Visok pritisak u trudnoći

by | 18 oktobra, 2013

Od samog početka trudnoće neophodna je redovna kontrola kod ginekologa jer se samo na taj način blagovremeno može otkriti neki zdravstveni problem. Merenje krvnog pritiska spada u jedan od najvažnijih parametara zdravlja buduće majke…

hipertenzija u trudnoci

Trudnoćom uzrokovana hipertenzija deli se u tri kategorije: hipertenzija, preeklampsija i eklampsija.

Hipertenzija u trudnoći podrazumeva krvni pritisak 140/90 mm Hg ili viši, ili ako je sistolni (gornji) pritisak za 30 mm a dijastolni (donji) za 15 mm Hg viši od uobičajenih vrednosti, u dva merenja sa razmakom od šest ili više sati.

Preeklampsija, osim povišenog krvnog pritiska, podrazumeva postojanje pozitivnog nalaza belančevina u urinu trudnice i/ili otoka, najčešće na nogama, koji povremeno mogu biti veoma izraženi i generalizovani.

Eklampsija, pored hipertenzije, podrazumeva i pojavu toničko-kloničkih grčeva koji zahvataju celo telo, a praćeni su gubitkom svesti i prekidom disanja, tzv. konvulzijama koje su slične epileptičnom napadu. Dakle, hipertenzivna bolest u trudnoći varira od blago povišenog krvnog pritiska, pa do eklampsije koja je opasna po život majke i deteta.

Ovakvo stanje može da dovede do suženja krvnih sudova posteljice, što dalje vodi do smanjene razmene krvi između majke i ploda. Kao posledica nedostatka kiseonika i neophodnih materija može da se javi zastoj u razvoju ploda, što je svakako ozbiljan i zabrinjavajući problem. Još jedna od potencijalnih posledica jeste prevremeno odvajanje placente koja je izvor života za bebu. Zahvaljujući njoj, plod diše, hrani se i razvija, pa je svaka promena na posteljici direktno povezana sa poremećajem u njegovom razvoju.

Povećanom riziku od pojave hipertenzije u trudnoći izložene su žene koje:

  • inače pate od povišenog krvnog pritiska
  • u užoj porodici imaju obolele od hipertenzije
  • imaju problema sa štitnom žlezdom, bubrezima, dijabetesom, hormonskim poremećajima…
  • imaju višak kilograma
  • nastavljaju da se bave teškim fizičkim radom i nedovoljno spavaju
  • puše, piju alkoholna pića i više od dve šoljice kafe na dan
  • žive u lošem porodičnom okruženju

Sve trudnice koje spadaju u rizičnu grupu moraju da povedu više računa o svom zdravlju. Njima je zabranjeno psihičko i fizičko naprezanje, intenzivan rad (naporne aktivnosti, neudoban položaj na radnom mestu)…

Osim toga, sve buduće mame treba da kažu „zbogom“ cigaretama i alkoholnim pićima kako bi sačuvale zdravlje nerođenog deteta. Žene koje su pre trudnoće imale povišen krvni pritisak treba da povedu računa o ishrani: ne smeju da konzumiraju masnu, začinjenu i slatku hranu. Bilo bi dobro da se obrate nutricionisti koji će im sastaviti individualni jelovnik. I na kraju, najvažnije je da se svakodnevno kontroliše krvni pritisak.

Kako prepoznati simptome?

Znaci koji ukazuju na visok krvni pritisak lako se prepoznaju: vrtoglavica, malaksalost, zujanje u ušima, mučnina, povraćanje, crvenilo kože lica i grudi, pojava tačkica pred očima.

Retko se dešava da skok pritiska ne bude praćen drugim simptomima i da se otkrije tek pri rutinskoj kontroli. Kada se dijagnostikuje hipertenzija, počinje sprovođenje kompleksnog lečenja u cilju snižavanja krvnog pritiska, otklanjanja otoka i drugih simptoma. Važno je da se pre početka terapije otkrije pravi uzrok hipertenzije kako bi lečenje moglo da bude efikasno i zato bi najbolje bilo da se trudnica koja ima problema sa visokim krvnim pritiskom – odmah hospitalizije.

Postoje slučajevi kada je hipertenzija uzrokovana faktorima kao što su fizički napor, umor, stres ili strah.

Često se dešava da trudnica čekajući da dođe na red kod lekara, oseti strah usled neizvesnosti od očekivanih rezultata, a to i te kako može da utiče na skok pritiska. Iz tog razloga, lekar ne bi trebalo da postavlja dijagnozu hipertenzije odmah nakon prvog merenja krvnog pritiska. Potrebno je ponoviti postupak posle pola sata, a zatim uporediti rezultate. Ako je pritisak i tada visok, treba ponoviti merenje još jednom, nekoliko sati kasnije. Ukoliko su sve dobijene vrednosti povišene, postoji osnovana sumnja da trudnica pati od hipertenzije.

Lečenje

Lečenje hipertenzije u trudnoći veoma je specifično jer se ne mogu primeniti svi raspoloživi antihipertenzivni lekovi pošto mnogi od njih štetno deluju na plod. Zbog toga, mnogi lekari ističu da je porođaj najbolja terapija protiv visokog krvnog pritiska. Srećom, priroda se pobrinula da bebe čije majke pate od hipertenzije tokom trudnoće imaju zrelija pluća od ostalih nedonesenih beba. To im omogućava da, mada su sićušne, dobro podnose zahteve koje pred njih postavlja spoljašnji svet.

Autor: Life ContentNajnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.