Šta je indukcija porođaja i kakve metode lečenja postoje?!

by | 20 maja, 2015

Sanja BulatovicPiše: dr Sanja Bulatović
lekar specijalista ginekologije i akušerstva
supspecijalista fertiliteta i steriliteta

Poliklinika Novakov logo

 

 

Indukcija porođaja predstavlja započinjanje porođaja različitim metodima, od prirodnih, preko pregleda, do lekova. Treba je razlikovati od stimulacije porođaja, što predstavlja ubrzavanje toka već započetog porođaja.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Različiti su razlozi za indukciju porođaja, a neki od njih su postterminska trudnoća (termin porođaja koji je prošao više od 7 do 10 dana), prsnuće vodenjaka bez započinjanja kontrakcija, postojanje znakova infekcije, zastoj u rastu bebe, smanjenje količine plodove vode, neko oboljenje majke koje zahteva ranije završavanje trudnoće… O potrebi indukcije porođaja, vremenu i načinu indukcije odlučuje lekar.

Indukcija porodaja nije uvek indikovana, a neke od situacija kada se ona ne savetuje je ako je prvi porođaj završen carskim rezom ili je na materici ranije bila neka operacija, ako posteljica prelazi preko unutrašnjeg materičnog ušća, ako postoji aktivna infekcija genitalnog herpesa ili ako postoji vidljiva disproprocija između karlice majke i bebine veličine.

Metode za indukciju porođaja su:

– Odvajanje plodovih ovojaka od zidova materice, čime dolazi do lučenja određenih materija koje prirodno započinju porođaj. Nakon toga obično dođe do slabijih bolova i oskudnog krvarenja, što je normalno, ali ako se pojača, treba se odmah javiti lekaru.
Dilatacija grlića pri akušerskom pregledu – proširenje grlića koji je već skraćen ili raširen, čime se deluje na lučenje materija koje prirodno započinju porođaj.
– Lekovi za sazrevanje grlića – različiti lekovi koji se mogu davati oralno ili lokalno – vaginalno ili u sam grlić, dovode do sazrevanja grlića – njegovog razmekšavanja i širenja. U retkim slučajevima stavljaju se baloni koji se šire fiziološkim rastvorom u kanal grlića, čime se mehanički deluje na njegovo širenje.
– Prokidanje vodenjaka – kada se prokine vodenjak, što se radi samo ako je grlić već dovoljno zreo – skraćen i raširen, dolazi do izlaska plodove vode, lučenja materija koje započinju ili stimulišu porođaj i do razvoja kontrakcija, kao i spuštanja prednjačećeg dela bebe.
– Infuzije lekova – intravenskim davanjem oksitocina, hormona koji utiče na razvoj i jačanje kontrakcija, one se mogu započeti ili pojačati.
U cilju započinjanja ili pojačanja kontrakcija mogu se kombinovati različiti metodi, a stanje bebe i jačina kontrakcija prate se preko kardiotokografskog (CTG) zapisa.

Da li i koliko brzo će doći do započinjanja porođaja i kako će indukcija ići zavisi od momenta indukcije, stanja grlića i spremnosti materice da reaguje na indukciju.

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.