Šta dovodi do toga da sluzokoža vagine bude suva, a seks bolan?

by | 1 avgusta, 2020
Suva vagina

Nedovoljna vlažnost intimne regije je problem sa kojim se većina žena susrela barem jednom, ali o čemu nerado govore. Iako se taj problem može uspešno rešiti korišćenjem lubrikanta, trajno rešenje podrazumeva otkrivanje uzroka. Tek kada ustanovite zbog čega je vaša vagina suva, moći ćete da se oslobodite neprijatnosti. Postoji mnogo stvari koje utiču na zdravlje kože i sluzokože, a među najčešće spadaju:

Genetika
Neki ljudi se znoje manje ili više od proseka, kod nekih je lučenje pljuvačke veoma obilno, a ima i onih kod kojih je koža i sluzokoža prirodno suva i nedovoljno hidrirana. Ukoliko je to vaš slučaj, pronađite lubrikant koji će vam obezbediti potrebnu vlažnost i ne ustežite se da ga koristite kad god je to potrebno.

Infekcija
Za suvoću vagine često su odgovorne infekcije. Ako ranije niste imale problem sa sluzokožom, moguće je da ste dobile vaginalnu infekciju ili da imate gljivice. Ukoliko je suvoća praćena svrabom i osećajem peckanja, trebalo bi da posetite ginekologa. Postoje različiti testovi kojima se može pouzdano potvrditi koji tip infekcije je u pitanju, pa se, u skladu s tim, određuje i terapija. (Pročitaj: Može li ijedna seksualno prenosiva bolest da nestane sama od sebe?)

Dojenje
Tokom trudnoće i nakon porođaja, dešavaju se burne hormonske promene. Kada dojite, nivo prolaktina zaduženog za lučenje mleka raste. Međutim, to utiče i na nivo estrogena koji opada, što može rezultirati suvoćom kože. Dobra vest je da je nakon porođaja korišćenje lubrikanata bezbedno, a situacija će se popraviti kada se vaši hormoni vrate u ravnotežu. (Pročitaj: Podstaknite lučenje oksitocina – hormona zaduženog za dobro raspoloženje)

Menopauza
Kako se vaš ciklus usporava (obično krajem tridesetih), jajnici počinju da stvaraju manje estrogena, a vaginalno tkivo postaje tanje i suvlje. To znači da je ujedno i osetljivije nego ranije, što može stvoriti osećaj neprijatnosti i zatezanja.

Brojni su razlozi koji mogu dovesti do toga da vagina bude suva

Kontraceptivne pilule
Estrogen je hormon koji doprinosi vlažnosti sluzokože, a korišćenje kontraceptivnih pilula ponekad može uticati i na kožu. Ukoliko sumnjate da suvoća vagine ima veze sa korišćenjem pilula, porazgovarajte sa ginekologom o mogućnosti da ih promenite i probate neke druge. (Pročitaj: Šta je bakterijska vaginoza i kako se leči?)

Lekovi (antihistaminici, antidepresivi i antipsihotici)
Lekovi za alergiju ne isušuju samo vaše sinuse, već i ostatak tela. Korišćenje antihistaminika može biti uzrok vaginalne suvoće, a o alternativnim metodama lečenja porazgovarajte sa lekarom. Antidepresivi mogu da smanje seksualni nagon i dodatno isuše kožu, dok antipsihotici mogu povećati prolaktin, a smanjiti estrogen, što se odražava i na intimnu regiju. (Pročitaj: Ako koristite neki od ovih lekova, držite se podalje od sunca!)

Hronične bolesti i stanja
Sjogrenov sindrom najčešće se povezuju sa suvim očima i suvim ustima, ali on može biti odgovoran i za suvoću vagine. Na nedovoljnu hidriranost kože mogu uticati i poremećaji u radu štitne žlezde.

Vaginalno ispiranje
Vaginalno ispiranje može dovesti do vaginalne iritacije i suvoće. Ispiranjem ćete ukloniti dobre bakterije koje čine vaginalnu floru, podići nivo pH i dovesti do namnožavanja loših bakterija. Drugim rečima, stvorićete idealne uslove za razvoj infekcije. Isto se može dogoditi i ako se izlažete pojedinim opasnim tretmanima, tako da pre nego što odlučite da probate tako nešto prvo dobro razmislite.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.