Moje dete ima česte glavobolje, kako da znam da nije nešto opasno?

by | 9 oktobra, 2020

Potreban vam je savet iz oblasti zdravstva, a ne znate koga da pitate? U nedoumici ste da li postupate ispravno i želite mišljenje stručnjaka?

Portal lepotaizdravlje.rs vam u saradnji sa eminentnim medicinskim stručnjacima pomaže da saznate sve što vas zanima. Postavite pitanje, a lekari DokTok platforme daće vam jasan i konkretan odgovor.

Na pitanje da li su normalne glavobolje kod dece, kao i da li je moguće dojenje nakon ugradnje silikonskih implanta u grudi, odgovara dr Nataša Jovanović.

1. Moja ćerka ima 16 godina, poslednjih mesec dana se žali na glavobolju, kako da znam da nije nešto opasno?

Pre svega, treba da znate kojih deset simptoma ukazuju da dete sa glavoboljom obavezno treba odvesti lekaru:

  1. Glavobolja koja budi dete iz sna, ovo je vrlo važno!
  2. Glavobolja koja je praćena pospanošću ili ošamućenošću, imate utisak kao da je dete pijano.
  3. Glavobolja koja je vrlo jaka, pacijenti obično kažu da nikada ranije nisu osetili tako jak bol u glavi
  4. Glavobolja koja ne reaguje na lekove protiv bolova i povećava se
  5. Glavobolja koja je praćena upornim povraćanjem, naročito jutarnjim povraćanjem
  6. Povišena temperatura uz glavobolju sa ukočenim vratom – dok leži ne može bradom da dodirne grudni koš – ovo može biti znak meningitisa
  7. Glavobolja koja se pojačava u ležećem položaju ili se javlja odmah nakon buđenja
  8. Glavobolja koja ne dozvoljava detetu da vodi normalne životne aktivnosti, ili je praćena psihičkim promenama (obično roditelji primete da se dete nekoliko nedelja neuobičajeno ponaša)
  9. Glavobolja nakon pada ili udarca u glavu, naročito ako je dete gubilo svest
  10. Ako uz glavobolju dete ima vrtoglavicu, poremećaj govora, nestabilan hod, gubitak svesti


Srećom, svi ovi simptomi su vrlo retki. U praksi se deca najčešće žale na tenzione glavobolje, opisuju ih kao „da je neka traka vezana oko glave i pritiska ih“. One se javljaju obično u popodnevnim časovima, ponavljaju se, najčešće ih izaziva neki vid stresa, recimo polazak u školu ili umor i neispavanost, nedovoljan unos tečnosti i prolaze kada se dete odmori. (Pročitaj:  Koliko sati deca treba da spavaju u toku dana i noći?)

Deca će se žaliti na glavobolju i kad su prehlađena, kada imaju upalu sinusa ili uha, kada ne vide dobro jer su im potrebne naočare i nakon dužeg boravka na suncu. Niži pritisak kod adolescenata, obično devojčica, takođe daje glavobolje, zato uvedite redovne obroke i dosta tečnosti. Glavobolje u potiljačnoj regiji mogu biti znak visokog pritiska, pa ga izmerite u tom trenutku ukoliko ste u mogućnosti.

Deca mogu imati migrenu! Najčešće ih boli čelo i slepoočnice, kažu da im „nešto lupka u glavi“ jer je bol pulsirajućeg karaktera, beže od jake svetlosti. Bol se pogoršava pri fizičkoj aktivnosti.  Vrlo često migrenozni napad bude praćen mučninom, nagonom za povraćanjem i problemima sa vidom. (Pročitaj: Moje dete često ima zatvor. Dobili smo lek od pedijatra, šta još možemo da uradimo da mu pomognemo?)

Opšti savet je da, ukoliko se glavobolje ponavljaju, vodite dnevnik glavobolja nekoliko nedelja koji ćete pokazati lekaru. Upišite šta je prethodilo glavobolji, koliko je trajala i koje jačine je bila na skali od 1-10, da li je bila praćena nekim drugim simptomima i šta ste koristili od analgetika.

2. Da li je moguće dojenje nakon ugradnje silikonskih implanta u grudi?

U principu, da! Sa stanovišta dojenja, najsigurnija tehnika ugradnje implanta je takozvani inframamarni pristup kada je rez na koži ispod dojke. To znači da je silikonski implant ispod dojke ili čak ispod velikog grudnog mišića, te da mlečna žlezda nije oštećena. Postoje i druge tehnike stavljanja implanta koje su rizičnije po dojenje, stoga odluku donosi hirurg u dogovoru sa vama i vašim planovima.

Dr Jovanović Nataša

Dr Nataša Jovanović je rođena 1983. godine u Čačku gde je završila osnovnu i srednju školu kao nosilac Vukove diplome. Diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 2009. godine sa prosečnom ocenom 9.06, nakon čega je završila specijalizaciju iz pedijatrije u Institutu za majku i dete u Beogradu.

Stručno se usavršavala u Univerzitetskoj bolnici u Helsinikiju. Dobitnik je nagrade u Moskvi za rad na temu gojaznosti školske dece. Sertifikovana je od strane Evropskog reanimacionog saveta za pružanje prve pomoći u dečijem uzrastu. Savetnica je za dojenje u Help Me Feed Foundation.  Od 2019. godine je član Evropske akademije za pedijatriju. Zaposlena je kao specijalista pedijatar u Domu zdravlja u Čačku.

Pozivamo vas da nam se pridružite i u komentarima nam šaljete pitanja na koja biste želeli da saznate odgovor. Lekari iz raznih specijalnosti će vam svakog petka na našem portalu izaći u susret i odgovoriti na neka od njih!

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images