O ovom organu ne brinemo dovoljno, a ključan je za naše zdravlje

by | 22 oktobra, 2020
Zdrava jetra

U jetri se prerađuju hranljive materije, razgrađuju lekovi i alkohol, a toksična jedinjenja pretvaraju u manje štetna. Zbog toga je veoma važno da jetra bude zdrava.

Lekari smatraju da različiti programi za detoksikaciju (korišćenje klistira, drastične restrikcije u ishrani, sredstva koja ubrzavaju eliminaciju toksina iz tela) mogu napraviti više štete nego koristi. Pored ostalog, oni mogu narušiti ravnotežu crevnog bioma i uništiti korisne bakterije u debelom crevu.

Jetra je organ koji ima moć regeneracije, ali to ne znači da se prema njoj treba odnositi nemarno. Neodgovorno ponašanje dovodi to trajnih posledica. Kako da jetra bude zdrava? (Pročitaj: Ovo su znaci moždanog udara i alarm da odmah pozovete hitnu pomoć)

Ne odričite se kafe
Neke studije su pokazale da kafa može da suzbije upalne procese u jetri, što se povezuje sa obiljem antioksidansa koji se nalaze u zrnu kafe.

Ishrana bogata žitaricama
Žitaricame bogate vlaknima smanjuju rizik od nastanka masne jetre. Na jelovniku bi svakodnevno trebalo da se nađu ovas, ječam, raž, proso, kinoa… (Pročitaj: Napunite tanjir hranom bogatom vlaknima – ona su važna iz više razloga)

Zdrava jetra

Čuvajte se infekcija 
Četkicu za zube, makazice za nokte i brijač nikada nemojte pozajmljivati drugima. Hepatitis C (infekcija jetre) je zarazna bolest koja se prenosi čak i preko veoma male količine krvi, a može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

 

Zdrava jetra

Ne preterujte sa lekovima
Preterana i česta upotreba analgetika tokom vremena može da ošteti jetru i dovede do trenutnog zastoja u njenom radu.

Pazite na hidrataciju
Jetra će lakše raditi ako u telo unosite dovoljno vode. Tečnost razređuje toksine i olakšava njihovo izbacivanje iz organizma. U toku 24h trebalo bi da popijete najmanje 2l vode. (Pročitaj: Garantovano popravlja raspoloženje – ukusna čorbica od pečuraka)

nakon treninga

Držite se dalje od nezdravih masti
Velike količine zasićenih masnoća (ima ih u siru, puteru, crvenom mesu) mogu dovesti do taloženja masti u jetri. To izaziva upalne procese, a s vremenom i cirozu. Nezdrave masti prisutne u industrijskim proizvodima otežavaju rad jetre i dovode do njenog uvećanja, kao i taloženja masnih naslaga u telu. Nasuprot tome, zdrave masti (avokado, koštunjavo voće, maslinovo ulje, riba) sprečavaju stvaranje masnih naslaga u jetri i ujedno povećavaju nivo enzima.

Umereno sa alkoholom
Izbegavajte više od jednog alkoholnog pića dnevno jer veća količina alkohola izaziva upalu jetre. Ukoliko ne stigne da se regeneriše i oporavi, mogu nastati trajna oštećenja.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images