Kada dete neće da proguta lek

by | 30 aprila, 2009

lek za bebu


Izlazite iz lekarske ordinacije sa podužom listom lekova koje vaše dete treba da pije. Međutim, kada stignete kući, nastaju problemi. Kako da postupite? U suštini, lekovi nisu komplikovani za konzumiranje, jednostavno se gutaju i većina proizvoda za decu u obliku je sirupa koji ima prijatan ukus.
Kada detetu dajete lek, važno je da ono zauzme sedeći položaj, kako lek ne bi krenuo “pogrešnim putem”, a zatim da mu stavite pipetu u usta i istisnete tečnost. Ako nemate pipetu, možete upotrebiti špric (bez igle naravno!). Ne preporučujemo vam da stavljate lek u flašicu pošto deca često ne popiju svu tečnost iz flašice, pa ne možete znati koja je količina leka dospela u organizam.


Dosta nežnosti i upornosti

Kada je dete staro oko godinu dana, ono svesno žvaće i guta i često nastupa faza odbijanja i protivljenja. Ponekad postaje prava noćna mora naterati ga da proguta lek. Sve do detetove 6-7 godine teško mu je objasniti važnost terapije, pa morate biti veoma strpljivi i uporni. Nikako vam ne savetujemo da mu začepite nos i da ga tako naterate da otvori usta, a to takođe može da bude i opasno ako se dete uspaniči. Naš savet je da ne dramatizujete: neka tih dana uzimanje leka postane rutina, kao pranje zuba jer će na taj način dete shvatiti da je to sastavni deo higijene.

Bolje je uz voćni napitak
Može vam pomoći poneko lukavstvo. Što je napitak hladniji, slabije se oseti njegov ukus i lakše se guta. Stavite lek u sok koji ima jači ukus (grožđe, kruška ili jabuka) i dete neće znati da je lek pomešan sa napitkom i rado će ga popiti. Ako treba da mu stavite nekoliko kapi leka u uvo, prethodno pipetu zagrejte rukom. I, na kraju, nezaobilazni crtani film – ako je dete zaoklupljeno crtaćem, manje će se buniti i pre će popiti lek.

 

Marijana Bajić

Tagovi: