Održana edukativna radionica za trudnice „Fit i zdrava mama“

by | 22 novembra, 2011

Preko stotinu radoznalih trudnica i mladih mama prisustovalo je u subotu 19. novembra drugom beogradskom Forumu o zdravoj  trudnoći FIT I ZDRAVA MAMA sa temom KAD STIGNE BEBA.  Konferencijska sala hotela ZIRA bila je podeljena na 6 edukativnih radionica koje su vodile iskusne i renomirane specijalistkinje. Prvu radionicu, posvećenu psihofizičkoj pripremi za porođaj, vodila je Dušica Dišić, mlada babica i sertifikovani edukator prenatalnih vežbi, i u okviru te radionice trudnice su mogle da isprobaju na njen program prenatalnih vežbi „Fit i zdrava mama“. Radionicu posvećenu ishrani odojčadi vodila je dr Mirjana Bogdanović, specijalista pedijatrije, u okviru koje je bilo reči o dojenju i uvođenju nemlečne ishrane. Tokom ove radionice, trudnice su imale priliku da postave pitanja u vezi sa dojenjem, a mlade mame su mogle da saznaju koje namirnice izazivaju alergije kod beba, koliko dugo treba izbegavati gluten, kakvi su rezultati najnovijih svetskih istraživanja o pripremanju organskih kašica itd. Renomirana gošća iz Zagreba, Snježana Schuster, vodila je radionicu posvećenu vežbama disanja prilikom porođaja, što je svim trudnicama bilo izuzetno zanimljivo i korisno.  Farmaceut Nevena Vidaković vodila je radionicu posvećenu ishrani tokom trudnoće sa akcentom na uvođenje vitaminskih suplemenata u cilju jačanja organizma. U radionici posvećenoj pravno-adinistrativnim pitanjima, koju je vodila mladi advokat Katarina Glavaš, trudnice su mogle da se obaveste o koracima koji ih očekuju od trenutka kada treba da otvore trudničko bolovanje (ako su u radnom odnosu), do potrebnih dokumenata za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak ili socijalnu pomoć. Diplomirani defektolog Nada Lazić, i tvorac popularne Škole roditeljstva, govorila je o dojenju i nezi bebe po izlasku iz porodilišta.

Forum je istovremeno imao i humanitaran karakter jer su organizatori prikupljali donacije pojedinaca – bebi odeću i opremu – koji će biti poslati Boru i Majdanpeku, dvema  opštinama na teritoriji Srbije sa najviše nezaposlenih mama.

Cilj Foruma o zdravoj trudnoći „Fit i zdrava mama“ jeste, pre svega, adekvatno informisanje, razbijanje predrasuda i zabluda o trudnoći i promovisanje nataliteta.

Udruženje „Fit i zdarava mama“ planira da održi sledeće izdanje Foruma u proleće 2012. godine, i organizovaće ga na isti način – kroz besplatne radionice posvećene trudnicama i mladim mamama. Program radionica će biti dopunjen, i na njemu će gostovati novi predavači.

 

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.