Pet razloga zašto su kućni ljubimci dobri za vaše dete

by | 26 jula, 2012

Brojna istraživanja dokazala su da deca koja imaju kućne ljubimce imaju i višestruke koristi od toga. A evo i koje. 

1. Ljubimci mogu da spreče alergije. Istraživanja su pokazala da odrastanje uz kućnog ljubimca ne samo da smanjuje pojavu alergija na životinje, već i na druge izazivače alergija, poput ambrozije.

2. Ljubimci mogu da spreče gojaznost. Glavni uzrok gojaznosti kod dece je nedovoljna fizička aktivnost. Australijska studija otkrila je da deca koja imaju pse imaju manje šanse da su gojazna ili da imaju višak kilograma. Razlog toga je očigledan – deca se igraju sa psima, šetaju ih, trče i dok to rade veoma su aktivna.

3. Ljubimci mogu da poboljšaju dečiji uspeh u školi. Naučnici su otkrili da deca sa kućnim ljubimcima bolje savladavaju određene predmete u školi, posebno biologiju i prirodne nauke, pre svega jer na primeru svog ljubimca mogu da shvate kako priroda funkcioniše. Takođe, pokazalo se da mnoga deca čitaju svojim životinjama, a pri tom ih one konstantno slušaju, ne ispravljaju i ne prekidaju, i stoga deca na taj način unapređuju u svoje čitalačke sposobnosti.

4. Ljubimci uče decu odgovornosti. Mnogi roditelji primetii su da su njihova deca uz svog ljubimca naučila kako da poštuju tuđe potrebe i da budu odgovorni. Naravno, pri tome roditelji ne treba da očekuju previše i da u potpunosti prepuste brigu o životinji detetu, već da prilagode izbor ljubimca i obaveze oko njega detetovom uzrastu.

5. Deca uče šta je bezuslovna ljubav. Ljubimci su uvek tu za decu, nikad ih ne kritikuju i uvek će im se obradovati. Odrastanje je teško i mnoga deca suočavaju se često u tom periodu sa nerazumevanjem od strane roditelja ili vršnjaka. U kućnom ljubimcu deca vide najboljeg prijatelja koji je uvek tu da ih sasluša, iako ih ne razume. To je u svačijem detinjstvu savršen odnos.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.