Žene češće boluju od artritisa, a evo i zašto!

by | 2 novembra, 2022

Istraživanja su pokazala da žene češće boluju od artritisa od muškaraca, a koji se razlozi kriju iza toga, otkrivamo vam u nastavku.

Mnogo ljudi ne zna za jedinstvene izazove s kojima se pripadnice nežnijeg pola susreću kada je artritis u pitanju. Ne samo da od njega pate češće (jedna u četiri, dok je kod muškaraca taj razmer jedan naprema 5), već žene takođe doživljavaju i jaču bol u zglobovima. Isto tako, žene su podložnije reumatoidnom artritisu– najtežem obliku ovog oboljenja.

Pre nego što se pozabavimo razlozima zašto žene češće obolevaju od artritisa, prvo ćemo ponoviti nekoliko osnovnih informacija.

Termin “artritis” predstavlja vrstu stanja koji utiče na upalu i stvara bol u zglobovima, a ogroman faktor rizika predstavlja životna dob. Postoji preko 100 različitih vrsta artritisa, a svaki nosi određeni faktor rizika i simptome. Oblast koja se bavi dijagnozom i lečenjem artritisa naziva se reumatologija, mada ortopedi takođe mogu da brinu o pacijentima koji pate od artritisa.

Najčešći tipovi artritisa od kojih boluju žene

Osteoartritis

U odnosu na muškarce, žene dobijaju artritis kasnije tokom života. Ali kada se to desi, bol je mnogo intenzivniji. Muškarci uglavnom od ovog oboljenja pate pre 55. godine života, ali žene ih prate u stopu i u većem procentu pate od ovog stanja.

Artritis “napada” različite zglobove kod žena i kod muškaraca. Dok kod jačeg pola najčešće stradaju zglobovi kukova, kod žena su najviše “na udaru” šake i kolena. Zašto? Ženske tetive se više kreću, zbog samog porođaja, te su samim tim i elastičnije i podložnije povredama. Širi kukovi kod žena su u ravni sa kolenima pa su stoga zglobovi kolena podložniji i povredama, što samim tim povećava i rizik od artritisa.

Hormoni takođe igraju veliku ulogu. Estrogen pomaže da se upala drži pod kontrolom, pa zato, u odnosu na muškarce, mlađe žene ređe pate od artritisa. Međutim, kako se nivo estrogena smanjuje ulaskom u menopauzu, dolazi i do većeg rizika od artritisa. Istraživači trenutno pokušavaju da otkriju kako to hormoni tačno utiču na povećani rizik od ovog oboljenja, a dosad je otkrivena očigledna veza između puberteta, trudnoće i korišćenja hormonskih terapija i artritisa kod žena.

Višak kilograma takođe povećava rizik, a gojaznost je, prema statistikama, svakako prisutnija kod žena. Višak kilograma vrši pritisak na zglobove kolena što dovodi do propadanja hrskavice, a samim tim i do rizika od pojave artritisa. Jedan kilogram viška predstavlja dodatna tri kilograma pritiska na svako koleno.

Porodična istorija, odnosno nasledni faktor, takođe utiču na rizik od pojave artritisa. Žene čije majke pate od artitisa imaju i veći rizik da ga i same dobiju kasnije u životu. Kod muškaraca ova verovatnoća je nešto manja.

Dr Miloš Poleksić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije na Institutu za rehabilitaciju Beograd (Banja „Selters“, Mladenovac), naglašava da osteoartritis (OA) predstavlja najčešću bolest zglobova, te da se radi o degenerativnom, progresivnom oboljenju sinovijalnih zglobova sporijeg toka, koje počinje promenama prvenstveno na zglobnoj hrskavici a potom i na drugim zglobnim strukturama.

Prema najnovijim istraživanjima, OA je četvrti vodeći uzrok invaliditeta u svetu. Pored bolova u zglobovima, kod osteoartroze dolazi i do ograničenja funkcije zglobova tj. pokreta. To rezultira značajnim smanjenjem radne sposobnosti obolelih, pokretljivosti, kao i kvaliteta života, uz povećanje komorbiditeta. Žene imaju veći rizik od razvoja osteoartroze, pogotovo u postmenopauzi, usled povećanog nivoa kalcitonina i gubitka estrogena, kao i zbog ubrzane resorpcije hrskavice i kostiju, kaže dr Miloš.

Cilj kod lečenja OA je da se redukuju simptomi i uspori progresija bolesti. Pore toga, od izuzetnog značaja je informisanje bolesnika o prirodi bolesti, edukacija, smanjenje prekomerne telesne težine, uz dozirani program vežbanja i drugih fizičkih aktivnosti. Ukoliko je predloženo operativno lečenje oštećenih zglobova, operaciju ne treba odlagati jer se sa starenjem povećava operativni rizik a stradaju i drugi sistemi osteomuskularnog sistema, dodaje dr Poleksić.

L&Z preporučuje:


Jointace COLLAGEN tablete sadrže visoko definisan hidrolizovani kolagen tip II, koji ima poboljšanu apsorpciju i predstavlja jedinstveni molekul sa povoljnim uticajem na održavanje homeostaze zglobne hrskavice i izgradnju vezivnog tkiva.

Kolagen tip II
je najzastupljenija vrsta kolagena u zglobnoj hrskavici (85-90%) i zbog toga se njegova redovna oralna primena posebno savetuje kod osteoartroza i artritisa.

Preporučuje se jedna do dve tablete dnevno (u zavisnosti od saveta lekara) uz glavni obrok, sa čašom vode.

Dakle, sve prethodno navedeno, uključujući i upotrebu suplementacije, fizikalnu terapiju, kao i primenu ortoza i pomagala, spada u važne mere za ublažavanje simptoma. Prema rečima dr Poleksića, osnovu terapije suplementima za hroničnu OA čine simptomatski sporodelujući lekovi poznati kao SYSADOA (Symptomatic Slow Acting Drugs for Osteoarthitis). Većina njih su prirodni proizvodi, a najubedljiviji su dokazi koji postoje o efikasnosti kolagena, glukozamin sulfata i hondroitin sulfata koji ulaze u sastav hrskavice.

Visoko definisan hidrolizovani kolagen tip II ima poboljšanu apsorpciju i predstavlja jedinstveni molekul sa povoljnim uticajem na održavanje homeostaze zglobne hrskavice i izgradnju vezivnog tkiva. Kolagen tip II je najzastupljenija vrsta kolagena u zglobnoj hrskavici (85-90%).

Glukozamin sulfat je, inače, prirodni sastojak naše hrskavice. Dokazano je da je glukozamin sulfat pokazao umerenu efikasnost u lečenju OA, ali i ona je veća od efekta paracetamola i slična je efektu NSAIL lekova. Takođe je dokazano da dugotrajna primena glukozamin sulfata može da odloži promene u strukturi zgloba kada se rano koristi u lečenju OA. Upotreba glukozamin sulfata se generalno smatra sigurnom i nije povezana sa bilo kojim povećanjem ispoljavanja neželjenih efekata, kaže dr Poleksić.

Hondroitin sulfat pruža umereni analgetski efekat, ali sa značajnim efektom na funkciju zglobova u OA, te ispoljava reparirajuće efekte na strukturu zgloba.

Preparat Jointace COLLAGEN koji je namenjen boljoj pokretljivosti zglobova i očuvanju zglobne hrskavice, sadrži baš pomenute sastojke – kolagen, glukozamin sulfat i hondroitin sulfat. Pored njih, ovaj dodatak ishrani sadrži i vitamine D3, C, E, B12, folnu kiselinu, cink, selen i druge. Redovna upotreba ove inovativne formulacije sa 13 nutrijenata za održavanje zdravih i pokretljivih zglobova i očuvanje zglobne hrskavice može doprineti smanjenju bola i ukočenosti oštećenih zglobova i povećanju njihove pokretljivosti. U mojoj dugogodišnjoj praksi i lečenju pacijenata sa OA, upotreba Jointace COLLAGEN preparata je dovela do značajne redukcije bola, te do povećanja obima pokreta obolelih zglobova a samim tim i poboljšanja kvaliteta života i povećanja funkcionalnosti, podvlači dr Poleksić.

Reumatoidni artritis (RA) i ženski imuni sistem

Ovo oboljenje je drugačije od osteoatritisa jer predstavlja upalu koja je rezultat autoimune reakcije i nema nikakve veze s povredama u samim zglobovima. Žene su tri puta u većoj opasnosti da dobiju ovo oboljenje. Isto tako, žene u ranijoj dobi dobijaju reumatoidni artritis od muškaraca, a intezitet bola je mnogo veći.

Stručnjaci veruju da za ovo postoje dva glavna razloga:

1. Žene u većoj meri pate od autoimunih bolesti, jer je ženski imuni sistem jači i reaktivniji.

2. Hormoni utiču na rizik od reumatoidnog artritisa. Trudnice koje pate od RA, doživljavaju malo ili nimalo simptoma tokom trudnoće, a oni se ponovo pojave kada se beba rodi. Dojenje može da umanji rizik od RA. Naime, istraživanja su pokazala da žene koje su dojile dve godine imale su upola manje šanse da dobiju reumatoidni artritis od žena koje su dojile kraći vremenski period. 

Lepota i zdravlje Anut21ng/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: