5 mitova o kontracepciji – vreme je da saznate činjenice

by | 30 novembra, 2020
Antibiotici i kontraceptivne pilule

Iako su u 21. veku informacije dostupnije nego ikad ranije, mnoge zablude o kontracepciji još uvek su široko rasprostranjene. Da li vi verujete u neku od njih?

Kontraceptivne pilule uzrokuju gojenje
Ovo je jedna od najčešćih zabluda, a mnoge studije pokazuju da ne postoji značajna veza između gojenja i uzimanja pilula (posebno novijih formulacija koje sadrže estrogen u malim dozama). Kada započnete sa korišćenjem pilula, možda ćete primetiti blagu promenu težine. To je povezano sa zadržavanjem vode, što je odgovor tela na hormone prisutne u piluli. Bez obzira na to, vaš organizam će se ubrzo prilagoditi okolnostima, a višak vode i kilograma će biti stvar prošlosti. (Pročitaj: Četiri zablude o menstruaciji – da li i vi verujete u njih?)

Ovulacija se vraća odmah nakon prestanka korišćenja pilula
Kada prestanete da uzimate kontraceptivne pilule, može proći neko vreme dok se ovulacija ne vrati. Najčešće, to se dešava dva ili tri meseca nakon što ste prestali sa korišćenjem tableta. Kod primanja kontraceptivnih inekcija, taj period je znatno duži i može potrajati od 6 do 12 meseci.

Svaki oblik kontracepcije štiti od polnih bolesti
Samo prezervativi koji stvaraju fizičku barijeru između telesnih tečnosti štite od polnih bolesti. Spirale, pilule, injekcije i pilula za dan posle sprečiće trudnoću, ali ne i infekciju. Pravilna upotreba kondoma može sprečiti prenos mnogih polnih bolesti, uključujući HIV, gonoreju, hlamidiju i trihomonas. Druge polne bolesti, poput humanog papiloma virusa (HPV), genitalnog herpesa i sifilisa mogu se preneti i bez intimnog odnosa, kontaktom kože na kožu. (Pročitaj: Polne bolesti se ne prenose samo seksom – evo kako ih još možete dobiti)

zablude o kontracepciji

Zablude o kontracepciji

Uzimanje hitne kontracepcije (tzv. pilula za dan posle) otežava zatrudnjivanje
To što ste jednom koristili hitnu kontracepciju, ne znači da u budućnosti treba da je zaobiđete u nekim specifičnim slučajevima (pucanje kondoma, nezaštićen seks). Ona neće negativno uticati na vašu buduću plodnost niti imati bilo kakve dugotrajne neželjene efekte. Pilula za dan posle sadrži levonorgestrel – isti hormon koji se koristi u mnogim oblicima kontrole rađanja – samo u većoj dozi.

Pa ipak, zapamtite da hitna kontracepcija ne sme zameniti obične kontraceptivne pilule, već se može koristiti samo u izuzetnim situacijama. (Pročitaj: Tamponi i ulošci su prevaziđeni: Saznajte koje još proizvode možete koristiti tokom ciklusa)

Pilula za dan posle je pilula za abortus
To je potpuno netačno. Pilula za dan posle neće naškoditi postojećoj trudnoći i neće biti delotvorna ako ste već trudni. To je rezervna opcija za sprečavanje trudnoće i ne može izazvati abortus. U suštini, ona deluje tako što privremeno odlaže ovulaciju, a kada nema jajne ćelije, nema oplodnje, pa ne može biti ni trudnoće.

lepotaizdravlje.rsJacob Ammentorp Lund/Getty via Guliver


Najnovije na portalu Marie Claire

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.