
Alkalna dijeta: Kako u 50. izgledati kao da imate 20?

Victoria Beckham stiže da obavi sve, Jennnifer Aniston i Gwyneth Paltrow su vitke i pozitivne, a Elle Macpherson u svojim 60. godinama ima glatku kožu. Tajna? Alkalna dijeta – i one je obožavaju.
Viktorija Beckham već nekoliko godina prati principe ishrane iz knjige Honestly Healthy Alkaline Programme, koju su napisali poznati londonski šef kuhinje i nutricionista Natasha Corett (polusestra Sijene Miller, čiji su klijenti i Robbie Williams i Natalie Imbruglia) i nutricionistkinja Vickie Edson.
U knjizi se nalaze prelepe fotografije i recepti, kao i osnovne smernice „novog načina života“, u kojem se daje prednost hrani koja, kada dospe u organizam, postaje alkalna (nasuprot kiselotvornim namirnicama).
Šta je alkalna dijeta?
Smatra se da organizam optimalno funkcioniše kada se održava kiselo-alkalna ravnoteža, pri čemu bi pH nivo krvi trebalo da bude između 7,35 i 7,45 (što znači blago alkalna sredina), dok u želucu treba da ostane kisela sredina. Ako je krv previše kisela, može doći do poremećaja metabolizma: hrana se slabije apsorbuje, dolazi do nedostatka minerala i elemenata poput kalijuma, magnezijuma, kalcijuma i natrijuma, taloženja masti, povećane proizvodnje sluzi, pada imuniteta, pogoršanja kvaliteta kose i kože, kao i smanjenja nivoa energije.
Iako i prevelika alkalnost može izazvati probleme, kod savremenog čoveka to se retko dešava – većina hrane koju danas jedemo je kiselotvorna. Povišena kiselost može nastati i zbog ubrzanog načina života i stresa. Čak i intenzivan fitnes može narušiti ravnotežu u korist kiselosti.
Koje namirnice su dozvoljene, a koje ne?
Kiselotvorne namirnice:
- Hrana životinjskog porekla (meso, piletina, riba – osim pastrmke i lososa, morski plodovi, životinjske masti, mleko, sir, jaja)
- Med
- Proizvodi od belog brašna
- Beli pirinač
- Pečurke
- Kečap, senf
- Veštački zaslađivači, slatkiši
- Kafa, gazirana pića, crni čaj i većina alkoholnih pića
Alkalna dijeta i alkalna hrana:
- Povrće, bobičasto i drugo voće (čak i ono kiselkastog ukusa poput zelenih jabuka, jabukovog sirćeta, limuna, limete, paradajza, grejpfruta, nara)
- Sirovi spanać (pri termičkoj obradi postaje kiselotvoran)
- Orašasti plodovi
- Alge
- Zeleno lisnato povrće
- Integralne žitarice (zob, heljda, proso, kinoa)
- Banane, suvo grožđe i drugo suvo voće
- Svež đumbir
- Kokosovo i bademovo mleko
- Maslinovo, kokosovo, laneno i ulje od semenki grožđa
- Avokado
Strastvene pristalice alkalne dijete, poput Viktorije Bekam, smatraju da dnevni unos treba da se sastoji od 80% alkalnih i samo 20% kiselotvornih namirnica. Međutim, većina nutricionista savetuje da bi već i udeo od 2/3 alkalnih namirnica u ishrani bio dovoljan.
Šta kažu stručnjaci?
Nisu svi nutricionisti saglasni da je alkalna dijeta univerzalno rešenje za zdravlje i mladolikost. Nije potpuno dokazano koliko pH vrednost želuca utiče na celokupnu kiselo-alkalnu ravnotežu organizma.
Oksidativni procesi u telu su stalni – tako smo evoluirali. Priroda nam je podarila brojne mehanizme koji samostalno održavaju kiselo-alkalnu ravnotežu. Zbog toga preterano alkalizovanje organizma može biti štetno.
Ipak, u slučajevima intenzivnog mršavljenja, u krvi nastaje mnoštvo metaboličkih otpadnih produkata, pa alkalne namirnice mogu pomoći telu u detoksikaciji.
Takođe, preporučuje se pijenje pola litra tople alkalne vode na prazan stomak. Najbolji način za dobijanje ovakve vode su alkalni filteri – najkvalitetniji dolaze iz Japana.
„Najbolje je kada ishrana sadrži 50% ugljenih hidrata, 25% proteina i 25% masti – ovo smatram zlatnim pravilom ishrane. Svaki ekstrem može biti štetan za zdravlje“, dodaje Turčinska.
Nastavite da čitate
