Četiri zablude o menstruaciji – u neke i vi još verujete!

by | 4 jula, 2020

Iako nas verno prati tokom celog reproduktivnog perioda, menstruacija je za mnoge žene još uvek delimična nepoznanica. Ni u 21. veku to nije jedna od tema o kojoj se govori rado i otvoreno, već se informacije uglavnom razmenjuju među prijateljicama ili na portalima koji garantuju anonimnost. Zablude o menstruaciji su brojne, a neke od najrasprostranjenijih su one povezane sa seksom i trudnoćom. (Pročitaj: Tamponi i ulošci su prevaziđeni: Saznajte koje još proizvode možete koristiti tokom ciklusa)

Menstruacija i trening

Mnoge devojke smatraju da će vežbanje tokom ciklusa povećati količinu krvi i dodatno otežati nelagodne simptome. Činjenice kažu upravo suprotno. Mnoga istraživanja pokazuju da umerena fizička aktivnost tokom menstruacije može ne samo smanjiti bol i grčeve u stomaku, već i skratiti trajanje i obim krvarenja. Pored toga, tokom vežbanja se luče hormoni koji pozitivno utiču na raspoloženje i smanjuju nivo stresa. Zbog svega toga, oni dani više ne smeju biti izgovor za izbegavanje treninga. (Pročitaj: Uskladite vežbanje s menstrualnim ciklusom i – dobićete sjajne rezultate!)

zablude o menstruaciji

Zablude o menstruaciji

Tokom menstruacije se ne može zatrudneti
Iako većina žena smatra da je tokom menstruacije zaštićena od začeća, to nije potpuno tačno. Iako u najvećem procentu ovulacija nastupa nakon završetka ciklusa, to nije uvek slučaj. Povećan rizik da zatrudne tokom menstruacije imaju žene čiji su ciklusi neredovni ili se dužina krvarenja menja iz meseca u mesec. U predmenopauzi, kada menstruacija počne da izostaje ili postane manje obilna, takođe može doći do trudnoće. (Pročitaj: Sve što treba da znate o ranoj menopauzi)

Žene koje žive ili rade zajedno imaju menstruaciju u približno isto vreme
Danas se smatra da je tzv. menstrualna sinhronizacija zapravo slučajnost i nema dokaza koji bi je potkrepili. To što imate krvarenje u isto doba meseca kao i koleginice sa kojima delite kancelariju zapravo je puka koincidencija.

Seks i menstruacija ne idu jedno uz drugo
Baš kao i trening, seks za vreme menstruacije ne treba izbegavati. Za neke žene, to znači manje bolan ciklus. Kada doživite orgazam, mišići u materici se grče, a kada se opuste, smanjuje se pritisak koji dovodi do bola. Istovremeno, orgazam pokreće oslobađanje endorfina, što ublažava osećaj bola. Pored toga, intimni odnos može skratiti period krvarenja jer orgazam pomaže da krv iz materice izađe ranije i brže.(Pročitaj: Da li vodite ljubav tokom “onih dana”? Evo zašto bi trebalo)

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver