Anksioznost u trudnoći: Rešite problem na pravi način!

by | 25 avgusta, 2015

Priredila: Jelena Grujin, novinarka i buduća mama

Priredila: Jelena Grujin, novinarka i buduća mama

Kao što sam i sama osetila na svojoj koži, svaka trudnica u toku ovog najlepšeg stanja prođe kroz fazu anksioznosti u nekom trenutku. Dobro je kada se strah pojavi i uspete da ga se rešite, ali loše je ako to stanje traje tokom cele trudnoće, pa i kasnije.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Strah da će nešto krenuti naopako tokom trudnoće uvek je prisutan, ali i drugi strahovi poput onog da li je beba dobro, da li napreduje kako treba, da li dovoljno jedemo i da li zdravo jedemo, da li smo previše aktivne… Zatim slede strahovi kakve ćemo biti kao majke, hoćemo li se snaći, da li će sve na kraju biti kako treba.

Nekako sam samoj sebi stavila do znanja da će sve biti baš onako kako treba da bude i pre i posle bebinog rođenja i to je ono što me vodi napred. Uvek se setim izreke: „Misli pozitivno i privući ćeš pozitivne stvari“, koju mi mama neprestano ponavlja i verujte da uspeva.

Ono što je važno jeste da samoj sebi objasnite da je strah sastavni deo trudnoće, ali da mu se ne prepustite. Ako on postane toliko jak da počne da remeti vaš dan i da ne možete zbog njega normalno da funkcionišete, onda je vreme da pronađete najbolji način da izađete na kraj sa tim.

Razgovarajte sa bližnjima

Za početak, podelite svoje strahove sa partnerom, čak i ako se tiču upravo njega. Meni najviše pomaže kada glasno izgovorim ono što me brine. A kome ću to reći, ako ne osobi sa kojom delim život i sa kojom čekam to maleno stvorenje? Otvorena komunikacija o anksioznosti pomoći će da se osećate bolje.

Podršku možete potražiti i u krugu porodice (ne postoji niko osim mog supruga ko me razume bolje nego mama i ko može brže i lakše da me umiri) ili u krugu najbližih prijatelja. Ukoliko je vaša anksioznost toliko jaka da vam ne mogu pomoći ni najbliži, onda je najbolje da se obratite stručnjaku i rešite problem pre nego što beba stigne.

Kako da prevaziđete strah od trudnoće i porođaja potražite OVDE!

Kliknite dalje za nastavak teksta.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kako stres može uticati na još nerođenu bebu?

Pritisak i tenzija svakodnevni su deo modernog života i svako od nas pokušava da se izbori sa njima na svoj način. A složićemo se svi da je to veoma, veoma teško. Visok nivo hroničnog stresa može da poveća šansu da dođe do prevremenog porođaja ili da se rodi beba sa manjom telesnom masom.

Ukoliko ste navikli da brinete o drugima ili da na poslu dajete svoj maksimum, trudnoća je vreme kada treba malo da ukočite i mislite na sebe. Jer samo ako budete brinuli o sebi, brinućete i o svojoj bebi. Zato smanjite stres ili počnite da učite kako da ga smanjite i učinićete dobro i za sebe i za svoje dete.

Kliknite dalje za nastavak teksta.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Evo kako da se smirite!

Predlažemo vam nekoliko načina kako da smanjite anksioznost na poslu i kod kuće. Meni su neki od njih pomogli, pa se nadam da će i vama, kako vam trudnoća ne bi prolazila u svakodnevnom strahu, već u veselju i radosti zbog trenutka kada ćete ugledati svoje čedo.

  • Naučite da kažete NE!

Sada je pravo vreme da naučite da kažete tu reč koju nikada niste mogle da prevalite preko usana. Samo pomislite na svoju bebu i sve će biti lakše kada znate da to činite zbog nje.

  • Postavite prioritete!

Napravite listu prioriteta i ne ustručavajte se da potražite pomoć najbližih. Ko će vam pomoći ako ne oni? Pravo je vreme da sebe i svoje potrebe stavite ispred drugih, niko vam ne može reći da ste sebični, jer svi znaju zašto to činite.

  • Idite na bolovanje!

Ako možete da odete na bolovanje ili odmor, učinite to odmah. Vama sada treba odmaranje, jer ne kaže se za džabe da ste u drugom stanju. Svakodnevni stres na poslu izbegnite kad god možete.

  • Vežbajte!

Radite vežbe disanja, praktikujte jogu, šetajte, plivajte, meditirajte… radite sve ono što vas opušta, a u isto vreme i ispunjava pozitivnom energijom.

  • Hranite se zdravo!

Dajte sve od sebe da jedete zdravo, izbalansirajte ishranu, izbacite loše kalorije i unesite u svoje obroke što više svežeg voća i povrća. I na taj način ćete poboljšati svoju fizičku i emocionalnu energiju.

  • Idite ranije u krevet!

Ovo nije mit. Vama treba odmor, odmor i odmor… i sada je pravo vreme da se naspavate, jer vaše telo radi prekovremeno, koliko god vam se činilo da nije tako. Idite u krevet pre ponoći i spavajte koliko god vam duša poželi.

  • Nemojte mnogo da istražujete po internetu!

Naravno da na internetu možete pronaći sijaset informacija o svemu što vas interesuje, ali nekada je bolje zaobići sve one forume na kojima se uglavnom javljaju ljudi koji još uvek tragaju za rešenjem svojih problema. Od njih možete dobiti više štete nego koristi. Čitanje knjiga o trudnoći, razgovori sa prijateljicama koje su već prošle kroz trudnoću jeste u redu, ali koliko god možete klonite se različitih iskustava sa interneta. Oni mogu samo pojačati vaš strah.

Još predloga kako da smanjite anksioznost potražite OVDE!

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.