Ujedi krpelja: Razrešavamo sve nedoumice!

by | 30 aprila, 2022
ujedi krpelja

Ujedi krpelja su tema kojom se bavimo čim stigne proleće, a u nastavku razrešavamo najčešće nedoumice. 

Ukoliko ste ikada provodili vreme u prirodi i/ili imate psa, sigurno ste se susretali s krpeljima. Ujed je često bezopasan i ne izaziva nikakve simptome. Ali, krpelji mogu da izazovu alergijsku reakciju, kao i da prenose oboljenja koja mogu biti i smrtonosna ukoliko se ne odreaguje na vreme.

Uoči prvog maja, kada većina nas vreme i provodi u prirodi, otkrivamo vam kako prepoznati krpelja, simptome ujeda i šta raditi kada nas ujede krpelj.

Ujedi krpelja – sve što treba da znate

1 Kako krpelj izgleda?

Krpelji nalikuju na paukove, a mogu biti crni, zelenkastosmeđi ili tamno smeđi. Veličina varira, te mogu biti mali kao glava čiode do veličine gumice na patent olovci.

Kako jedu krv, tako i rastu, a mogu porasti do veličine klikera. Nakon što se nahrani, krpelj posle nekoliko dana otpadne sam.

Pročitajte i… Ujedi krpelja – pitali smo lekara kako da se zaštitimo

2 Gde tražiti krpelja?

Nakon boravka u prirodi, savet je da pregledate, kako sebe, tako i druge članove porodice, ali i pse. Krpelji vole tople i vlažne delove tela. Stoga, najčešće se nalaze ispod pazuha, na butinama, preponama ili u kosi.

3 Simptomi ujeda krpelja

Ujed krpelja uglavnom je bezopasan, ne boli i ne izaziva nikakve simptome. Ali, ukoliko ste alergični, možete pripetiti oticanje i bol na mestu ujeda, osip, peckanje, čireve, poteškoće u disanju…

Ukoliko je krpelj zaražen, domaćinu prenosi razna oboljenja, a na prvom mestu to je lajmska bolest. U ovom slučaju, ujedi krpelja izazivaju crvenilo oko ujeda, glavobolju, mučninu, slabost, temperaturu, drhtavicu, oticanje limfnih čvorova, bol u mišićima i zglobovima.

Pored lajmske bolesti, krpelji prenose i osipnu groznicu “Rocky Mountain”, kolorado groznicu, tularemiju i erhiliozu.

Savet je da u svakom slučaju odete kod lekara i da proveravate mesto ujeda svaki dan.

4 Kako se leči ujed krpelja

Najvažnija stvar kada otkrijete krpelja jeste da ga uklonite. Iako postoje saveti kako to da uradite sami, najbolje je da to prepustite obučenoj osobi (medicinskom radniku ili veterinaru u slučaju ujeda na životinjama).

5 Kako sprečiti ujed krpelja

Savet je da izbegavate duboku travu, kao i krošnje prilikom boravka u prirodi. Koristite repelente protiv insekata, i nosite kapu ili šešir na glavi. Isto tako, birajte laganiju odeću dugih rukava.

lepotaizdravlje.rs Chalabala/iStock/Getty Images Plus via Getty Images