ULTRAZVUK je bezopasan?

by | 22 aprila, 2009

ultrazvuk

 

Trudnoća je period kada žena mora biti posebno pažljiva i oprezna. Ovo osetljivo stanje povlači za sobom čitav niz dilema među kojima je i pitanje – da li je ultrazvuk štetan za bebu? Gotovo da se ne može zamisliti savremena trudnoća bez primene ultrazvuka. Ova dijagnostika prvi put je primenjena 1958. godine u Velikoj Britaniji i od tada je njena upotreba sve učestalija. Danas svaka medicinska ordinacija poseduje ovaj aparat.

Zahvaljujući ultrazvuku, doktor može da prati stanje ploda, što roditeljima pruža dodatnu sigurnost. Poslednjih godina, ova dijagnostička metoda počela je na neki način da se zloupotrebljava. Pojedine buduće majke se čak 10-20 puta u toku trudnoće podvrgavaju ovakvom pregledu. Pojava višedimenzionalnog ultrazvuka (3D i 4D) postala je prava atrakcija! S obzirom na to da ovakav pregled omogućava roditeljima da vide, ne samo pol deteta, već i crte njegovog lica, budući roditelji često i potpuno nepotrebno za tim posežu, i to iz čiste zabave. A kako fetus doživljava ovaj pregled? Naučnici su ustanovili da je beba prilikom ultrazvučnog pregleda uznemirena: pokušava da se okrene, podiže ruke ka licu, pa čak pokušava i da zaklopi uši ručicama. Dakle, možemo zaključiti da joj pregled ultrazvukom ne prija jer remeti njen mir i ušuškanost u maminom stomaku.

 

Koliko pregleda se preporučuje?
Svetska zdravstvena organizacija predlaže da se rutinska ultrazvučna dijagnostika sprovodi samo tri puta u toku trudnoće.
* Prvi pregled radi se u periodu od 11 do 13 nedelje. Tada se grubo procenjuje bebina anatomija (oblik i položaj glave, ruku, nožica), kao i neki skrining testovi.
* Drugi pregled radi se između 23 i 25 nedelje, kada lekar detaljnije pregleda anatomiju ploda. Samo u pojedinim slučajevima beba zauzima nezgodan položaj što može otežati analizu.
* Sledeći ultrazvuk sprovodi se u periodu od 30 do 36 nedelje. Tada ginekolog procenjuje zrelost placente, količinu plodove vode i težinu ploda.
Ukoliko se radi o komplikovanijoj trudnoći, pregled ultrazvukom treba uraditi u 30-32. nedelji, a pored toga, neophodno je paralelno uraditi i dopler krvnih sudova. Često se poslednji ultrazvučni pregled odlaže do 35-36. nedelje.

Koji pregled može da se izostavi?
Buduće majke često postavljaju pitanje koji je od ova tri pregleda najvažniji, tj. koji od navedenih može da se izostavi. Najbolje da izostavite prvi, kada se obično utvrđuje postojanje trudnoće. Ako posumnjate da ste u drugom stanju, dovoljno je da to utvrdite testom za trudnoću ili pak da posetite ginekologa koji to može proveriti palpatornim pregledom. Ukoliko ginekolog proceni da materica normalno raste i vi posle izvesnog vremena osetite da se beba pomera, pretpostavlja se da se trudnoća normalno odvija. Treći tj. poslednji pregled takođe može da se zameni kliničkim pregledom. Dakle, najvažniji je drugi ultrazvučni pregled, jer ne postoji alternativni način za proveru bebinog stanja i njegovih unutrašnjih organa.

 

Dodatni pregled
U trudnoći koja se normalno odvija, dovoljne su tri ultrazvučne kontrole. Međutim, ukoliko dođe do bilo kakve komplikacije, potrebno je povećati broj istih. U kojim situacijama je to neophodno?
* Pojava krvarenja
Ukoliko je placenta postavljena suviše nisko, lekari predlažu često ponavljanje ultrazvuka kako bi pratili da li se placenta podiže. Ipak, smatra se da je u ovom slučaju suvišno ponavljati pregled jer se placenta svakako sama podiže, a ne postoji način da mi utičemo na to. Važno je da u 36. nedelji položaj placente bude normalan, a sve pre toga nije zabrinjavajuće.
* Nesrazmera ploda i veličine materice
Kada se dijagnostikuje očigledna nesrazmernost u veličini materice i starosti ploda, sprovodi se dodatni ultrazvučni pregled i amniocenteza plodove vode.

Trodimenzionalni ultrazvuk
Razvoj savremene ultrazvučne tehnologije omogućio je ispitivanje fetalne cirkulacije primenom kolor doplera. Nezamenjiv je u dijagnostici tokom trudnoće, a rezultati dopler ispitivanja su dragoceni u proceni najrazličitijih patoloških stanja u tom periodu.
Poslednjih nekoliko godina došlo je do ekspanzije informacija o novim dostignućima ultrazvučne dijagnostike u trudnoći. Zahvaljujući trodimenzionalnoj rekonstrukciji prethodne dvodimenzionalne slike, budući roditelji mogu pre rođenja precizno da vide svoju bebu. Međutim, primaran zadatak 3D tehnike u ultrazvučnoj dijagnostici nije registrovanje na kog roditelja beba liči, već ona pomaže doktoru da otkrije nepravilnosti u razvoju organa ploda, i da proceni stepen njegovog eventualnog oštećenja.
Trodimenzionalni ultrazvuk precizno određuje zapreminu, površinu tela i transparentnim modom prikazuje koštani sistem bebe. Takođe, 3D tehnika može da prikaže telo ploda u tri dimenzije. Na taj način lekar vidi ono što inače ne može primenom 2D tehnologije.

 

Dopler tehnika
U okviru 3D tehnike posebno je razvijena 3D kolor Power Doppler tehnika prikazivanja bebinog krvotoka. Naime, ovakvo prikazivanje krvnih sudova u ranoj trudnoći omogućava otkrivanje nekog razvojnog poremećaja ploda i daje odgovore na mnoga pitanja kao što su: postoje li neka hromozomska oštećenja ili anatomske anomalije, da li krvotok u posteljici obezbeđuje pravilno napredovanje ploda, zatim, boluje li buduća majka od bolesti koja je neposredno ugrožava u toku trudnoće, porođaja ili nakon njega i sl.

 

Da li je ultrazvuk štetan za bebu?
Lekari će vam reći da nema razloga da se plašite posledica ovog pregleda. Ne postoje dokazi da je metod ultrazvučnog ispitivanja nekome naškodio. Stručnjaci za ultrazvuk, međutim, savetuju da se sa njim ipak racionalno postupa, tj. da se koristi samo onda kada je to neophodno, jer postoji strah da bi energija koju on emituje mogla da poveće temperaturu ploda. S obzirom na to da se o ovoj temi još polemiše, budućim majkama savetujemo da ispoštuju tri preporučena rutinska ultrazvučna pregleda – u tom slučaju, nema razloga za brigu o bebinom zdravlju.

 

Tagovi: