Da li je znojenje dobro ili loše?

by | 15 oktobra, 2020
znojenje i zdravlje

Znojenje je prirodni mehanizam rashlađivanja tela. Kad je napolju toplo ili smo fizički aktivni, počinjemo da se preznojavamo, čime se snižava temperatura tela. Ponekad se znojimo zbog stresa, tj. neke situacije koja nas uznemirava (polaganje ispita, važan sastanak, prezentacija pred kolegama, upoznavanje partnera sa porodicom). Tada dolazi do pojačanog lučenja hormona stresa, kortizola i adrenalina. Pored vremenskih uslova i telesne konstitucije, na znojenje utiču zdravlje, hormonske promene, životne navike i genetika. (Pročitaj: Podstaknite lučenje oksitocina – hormona zaduženog za dobro raspoloženje)

Znojne žlezde se nalaze na celom telu, a najviše ih ima u pazušnoj regiji, na dlanovima, tabanima i čelu. Pored soli i vode, u znoju se nalaze i urea, proteini i amonijak. Neprijatan miris nastaje kada znoj dođe u kontakt sa bakterijama.

Znojenje i zdravlje

Zašto je znoj naš saveznik? Zato što pomaže da se telo ne pregreje. Kada se ne bismo znojili, verovatno bismo često imali toplotne udare. (Pročitaj: Najveći neprijatelji kolagena – šta to radi protiv vaše kože?)

Rana menopauza

Zašto je znoj naš neprijatelj? U dodiru sa osetljivom kožom lica, on može doprineti nastanku akni i infekcija. Kod gojaznih ljudi, na mestima trenja kože (između butina i prepona, kao i ispod vrata) česte su gljivične infekcije koje takođe pospešuje znojenje.

Da bi se izbegle iritacije, znoj sa lica i tela treba što pre isprati čistom vodom. Ako vam tuš i česma nisu dostupni, poslužiće i vlažne maramice bez alkohola. Posebno je važno da znoj uklonite odmah nakon treninga, kako se zbog kontakta sa strunjačom i fitnes rekvizitima na koži ne bi razvila infekcija. Korišćenje znojanica tokom vežbanja pomoći će vam da lakše izađete na kraj sa pojačanim znojenjem, ali je neophodno da ih redovno perete, kako ne bi postale leglo bakterija.

znojenje i zdravlje

Na znojenje u određenoj meri možete uticati. Izbegavajte direktno izlaganje suncu, alkohol i začinjenu hranu. Odaberite garderobu od prirodnih materijala, a nikako onu sintetičku. Dok ste na treningu, nemojte nositi šminku jer će se pomešati sa znojem i zapušiti pore. Lice očistite preparatima na bazi voćnih kiselina koje ne samo što uspešno uklanjaju izumrle ćelije, već i ostale nešistoće, uključujući znoj.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images