#tabuteme: Gubitak želje za seksom i najčešći uzroci

by | 6 maja, 2022
Gubitak želje za seksom

Gubitak želje za seksom može da nastane iz brojnih razloga, a stres, zdravstveno stanje i odnos s partnerom samo su neki od njih.

Potpuno je prirodno i normalno da se u vezi i braku želja za seksom povećava i smanjuje. Stres na poslu, obaveze oko dece, nedostatak vremena i mnogi drugi razlozi utiču na seksualni nagon, ali to ne znači da treba da dignete ruke od seksualnog života jer je on veoma važan deo svake veze.

Gubitak želje za seksom – najčešći razlozi

Korišćenje kontraceptivnih pilulaBudući da sadrže hormone, kod nekih žena pilule mogu umanjiti želju za intimnim odnosima. Ako ste primetili da je vaš libido manji od kad koristite antibebi pilule, obratite se svom lekaru. Postoji mnoštvo drugih opcija za kontracepciju koje neće ugroziti vaš seksualni život.

Nedavni porođaj

Majčinstvo utiče na sve, pa i na seksualnost. Umorni ste, više se ne osećate privlačno… Kada se deca uspavaju, radije legnete da i sami odmorite, nego što želite vratolomije u krevetu. Biti mama znači stalno paziti na potrebe i zahteve drugih, a u nekom trenutku seks može izgledati kao još jedna obaveza. Otvoreno pozgovarajte sa svojim partnerom o pritiscima sa kojima se suočavate i objasnite mu kako to utiče na vaš seksualni život. Razmotrite mogućnost da on preuzme neke od vaših obaveza, pa ćete biti odmorniji i raspoloženiji da vodite ljubav.

Pročitajte i… Seks nakon porođaja- sve što ste želele da znate

Nezadovoljstvo izgledom

Nezadovoljstvo izgledom neke žene dovodi do toga da počnu da izbegavaju seks. Pozitivan odnos prema telu treba što pre da usvojite.

Stres

Stres je naša svakodnevica, a jedan od načina da ga prevaziđete je da se opustite. Mirišljava kupka, aromatične sveće, donji veš u kome se osećate privlačno – sve to može pomoći.

Monotonija 

Dugogodišnji seks sa istom osobom ponekad dovede do prezasićenja. Umesto da se prepustite malodušnosti, potrudite se da rutinu razbijete nekim novinama. Sve što seks može učiniti drugačijim, sjajno je (nove poze, seksi igračke, vođenje ljubavi na nekim novim mestima…)

Svađa sa partnerom

Nakon seksa, neki ljudi gube interesovanje za seks, ali ima i onih koji ga koriste da poprave situaciju. Bez obzira na to u koje spadate, ako želite da vaša veza opstane, moraćete da pronađete uzrok problema koji dovodi do svađe.

Trudnoća

Promene u nivou hormona tokom trudnoće mogu uticati na libido. Kod nekih žena on se u trudnoći povećava, a kod drugih smanuje. Situacija će se popraviti kada se hormoni stabilizuju.

Iscrpljenost

Ako ste premoreni, poslednje na šta ćete pomisliti je seks. Ako ste uveče previše umorni, možda je rešenje jutarnji seks.

Pojedini lekovi

Nizak seksualni nagon je čest neželjeni efekat nekih antidepresiva, pa porazgovarajte o problemu koji imate sa svojim doktorom.

Problem sa dostizanjem vrhunca

Orgazam nije jedini razlog da imate seks, ali jeste jedan od najvažnijih. Objasnite partneru šta vam prija,  upoznajte svoje telo i ono što vam donosi zadovoljstvo. Kada naučite kako da stignete do vrhunca, želja za seksom će se sigurno povećati.

Pročitajte i… Kako preuzeti inicijativu u seksu?

lepotaizdravlje.rsgorodenkoff/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.