Upozorenje za sve žene stiže iz Danske: Hormonska kontracepcija izaziva depresiju

Ukoliko koristite neki oblik hormonalne zaštite od trudnoće, podložnije ste lošem raspoloženju. Šta to tačno znači?

by | 11 maja, 2021

Da li hormonalna kontracepcija izaziva depresiju? Ovo pitanje postavljaju žene širom sveta. Naime, od kada je ovaj vid kontracepcije postao pretežan, ginekolozi beleže sve više žalbi žena koje primećuju da im se raspoloženje drastično pogoršalo.

Do sada, nauka na ovo pitanje nije pružila jasan odgovor. Sva istraživanja ukazivala su na to da bi hormonalna kontracepcija mogla da utiče na raspoloženje, ali sve te studije su bile naučno manjkave. Nedavno, Danska je izazvala bum u svetu kada je obelodanila rezultat svog istraživanja:

Hormonska kontracepcija jeste okidač za depresiju

Ova studija sprovedena je na više o milion Dankinja, starijih od 14 godina. Korišćeni su podaci iz medicinskih kartona, farmakoloških knjiga koje u Danskoj sežu unazad do 1970. godine. U studiju su uključene žene stare od 15 do 34 godine, koje su koristile hormonsku kontracepciju između 2000. i 2013. godine. Isključene su sve one koje su imale istoriju psihijatrijskih ili psiholoških problema. (Pročitajte i: Kontracepcija; šta sve treba znati)Zahvaljujući izuzetno pouzdanom i temeljnom sistemu beleženja zdravstvenih podataka, kakav većina zemalja ne može ni da zamisli, zaključak je neosporan: bilo koji tip kontracepcije baziran na hormonima zaista može da izazove depresiju kod žene koja je koristi. Rizik je mali, ali postoji.

Prema saznanjima do kojih su došli naučnici u Danskoj, u najvećem riziku od depresije su žene koje koriste kontracepciju baziranu na progesteronu. Takođe, uočljivo je da depresiju pre izazivaju spirala ili hormonalni prsten, nego pilule. Najviše su pogođene mlade devojke, uzrasta 15 do 19 godina.

Da li da prestanem da koristim hormonsku kontracepciju?

Naučnici kažu da ipak nema potrebe za ovako radikalnom odlukom. Definitivno je da je rizik od depresije povećan kada uzimate hormonsku zaštitu, ali se sama bolest razvije kod relativno malog broja žena. U proseku, u Danskoj su znake depresije pokazivale 2,2 od 100 studijom obuhvaćenih žena. Inače, prosečan broj žena koje obole od depresije (nezavisno od kontracepcije koju koriste) jeste 1,7, tako da je razlika zaista mala.

Pročitajte i… Oprez! 11 nuspojava pilula za kontracepciju koje morate imati u vidu

Ipak, preporuka za sve žene koje koriste ili planiraju da počnu da koriste ovaj tip kontrole rađanja jeste da se konsultuju sa ginekologom i da prate svoje raspoloženje. Ukoliko primete promene unutar par meseci, trebalo bi da izaberu neki drugi tip kontracepcije.

Šta je hormonalna (hormonska) kontracepcija?

Ovo je vid zaštite od trudnoće koji utiče na hormonski status žene i na taj način sprečava začeće. Najpopularnije su kontraceptivne pilule, ali ne i jedine. U hormonsku kontracepciju ubrajaju se i injekcije, kontraceptivni flasteri, progesteronska spirala, hormonalni implantat, vaginalni prsten…

lepotaizdravlje.rs Alexander Krivitskiy via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.