Unuci, bake i deke: IMA NEKA TAJNA VEZA

by | 22 aprila, 2009

 

bakeOdnos između baka i deka sa jedne strane i unuka sa druge veoma je prisan. Bez pritiska da decu treba i da vaspitaju, bake i deke su u mogućnosti da im pruže svu svoju ljubav i naklonost. To što oni u tome često preteruju te razmaze svoje unuke – ne treba da vas čudi.
Takođe, ne treba da vas čudi ni to kada se lica vaših mališana naprosto ozare kada im kažete: “Idemo kod bake i deke!”. Za bake i deke unuci predstavljaju povratak u mladost, odnosno – šansu da još jednom nekažnjeno urone u svet detinjstva i fantazije, neopterećeni neophodnosti vaspitavanja deteta. Međutim, oni često umeju da “pokvare” dete preterujući u popuštanju i dozvoljavanju da im se unuče “popne na glavu”. Tako roditelji kasnije imaju mnogo muke da ga dovedu u red i nateraju ga da se ponaša prema pravilima koja postavljaju roditelji, a ne baka i deka. Ako ste se prepoznali u ovim rečenicama, onda sigurno želite da vam neko kaže šta da činite, a da pritom ne uvredite svoje roditelje. Pa, pokušaćemo…

 

 

Prvo usaglasite stavove
U svakom slučaju, bebini roditelji treba dobro da razmisle da li uopšte treba da angažuju bake i deke za čuvanje deteta, jer oni često nisu u dobroj formi i ne treba ih dodatno opterećivati. Osim toga, to zahteva poseban stepen “diplomatije” i veštine “pregovaranja”, pošto se vaše i njihove ideje o vaspitanju često potpuno razlikuju. Zato savetujemo da, pre nego što dete poverite “baka-servisu” na čuvanje, porazgovarate sa njima i jasno im dajte do znanja šta je detetu dopušteno, a šta nije. U protivnom, svaki put kada ga dovedete kući, moraćete da “ispravljate krivu Drinu” i da ga “vraćate na pravi kolosek”. Zato, obratite pažnju na sledeće:

 

Neka stan bude bezbedan
Stavite plastične zaštitnike za utičnice i sklonite kristalne vaze i ostale teške i lako lomljive predmete sa mesta na kojima deca mogu da ih dohvate. Praktična je i kočnica za fioke koje ne otvarate često. Sitne predmete, poput dugmadi i perlica, sklonite na sigurno, kao i lekove. Zaključajte sredstva za čišćenje i ostale opasne hemijske materije. Ako deca mogu da se popnu na ogradu terase, vrata stalno držite zatvorena.

 

Bašta i dvorište
Ne ostavljajte u travi električnu kosilicu za travu ili alat za baštu. Ako u dvorištu držite burad sa vodom za zalivanje cveća, obavezno ga poklopite, kao i sve otvore u koje bi dete moglo da upadne.

Ishrana
Objasnite baki (pošto je ona najčešće odgovorna za ishranu vašeg mališana) šta dete sme da jede, posebno ako je osetljivo na određenu vrstu hrane. Proverite da li vaši roditelji imaju dovoljno visoku stolicu za dete, kao i plastični pribor za jelo. Ukoliko nemaju, potrudite se da obezbedite sve što je potrebno.

 

Nega
Potrudite se da svojim roditeljima ostavite sve što im je potrebno za negu deteta: dovoljno pelena, kremu za guzu, vlažne maramice i ostala higijenska sredstva.

 

Spavanje
Dete mora da se pridržava određenog režima spavanja i dok boravi kod bake i deke. Ukoliko bude promenilo ritam, ili naviklo na drugačiji ritual pri uspavljivanju, imaćete muke da se vratite na staro. Ne zaboravite da detetu ostavite njegovu omiljenu plišanu igračku ili ćebence bez kojeg kod kuće ne može da zaspi, a svojim roditeljima objasnite na kakav je ritual pre spavanja naviklo.

 

Igranje
Uputite roditelje čime mogu da umire dete i skrenite im pažnju kada je ono obično tužno ili nezadovoljno. Upoznajte ih sa tim koje su igračke opasne za njihovo unuče. Osim toga, dobro je da ono ima i određene igračke koje se čuvaju isključivo kod bake i deke, i koje uvek stoje na istom mestu, jer se većina male dece razočara kada ne pronađu omiljenu igračku tamo gde su je ostavili. Baka i deka treba da se, tokom igre sa unucima, obuku ležerno tako da ne bude problema ako se desi nešto nepredviđeno. Najbolje je da vrata kupatila budu zaključana, pošto deca i bez dozvole starijih vole da se igraju vodom. Ako bake i deke budu pratile ove savete, ništa im neće stajati na putu da provedu ugodno poslepodne sa svojim unucima.

Tagovi: