Vreme je da razmislite o svojoj rutini spavanja

Većini je potrebna ozbiljna promena u rutini spavanja, a u nastavku otkrijte kako nam telo to i pokazuje!

by | 21 marta, 2021

Posao nam oduzima mnogo vremena, globalna pandemija povećava osećaj napetosti, a obaveze se samo nagomilavaju. Zapravo, sve više i više nas ima lošu rutinu spavanja, a nedovoljno sna predstavlja veliku opasnost za zdravlje. Ukoliko niste sigurni kako loš kvalitet sna utiče na vaš život (i da li vam je potrebna promena u rutini spavanja), u nastavku otkrijte koje nam to suptilne znakove šalje naše telo koje vapi za snom.

 Znakovi da nam je potrebna promena u rutini spavanja

1 Promene raspoloženja

Loše raspoloženje može biti izazvano različitim faktorima, ali jedan od njih svakako je i nedostatak sna. Loš kvalitet spavanja dovodi do razdražljivosti i poteškoća u borbi sa stresnim situacijama, a na duge staze, može da uzrokuje i poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

2 Bol u leđima i/ili vratu

Ne označava svaki suptilni simptom da malo spavate; ponekad, telo nam govori da smo izabrali loš način spavanja. Dakle, ukoliko se stalno budite s bolom u leđima, ramenima i/ili vratu ili s glavoboljama, možda vam ne odgovara položaj u kojem spavate. Ali nemojte paničiti jer je problem najverovatnije u mekoći ili tvrdoći dušeka ili pak jastuka pa se lako može rešiti. Ukoliko spavate na stomaku, bol u vratu može da se pojača, pa zato radije izaberite položaj na leđima ili pak sa strane.

3 Odlaganje alarma

Odlaganje alarma mnogima od nas je neka vrsta “jutarnje rutine”, baš kao što je to i pranje zuba i ispijanje kafe. Ali, ako se redovno budimo s osećajem da se nismo naspavali, verovatno je to i tačno. Telo zna šta mu je potrebno. Probajte da legnete na spavanje ranije i držite se istog ritma spavanja svaki dan (čak i vikendom).

4 Nesanica

Svi znamo taj osećaj – jedva čekamo da legnemo, a onda ne možemo da zaspimo. I bolno smo svesni da sat otkucava. Nesanica može biti izazvana različitim faktorima, poput stresa na poslu, kasnog vežbanja ili kasnog obroka. Ukoliko niste sigurni zašto ne možete da zaspite, poslušajte naredne savete: tokom dana provedite više vremena na otvorenom, osmislite opuštajući ritual koji ćete sprovoditi nakon posla (da, čak i ako radite od kuće), kao i pred odlazak u krevet (čitanje knjige, masaža, kupka, šolja čaja). Ukoliko i dalje budete imali problema sa nesanicom, posavetujte se s lekarom. (Pročitajte i… Muči vas nesanica? Isprobajte ovih 5 namirnica za kvalitetan san)

5 Ne koristite krevet samo za spavanje (i seks ;))

Neka vam krevet bude asocijacija samo za san. Nemojte u krevetu jesti, gledati TV ili raditi za laptopom. Kada sam um “zdravo za gotovo” prihvati činjenicu da krevet služi za spavanje (i seks), automatski će se pojaviti ta asocijacija kada ugledate krevet. Neka krevet bude sveto mesto u koje se uvlačite noću i pružate svom organizmu preko potrebni odmor.

6 Pojačan apetit

Naše telo, njegove potrebe i sam apetit menjaju se na dnevnom nivou. Stres, nivo aktivnosti, hormoni samo su neki od faktora koji utiču na apetit. Ipak, manjak sna povećava glad i žudnju za slatkišima i grickalicama. Loš kvalitet sna povezan je s intenzivnijim lučenjem hormona gladi – grelina. Ukoliko vam telo traži više hrane, nahranite ga zdravim namirnicama: voćem i povrćem. Promena ishrane i te kako može pomoći u boljoj rutini spavanja.

7 Problemi sa koncentracijom

Popodnevni padovi u koncentraciji i neproduktivnost nisu retka pojava, ali na njih može uticati i manjak sna. Stručnjaci kažu da je za delove mozga odgovorne za memoriju, kreativnost, produktivnost i rešavanje problema potrebno od sedam do devet sati sna tokom noći.

8 Pojačano znojenje

Da biste sprečili pregrevanje u toku noći, razmislite o tome kakvu pidžamu nosite i s koliko slojeva se pokrivate. Materijali idealni za spavanje su pamuk, svila i bambus, jer “dišu”.

 

lepotaizdravlje.rstatyana_tomsickova / iStock / Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.