Suvoća vagine u menopauzi: Kako da se rešite ove neprijatnosti?

by | 10 oktobra, 2022
vaginalna suvoća u menopauzi

Telo prolazi kroz značajne hormonske promene tokom menopauze. Nivoi estrogena i progesterona opadaju što može izazvati različite neprijatne simptome, uključujući suvoću vagine.

Menopauza označava kraj reproduktivnog ciklusa u životu žene. Posle 12 meseci bez menstruacije smatra se da je žena ušla u menopauzu. U proseku, to se dešava oko 5o-te godine, ali je moguća preuranjena menopauza u četrdesetim, kao i nešto kasnija koja se događa u kasnim pedesetim godinama.

 

Šta je to suvoća vagine?

Zidovi vagine obično imaju tanak sloj vlage na sebi. Ovu vlagu luče ćelije zidova vagine i njena je osnovna uloga da pomogne spermi da opstane u ženskom preproduktivnom sistemu i oplodi jajnu ćeliju. Ona pomaže i da se smanji trenje tokom seksualnog odnosa, što znači da čini odnos prijatnijim. Kada proizvodnja estrogena počne da opada u menopauzi, vaginalni sekret i vlaga se smanjuju i može doći do suvoće vagine.

Simptomi suvoće vagine mogu uključivati:

 • iritacija, peckanje ili svrab
 • smanjen seksualni nagon
 • krvarenje nakon seksa
 • ponavljajuće infekcije urinarnog trakta
 • nelagodnost i bolan odnos

 

Zašto se vaginalna suvoća javlja tokom i nakon menopauze?

Suvoća vagine tokom i nakon menopauze se dešava jer promene u proizvodnji hormona uzrokuju stanjivanje zidova vagine. To znači da ima manje ćelija koje proizvode vlagu. Smanjen nivo estrogena je najčešći uzrok vaginalne suvoće, a to je direktno povezano sa menopauzom.

 

Kako da tretiram vaginalnu suvoću u menopauzi?

Suvoća vagine zbog menopauze može biti uznemirujuća, pa čak i bolna, ali postoje tretmani koji se izdaju bez recepta i na recept. To je stanje koje se može kontrolisati. Promena načina života, maziva i hidratantne kreme, suplementi i hormonske terapije su veoma efikasni u lečenju suvoće vagine u menopauzi.

Veliki broj proizvoda iz oblasti kozmetike ili farmacije koristi derivate hijaluronske kiseline kao pomoć u pokretanju vlaženja, održavanje hidratacije i pomoći u zarastanju i regenerisanju oštećenog tkiva. Na našem tržištu dostupne su vagitorije sa hijaluronskom kiselinom koje su prirodno rešenje za problem vaginalne suvoće u menopauzi.

Pre upotrebe bilo kog leka za suvoću vagine, razgovarajte sa svojim lekarom.

 

 

Oestrofact® HL

VAGINALNA SUVOĆA – Hijaluron za nju!

 • Vlaži i regeneriše vaginalnu sluznicu
 • Ublažava zapaljenje
 • Vaginalno podmlađivanje

Oestrofact HL vagitorije sadrže hijaluronsku i mlečnu kiselinu i koriste se za vlaženje vaginalne sluzokože u uslovima praćenim suvoćom vagine kao i za održavanje optimalne PH vrednosti vaginalne sluzokože

Pre upotrebe detaljno proučiti uputstvo! O indikacijama, merama opreza i neželjenim reakcijama na medicinsko sredstvo posavetujte sa lekarom, ili farmaceutom

 

Šta je sa seksom i suvoćom vagine u menopauzi?

 

Vaginalni sekret i vlaga smanjuju trenje tokom seksualnog odnosa. Bez dovoljno podmazivanja, seks može biti neprijatan ili čak bolan. Tokom i nakon menopauze, suvoća vagine može izazvati promene u vašem seksualnom životu zbog nelagodnosti povezane sa seksom.

Postoje stvari koje možete učiniti da smanjite bol tokom seksa:

 • Vaginalni ovlaživači
 • Lubrikanti
 • Vaginalni dilatatori
 • Vežbe za karlično dno
Video savet

O vaginalnoj suvoći u menopauzi za vas govori Dr Slađana Mihailović, ginekolog akušer. Pogledajte veoma zanimljiv i poučan video prilog sa Pharmanova You Tube kanala i saznajte više o tome.

toro/gettyimagesplus

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.