Alkalna dijeta: Kako u 50. izgledati kao da imate 20?

by | mart 12, 2025
alkalna dijeta

Victoria Beckham stiže da obavi sve, Jennnifer Aniston i Gwyneth Paltrow su vitke i pozitivne, a Elle Macpherson u svojim 60. godinama ima glatku kožu. Tajna? Alkalna dijeta – i one je obožavaju.

Viktorija Beckham već nekoliko godina prati principe ishrane iz knjige Honestly Healthy Alkaline Programme, koju su napisali poznati londonski šef kuhinje i nutricionista Natasha Corett (polusestra Sijene Miller, čiji su klijenti i Robbie Williams i Natalie Imbruglia) i nutricionistkinja Vickie Edson.

U knjizi se nalaze prelepe fotografije i recepti, kao i osnovne smernice „novog načina života“, u kojem se daje prednost hrani koja, kada dospe u organizam, postaje alkalna (nasuprot kiselotvornim namirnicama).

Šta je alkalna dijeta?

Smatra se da organizam optimalno funkcioniše kada se održava kiselo-alkalna ravnoteža, pri čemu bi pH nivo krvi trebalo da bude između 7,35 i 7,45 (što znači blago alkalna sredina), dok u želucu treba da ostane kisela sredina. Ako je krv previše kisela, može doći do poremećaja metabolizma: hrana se slabije apsorbuje, dolazi do nedostatka minerala i elemenata poput kalijuma, magnezijuma, kalcijuma i natrijuma, taloženja masti, povećane proizvodnje sluzi, pada imuniteta, pogoršanja kvaliteta kose i kože, kao i smanjenja nivoa energije.

Iako i prevelika alkalnost može izazvati probleme, kod savremenog čoveka to se retko dešava – većina hrane koju danas jedemo je kiselotvorna. Povišena kiselost može nastati i zbog ubrzanog načina života i stresa. Čak i intenzivan fitnes može narušiti ravnotežu u korist kiselosti.

Koje namirnice su dozvoljene, a koje ne?

Kiselotvorne namirnice:

  • Hrana životinjskog porekla (meso, piletina, riba – osim pastrmke i lososa, morski plodovi, životinjske masti, mleko, sir, jaja)
  • Med
  • Proizvodi od belog brašna
  • Beli pirinač
  • Pečurke
  • Kečap, senf
  • Veštački zaslađivači, slatkiši
  • Kafa, gazirana pića, crni čaj i većina alkoholnih pića

Alkalna dijeta i alkalna hrana:

  • Povrće, bobičasto i drugo voće (čak i ono kiselkastog ukusa poput zelenih jabuka, jabukovog sirćeta, limuna, limete, paradajza, grejpfruta, nara)
  • Sirovi spanać (pri termičkoj obradi postaje kiselotvoran)
  • Orašasti plodovi
  • Alge
  • Zeleno lisnato povrće
  • Integralne žitarice (zob, heljda, proso, kinoa)
  • Banane, suvo grožđe i drugo suvo voće
  • Svež đumbir
  • Kokosovo i bademovo mleko
  • Maslinovo, kokosovo, laneno i ulje od semenki grožđa
  • Avokado

Strastvene pristalice alkalne dijete, poput Viktorije Bekam, smatraju da dnevni unos treba da se sastoji od 80% alkalnih i samo 20% kiselotvornih namirnica. Međutim, većina nutricionista savetuje da bi već i udeo od 2/3 alkalnih namirnica u ishrani bio dovoljan.

Šta kažu stručnjaci?

Nisu svi nutricionisti saglasni da je alkalna dijeta univerzalno rešenje za zdravlje i mladolikost. Nije potpuno dokazano koliko pH vrednost želuca utiče na celokupnu kiselo-alkalnu ravnotežu organizma.

Oksidativni procesi u telu su stalni – tako smo evoluirali. Priroda nam je podarila brojne mehanizme koji samostalno održavaju kiselo-alkalnu ravnotežu. Zbog toga preterano alkalizovanje organizma može biti štetno.

Ipak, u slučajevima intenzivnog mršavljenja, u krvi nastaje mnoštvo metaboličkih otpadnih produkata, pa alkalne namirnice mogu pomoći telu u detoksikaciji.

Takođe, preporučuje se pijenje pola litra tople alkalne vode na prazan stomak. Najbolji način za dobijanje ovakve vode su alkalni filteri – najkvalitetniji dolaze iz Japana.

„Najbolje je kada ishrana sadrži 50% ugljenih hidrata, 25% proteina i 25% masti – ovo smatram zlatnim pravilom ishrane. Svaki ekstrem može biti štetan za zdravlje“, dodaje Turčinska.

RossHelen via Getty Images