: Utišajte svog unutrašnjeg kritičara i izdignite se iznad društvene anksioznosti”.Ukoliko niste dobri u odbrani samog sebe i /ili se trudite da izbegnete snažne emocije, sukob bi mogao da deluje averzivno. Ali

Šta se dešava kada izbegavamo sukob?

Kada odlučimo da izbegnemo prepirke, samo privremeno sprečavamo neprijatnost i teskobu, ali na duge staze, zapravo štetimo sebi. Izbegavanjem ne rešavamo problem, naše potrebe nisu zadovoljene i smanjujemo sopstveno samopouzdanje.

Svima se dopada ideja da ne moramo da se suočimo s drugima, oči u oči, kaže Rajan Hovs, klinički psiholog iz Kalifornije.

Izbegavanjem sukoba kod drugih stvaramo sliku da je njihovo mišljenje važnije i da se ne borite za sebe. Time podižete zid između sebe i drugih, a ako ne možemo da pričamo iskreno, ne možemo ni da razvijamo jake veze i odnose, kaže Rajan.

Izbegavanje sukoba šteti i našim emotivnim vezama, a na posletku, nagomilana negativna osećanja uvek isplivaju. (Pročitajte i… Oko čega se parovi najčešće svađaju pred raskid)

Vremenom osoba koja izbegava svađu postaje neprijateljski raspoložena prema partneru ili pak pasivno-agresivna.

Sukob: Kako se suprotstaviti nekome?

1 Sukobi nisu uvek loša stvar

Sukobi i prepirke ne znače uvek i kraj odnosa sa suprotstavljenom stranom. Sukobi mogu biti i zdrav način da se s nekim dublje povežete, asertivnim pristupom.

2 Fokusirajte se na ono što govorite

Ne brinite o tome kako će druga strana reagovati, jer ćete tako odlutati od same poente razgovora. Imate neku potrebu, nešto želite ili imate mišljenje o nečemu? Imate svako pravo da to i iskažete. Pre razgovora, prvo dobro oslušnite svoje misli i osećanja.

3 Bez podizanja tona

Sukob ne mora da se pretvori u rat i takmičenje ko će koga nadjačati. Konfrotacija može postati “win- win” pregovaranje, radikalno iskren razgovor tokom kojeg ćete pokazati duboka osećanja i/ili zabrinutost.

4 Bitno je kako formulišete rečenice

Umesto da nekoga optužite za nešto, rečenice započinjite u prvom licu. Na primer, umesto da kažete: “Jako si sebičan”, započnite razgovor s: “Osećam se povređeno kada to radiš”. Fokusirajte se na svoja osećanja i izbegavajte da optužujete drugu stranu.

5 Saradnja, a ne takmičenje

Umesto da započnete sukob mišlju “ja protiv tebe”, pokušajte da razmišljate u pravcu da sukob nastaje kako biste se vi i suprotstavljena strana zajedno borili protiv problema.

6 Čestitamo!

U sukobima cilj nije da promenite mišljenje druge osobe, već je cilj da se konačno zauzmete za sebe. Da li ste pokrenuli raspravu? Da li ste se zatražili ono što želite čak i ako se osoba usprotivila? Ako jeste – svaka čast što ste počeli da se borite za sebe!

 

lepotaizdravlje.rsartisteer /iStock via Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.