Šumsko kupanje: Novi wellbeing trend koji je sve popularniji

by | 1 maja, 2022
šumsko kupanje

Šumsko kupanje je tehnika koja je nastala još 80-ih godina u Japanu, a u fokusu je opuštanje i dobrostanje, i na fizičkom i na psihičkom nivou. 

Šumsko kupanje ili originalno: kupanje šumom potiče iz izraza „shinrin-yoku“ što označava oblik senzualnog uranjanja, nežnog pokreta, meditacije i jednostavnog disanja, a svaki je usklađen s periodom dana, godišnjim dobima i vremenskim prilikama.

Ovaj trend  je prigrlilo sve veći broj ljudi, a fokusira se na beg  od užurbanosti te pomaže da se usredsredimo na ključnačula i okolinu, miris biljaka, cvrkut ptica, udisanje svežeg šumskog vazduha…

Upravo te stvari olakšavaju svakodnevicu, brigu, ublažavaju stres, pomažu u opuštanju te vraćaju energiju i vitalnost. Najbitnije je ipak da se ovom trendu u potpunosti posvetite kako biste uživali u njegovim brojnim prednostima. Priroda je uvek nešto u čemu možemo uživati besplatno,. U slučaju da želite da isprobate ovaj trend, pronađite mirno mesto gde vas niko neće ometati i isključite telefon. Cela je poenta preplaviti čula zvukovima, prizorima i mirisima šume kako biste maksimalno iskoristili sve prednosti.

Šumsko kupanje

Pročitajte: Japanska masaža lica: Besprijekorna koža na prirodan način

Za ovaj vid velnesa važno je da u prirodi boravimo ne samo telom, već u duhom i umom. To znači da praktikujemo mindfulnes, kroz koji ćemo se dublje povezati s prirodom, rešićemo se nakupljenog stresa i napunićemo baterije.

Ova tehika  je prepoznala da je upravo to potrebno svima kako bi što više vremena provodili na otvorenom jer i to malo vremena može i te kako pozitivno uticati na zdravlje. Pogotovo u situacijama kad su mnogi otuđeni od prirode jer dosta vremena provode u zatvorenim prostorima.

Pročitajte i… Zelena briga o sebi-ekoterapja

Ono što posebno oduševljava u celoj priči jeste to da nema nikakvih pravila – sami biramo vreme i mesto. Najidealnije je otići negde gde nema puno ljudi kako bismo se u potpunosti opustili i povezali s prirodom te jednostavno dopustili telu da nas vodi. Priroda je jako moćna kad joj se prepustite. To će nam doneti osećaj smirenosti, staloženosti i sreće.

Ova terapija prirodom povoljno deluje na smanjenje stresa, simptoma depresije i svih negativnih okidača oko nas. Nemojte pobrkati ovu praksu s fizičkom aktivnošću jer šumsko kupanje je sve, samo ne to. Ovim procesom se zapravo posvećujete lepotama prirode, isključujete se i jednostavno delujete u skladu s prirodom bez ikakvih distrakcija i očekivanja. I u tome je sva ljpota ovog i svako bi morao, barem ponekad, dopustiti sebi distanciranje od sveta u ovom smislu.

Isprobajte već danas, iskoristite praznike i proslavu 1. maja, ukoliko boravite u prirodi.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsYolya/Istock/ Getty Images Plus via Getty Images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.