Vakcinacija dece: ZA i PROTIV

by | 8 novembra, 2010

U poslednje vreme prisutna je ideja da je vakcinisanje štetno i da kod dece može da ostavi trajne negativne posledice. Ima li istine u tim tvrdnjama?

 


Vakcinacija je jedan od najefikasnijih i ekonomski najisplativijih načina zaštite pojedinaca i cele populacije od određenih zaraznih bolesti. Poslednjih nekoliko godina bila je prisutna masovna medijska kampanja, a objavljeni su i radovi u stručnim časopisima koji pojedine vakcine dovode u vezu sa ozbiljnim, posebno neurološkim komplikacijama.

 

 

Slične kampanje su bile sedamdesetih godina prošloga veka, pa su neke države, kao što su Japan, Velika Britanija i Švedska, smanjile obim vakcinacije protiv velikog kašlja, a posledica je bila povećanje stope oboljevanja i smrtnosti, pa su opet uveli obaveznu vakcinaciju.

 

Današnje vakcine postižu visok stepen zaštite, a mali rizik od pojave potencijalno ozbiljnih komplikacija.

 

 

Neželjene reakcije su najčešće blage, a učestalost ozbiljnih komplikacija, posle davanja nekih vakcina (encefalopatija posle vakcine protiv velikog kašlja, autizam posle vakcine protiv malih boginja i sl), na sreću, izuzetno je retka i zanemarljiva u odnosu na učestalost istih komplikacija posle prirodne infekcije nevakcinisane dece.

 

Lepota i zdravlje

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.