Današnja deca sve manje čitaju

by | 26 novembra, 2012

Roditelji sve ređe čitaju deci, a deca sve više vremena provode pred ekranima – dolazi generacija koja ne smatra da je čitanje interesantno i sramota ih je kad ih neko vidi s knjigom.

Priče za laku noć postaju stvar prošlosti: najnovije istraživanje pokazuje kako se deca sve teže uživljavaju u njih. Naime, sposobnost dece da se koncentrišu na nešto je u opadanju, te se smanjuje užitak u čitanju. Do ovih saznanja naučnici su došli na osnovu studije u kojoj su učestovovali roditelji i nastavnici.

Jedan od četiri roditelja priznao je da nikada ne čita priče deci ili to ne radi češće od dva puta godišnje. Roditelji takođe uočavaju kako su njihovi mališani sve više zainteresovani za gledanje televizije, kompjuterske igrice ili surfovanje Internetom.

Nastavnici, s druge strane, uočavaju smanjenu sposobnost dece da se koncentrišu na duže vreme. Čak 21 odsto njih utvrdilo je da su periodi koncentracije učenika kraći nego ikada ranije. Gotovo svi nastavnici složili su se s tvrdnjom da bi roditelji trebalo više da se potrude kako bi njihova deca kod kuće više čitala.

Jedno istraživanje sprovedeno ranije ove godine pokazalo je kako deca, odrasla uz ekrane i internet, smatraju kako čitanje nije zanimljivo i da će im biti neugodno budu li ih prijatelji videli s knjigom.

Nova studija pokazala je da deca provode tri puta više vremena pred ekranima nego s knjigom.

Samo polovina roditelja izjavila je kako deci čitaju svakog dana. Preostala polovina čita priče pre spavanja jednom nedeljno ili ređe. Svaki peti roditelj priznao je da detetu ništa nije čitao dok dete nije napunilo dve godine.

Rezultati su nastali testiranjem 410 britanskih nastavnika i 2000 roditelja dece između dve i jedanaest godina, prenosi Daily Mail.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.